Τα παρατσούκλια των εθνικών ομάδων του Μουντιάλ

Οι φίλαθλοι, όπως είναι φυσικό, αγαπούν την ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσωπεί την πατρίδα τους και γι’ αυτό έχουν δώσει χαϊδευτικά ονόματα στις εθνικές τους ομάδες. Αλήθεια όμως, πόσοι γνωρίζουν ποια ομάδα είναι η «συμμορία των 11″ και γιατί οι Ολλανδοί φορούν πορτοκαλί, ένα χρώμα που δεν υπάρχει στη σημαία τους; Ακολουθούν τα παρατσούκλια των 32 ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ν. Αφρικής:



Αγγλία – The Three Lions (Τα Τρία Λιοντάρια): Από το σήμα της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου εις ανάμνηση των τριών λιονταριών που έχουν εμφανιστεί στην Αγγλία κατά καιρούς.

Αλγερία – Les Fennecs (Αλεπούδες της ερήμου):Το 80% του εδάφους της Αλγερίας αποτελείται από έρημο. Fennec στα αραβικά είναι η μικρή νυκτόβια αλεπού που συναντάται στη Β. Αφρική.

Ακτή Ελεφαντοστού – Les Elephants (Ελέφαντες): Η χώρα ήταν κάποτε η κατοικία χιλιάδων ελεφάντων. Τώρα έχουν απομείνει μόνο εκατοντάδες από αυτούς, λόγω του ανεξέλεγκτου κυνηγιού για το εμπόριο ελεφαντόδοντου.

Αργεντινή – La Albicelestes (Λευκογαλάζιοι): Από τα χρώματα της σημαίας τους που εμφανίζονται και στη στολή της ομάδας.

Αυστραλία – Socceroos: Από τη λέξη soccer που σημαίνει ποδόσφαιρο, αφού football είναι διαφορετικό άθλημα στην Αυστραλία και το kangaroo (καγκουρώ).

Β. Κορέα – Chollima: Είναι το «άλογο των χιλίων μιλίων», μέρος της κορεάτικης μυθολογίας.

Βραζιλία – Seleção (Οι Εκλεκτοί), Canarinhos (Μικρά Καναρίνια), Verde e Amarelo (Πράσινοκίτρινοι: Από τα χρώματα της σημαίας και της στολής τους), the Samba Kings (Οι Βασιλιάδες της Σάμπα: Αφού είναι ο εθνικός χορός εντός και εκτός γηπέδων)

Γαλλία – Les Bleus (Οι Μπλε): Από τη μπλε φανέλα της ομάδας.

Γερμανία – Nationalmannschaft (Η εθνική ομάδα): Προφανώς!

Γκάνα – The Black Stars (Τα Μαύρα Αστέρια): Από την ομάδα των μαύρων αστεριών στη σημαία της χώρας.

Δανία – Danish Dynamite (Ο Δυναμίτης της Δανίας), Olsen-Banden (Η Συμμορία του Όλσεν), Olsen’s Elleve (Olsen’s Eleven: Οι 11 του Όλσεν): Η εκπληκτική ομάδα της Δανίας την δεκαετία του 1980 είχε ονομαστεί «Δυναμίτης», ενώ τα άλλα δύο ονόματα προέρχονται από το όνομα του προπονητή Olsen που βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2000 και από παράφραση της γνωστής ταινίας «Η Συμμορία των 11″.

Ελβετία – The Schweizer Nati (Η Εθνική Ελβετίας): Επειδή είναι δύσκολο να σκεφτείς παρατσούκλι όταν τη μισή μέρα δουλεύεις σε τράπεζα και την άλλη μισή κουρντίζεις ρολόγια.

Ελλάδα – Οι Γαλανόλευκοι, Το Πειρατικό: Τα χρώματα προέρχονται φυσικά από τη σημαία και τα χρώματα της φανέλας, ενώ το Πειρατικό από την κατάκτηση του Euro το 2004 κουρσεύοντας την Πορτογαλία μέσα στην ίδια της την έδρα στον εναρκτήριο αγώνα, αλλά και στον τελικό της διοργάνωσης.

ΗΠΑ – The Yanks: Συντόμευση των Γιάνκις.

Ιαπωνία – Blue Samurai (Οι Μπλε Σαμουράι): Από τη μπλε στολή της ομάδας και από τους πολεμιστές Σαμουράι.

Ισπανία – La Furia Roja (Η Κόκκινη Οργή): Από τις κόκκινες στολές. Τις θυμωμένες κόκκινες στολές.

Ιταλία – Azzurri (Ουρανί): Από το χρώμα της φανέλας.

Καμερούν – Les Lions Indomptables (Τα Αδάμαστα Λιοντάρια): Στο Καμερούν υπάρχουν πολλά λιοντάρια εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ανυπάκουα.

Μεξικό – El Tri (Οι Τρεις): Από τα τρία χρώματα της σημαίας που είναι το πράσινο, το λευκό και το κόκκινο.

Νέα Ζηλανδία – The All Whites (Οι Ολόλευκοι): Η εθνική ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, που είναι και το εθνικό τους σπορ, είναι ντυμένοι στα μαύρα από την κορυφή ως τα νύχια και είναι γνωστοί ως «The All Blacks» (Οι Ολόμαυροι). Έτσι για να διαφοροποιήσουν τις δύο ομάδες τους, έντυσαν αυτή του ποδοσφαίρου στα ολόλευκα.

Νιγηρία – The Super Eagles (Οι Σούπερ Αετοί): Το σήμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Νιγηρίας έχει έναν αετό που κρατάει στα νύχια του μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Ν. Αφρική – Bafana Bafana (Τ’ αγόρια Τ’ αγόρια): Χαϊδευτικό, ακόμα και μετά την ήττα με 3 – 0 από την Ουρουγουάη.

Ν. Κορέα – The Taeguk Warriors (Οι Πολεμιστές Taeguk): Το Taeguk είναι το σύμβολο ισορροπίας, το yin και το yang. Υπάρχει στην κορεατική σημαία.

Ολλανδία – Oranje (Οι Πορτοκαλί), La Naranja Mecanica (Το Κουρδιστό Πορτοκάλι): Το πορτοκαλί χρώμα παραπέμπει στη βασίλισσα Βικτωρία που ήταν και το αγαπημένο της, ενώ το κουρδιστό πορτοκάλι είναι αναφορά στη νουβέλα του Anthony Burgess και στο ολοκληρωμένο ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα.

Ονδρούρες – Los Catrachos: Έτσι αναφέρονται οι υπόλοιποι λαοί της Κεντρικής Αμερικής στις Ονδούρες προς τιμή του στρατηγού Xatruch.

Ουρουγουάη – La Celeste (Οι Ουρανί): Από τη γαλάζια φανέλα.

Παραγουάη – La Albirroja (Οι Ερυθρόλευκοι), Guaraní: Τα χρώματα προέρχονται από τη φανέλα, ενώ οι Γκουαρανί είναι οι ιθαγενείς της Παραγουάης.

Πορτογαλία – Selecção das Quinas (Οι Εκλεκτοί των Πέντε): Υπάρχουν πέντε ασπίδες στο σήμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αλλά και στη σημαία της Πορτογαλίας που αναπαριστούν τους πέντε βασιλιάδες που νίκησε ο βασιλιάς Αλφόνσο Α’.

Σερβία – Beli Orlovi (Οι Λευκοί Αετοί): Στο σερβικό εθνόσημο απεικονίζεται ένας δικέφαλος λευκός αετός.

Σλοβακία – Repre: Μάλλον η έλλειψη φαντασίας δημιούργησε τη λέξη Repre που είναι συντόμευση του reprezentacny tim (αντιπροσωπευτική ομάδα).

Σλοβενία – Zmajceki (Δράκοι): Το οικόσημο της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνας έχει έναν γιγάντιο δράκο στην κορυφή ενός κάστρου.

Χιλή – La Roja (Η Κόκκινη: Από τα χρώματα της φανέλας και της σημαίας), El Equipo de Todos (Η Ομάδα Όλων: επειδή όλοι στη χώρα αγαπούν την ομάδα)
http://www.newsblog.gr/?p=42810