Ο Βασιλιάς είναι γυμνός (χωρίς συμβασιούχους) κι αυτό είναι, πλέον, αυταπόδεικτο.

Η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο να μην μεταδώσει τις εκπομπές «Πρωινή Ενημέρωση», «Συμβαίνει Τώρα» και «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ», τις ναυαρχίδες της ενημέρωσης του καναλιού, τις ημέρες της απεργίας των συμβασιούχων δημοσιογράφων.



Για πρώτη φορά, τους τελευταίους μήνες, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στηρίζει απεργιακές κινητοποιήσεις μόνο για τους συμβασιούχους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ, υπαναχωρώντας από την αρχική εξαγγελία για κυλιόμενες 24ωρες απεργίες για όλους (μονίμους και συμβασιούχους). Έτσι, την Πέμπτη 24, την Παρασκευή 25 και το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουνίου, ο ενημερωτικός τομέας καλείται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προγράμματος, χωρίς τη συμβολή των ανθρώπων που τον στήριξαν, όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς τη διευκόλυνση της γενικής απεργίας, που έδινε το άλλοθι για τη μη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών.

Όλο αυτό τον καιρό, το βασικό επιχείρημα των πολιτικών προϊσταμένων μας και της διοίκησης της ΕΡΤ, για τη μη μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ήταν ότι η εταιρεία διαθέτει ικανό σε αριθμό και επάρκεια μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τον ενημερωτικό τομέα (δήθεν ότι η δουλειά μπορεί να βγει με τους μόνιμους).

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της αδυναμίας του καναλιού να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες της ενημέρωσης χωρίς τους συμβασιούχους. Δεν υπάρχει, επίσης, μεγαλύτερη απόδειξη για το γεγονός ότι, όλα αυτά τα χρόνια, οι συνάδελφοι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσέφεραν την ίδια εργασία με τους μόνιμους συναδέλφους τους, αλλά ζούσαν σε καθεστώς διαρκούς αμφισβήτησης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον.

Οι διοικούντες την ΕΡΤ καλούνται, τώρα, να αποκαταστήσουν την αδικία, να δείξουν ότι θέλουν την πραγματική εξυγίανση, προσφέροντας σταθερότητα και αξιοπρέπεια σ’ αυτούς που εργάστηκαν, τα τελευταία χρόνια, υπό εργολαβικό καθεστώς, με καθημερινή παρουσία στη δουλειά, χωρίς ωράρια, χωρίς επιδόματα, χωρίς καμία σιγουριά για την επόμενη μέρα.

Λέμε ναι στη σταθερή δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου, βάσει συλλογικής σύμβασης εργασίας, σε αυτούς που έχουν δουλέψει πραγματικά και δεν κατέχουν άλλες (ασυμβίβαστες με τη θέση τους στην ΕΡΤ) θέσεις στο δημόσιο (ΠΟΛΥΘΕΣΙΑ-ΔΙΠΛΟΘΕΣΙΑ). Λέμε όχι στη συνέχιση του καθεστώτος αυθαιρεσίας που ίσχυε μέχρι σήμερα και έδινε τη δυνατότητα σε κάποιους να έχουν σχέση εργασίας μόνο με το μηχάνημα αναλήψεων της τράπεζας από την οποία εισπράττουν τις παχυλές αμοιβές τους από την ΕΡΤ.

Ζητάμε σταθερή δουλειά για όλους, αλλά με γνώμονα την ισοτιμία και την αξιοκρατία.

Υ.Γ. προς ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΠΟΣΠΕΡΤ

Θα ήταν σκόπιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο, παράλληλα με τις κυλιόμενες 24ωρες απεργίες των συμβασιούχων, να οργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα υπουργεία Πολιτισμού & Εσωτερικών, τουλάχιστον «για την τιμή των όπλων».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΡΤ