1700 ευρώ το μήνα για Εφορία "φάντασμα"


ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΝΟΙΚΙΑΖΑΝ Δ.Ο.Υ. ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

* Η Εφορία ιδρύθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ * Το Δημόσιο κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα 1700 ευρώ από το 2004 έως το 2009
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010 - Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
http://paramythia.pblogs.gr/Περίπτωση κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος αποκαλύπτουν σήμερα τα «Ρ.Ν.», που είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, τα υπουργεία και οι υπηρεσίες του.


Επί τέσσερα συνεχόμενα έτη το Δημόσιο κατέβαλλε ενοίκια για κτίριο που εμφανιζόταν ως Δ.Ο.Υ. Περάματος αλλά ουσιαστικά επρόκειτο για εφορία φάντασμα αφού δεν λειτούργησε ποτέ.
Η Εφορία Περάματος Μυλοποτάμου ιδρύθηκε το 2004 με απόφαση του τότε υπουργού οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη. Για την στέγαση της, το υπουργείο συνήψε σύμβαση εκμίσθωσης ακινήτου έναντι του ποσού των 1700 ευρώ μηνιαίως, με τον ιδιοκτήτη που ήταν η ΕΑΣ Μυλοποτάμου. Επειδή το κτίσμα ήταν ημιτελές, η καταβολή του μισθώματος άρχισε λίγους μήνες μετά την υπογραφή σύμβασης. Και μέχρι εδώ δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτόν ωστόσο το σκάνδαλο αρχίζει από την ώρα που η νεοσύστατη στα χαρτιά του υπουργείου οικονομικών Εφορία δεν λειτούργησε ποτέ μέχρι σήμερα ενώ τα μισθώματα καταβάλλονταν κανονικά στον ιδιοκτήτη του ακινήτου αφού του το είχαν δεσμεύσει για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Λίγο πριν τις εκλογές του 2009, η κυβέρνηση ανακάλεσε τη «λειτουργία» της μη λειτουργούσας Δ.Ο.Υ. αλλά ως τότε είχαν μεσολαβήσει τέσσερα χρόνια και είχαν καταβληθεί περίπου 85.000 ευρώ για ενοίκια. Ουσιαστικά, είχαν πεταχτεί στον αέρα χιλιάδες ευρώ των φορολογουμένων πολιτών.

Για τη λειτουργία της νεοϊδρυθείσας Δ.Ο.Υ., το υπουργείο τοποθέτησε ως προϊστάμενο στέλεχος από την Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, το οποίο υποχρεώθηκε να μετακομίσει εργασιακά στο Πέραμα. Άδικα περίμενε όμως να ασκήσει τα νέα του καθήκοντα καθώς επί μήνες ανέμενε την στελέχωση της υπηρεσίας τόσο με προσωπικό όσο και με εξοπλισμό. Οι μήνες περνούσαν και ο «προϊστάμενος» πηγαινοερχόταν στο Πέραμα χωρίς αντικείμενο εργασίας. Ούτε οργάνωση ΤΑΧΙS όπως επιβαλλόταν εγκαταστάθηκε ποτέ στη Δ.Ο.Υ. ούτε και φυσικά υπάλληλοι. Γνωρίζοντες την υπόθεση, μαρτυρούν ότι στο ενοικιαζόμενο κτίριο που θεωρητικά φιλοξενούσε την Δ.Ο.Υ., δεν υπήρχε ούτε καν γραφείο.

Ο προϊστάμενος, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τους προϊσταμένους του στο υπουργείο να επανδρώσουν την Δ.Ο.Υ. Περάματος, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν υπήρχε πρόθεση να λειτουργήσει η οικονομική υπηρεσία, έκρινε σκόπιμο να επιστρέψει στη θέση του στη Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου και να ασκεί τα καθήκοντα που είχε πριν την τοποθέτηση του ως προϊσταμένου στην εφορία «φάντασμα». Ήταν όμως μια καθαρά προσωπική του απόφαση διότι αφού δεν είχε τέτοια εντολή θα μπορούσε να «βολευτεί» σε μια θέση από την οποία θα έπαιρνε άκοπα τον μισθό του.

Παρά το γεγονός ότι το 2009 ανακλήθηκε η λειτουργία της ΔΟΥ Περάματος, ουδείς από το υπουργείο σκέφτηκε να ανακαλέσει και τον διορισμό του προϊσταμένου της, τον οποίο τα έγγραφα του υπουργείου μέχρι και σήμερα τον εμφανίζουν με αυτήν του την ιδιότητα. Ο «προϊστάμενος» ευτυχώς με δική του απόφαση όλα αυτά τα χρόνια αρνείται να λάβει και το σχετικό επίδομα που προβλέπεται για τους κατέχοντες την συγκεκριμένη θέση.

Να σημειωθεί ότι για το παραπάνω θέμα υπάρχουν τουλάχιστον δυο ερωτήσεις στα αρχεία της Βουλής, μία του 2005 και μια του 2006 που είχε καταθέσει, απευθυνόμενος στον κ. Αλογοσκούφη, ο Μανώλης Όθωνας που ήταν και τότε βουλευτής.

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, «ξήλωσε» 20 προϊσταμένους εφοριών που την περίοδο 2009 και το πρώτο τετράμηνο του 2010 όχι μόνο δεν έπιασαν τους στόχους που τέθηκαν αλλά εμφάνισαν και καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων. Μεταξύ των προϊσταμένων είναι και της Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου. Για την πλήρωση της θέσης έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση στο υπουργείο τουλάχιστον πέντε στελέχη της τοπικής Εφορίας.

www.rethnea.gr