ΔΙΚΗ ΖΩΝΙΑΝΩΝ:ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΔΙΚΗ ΖΩΝΙΑΝΩΝ
Περατώθηκε η αποδεικτική διαδικασία
Απολογήθηκαν χθες οι τελευταίοι κατηγορούμενοι
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αγόρευση του Εισαγγελέα Εφετών την ερχόμενη Τετάρτη
Της Πόπης Παπαδάκη
http://paramythia.pblogs.gr/
Στη 1 χθες το μεσημέρι ο προεδρεύων της έδρας του Εφετείου Πειραιά,Ιωάννης Μπαλιτσάρης, ύστερα από δέκαμισι μήνες, κήρυξε το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης που αφορά τον φάκελο Ζωνιανά με 41 κατηγορούμενους πολλοί απ'; τους οποίους βαρύνονται με σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Ο εισαγγελέας ,Εφέτης Παναγιώτης Μπρακουμάτσος θα αγορεύσει την ερχόμενη Τετάρτη οπότε και θα ανακοινώσει τις προτάσεις του για ενοχή ή αθώωση για τον καθένα από τους κατηγορούμενους.



Η εισαγγελική αγόρευση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από τους άμεσα εμπλεκόμενους οι οποίοι και είναι φυσικό να αγωνιούν, όσο όμως και από την κοινή γνώμη. Μπορεί να μην πρόκειται για δικαστική απόφαση και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα ωστόσο η πρόταση του εισαγγελέα θα δώσει μια πρόγευση για την τύχη που περιμένει τους 41 και όπως εκτιμούν έγκυροι νομικοί κύκλοι δεν θα έχει σημαντικές αποκλίσεις από την απόφαση των συναδέλφων του Εφετών της έδρας ,που θα ακολουθήσει μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης .

Θεωρείται πάντως δεδομένο, ότι για τον τραυματισμό του Στάθη Λαζαρίδη δεν θα προσωποποιηθεί η απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς τα στοιχεία από την διαδικασία δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. Έτσι, απομένει στην κρίση του εισαγγελέα και της εφετειακής έδρας αν θα αποδοθεί η κατηγορία κατά συναυτουργία σε κάποιους εκ των κατηγορουμένων.



Χθες απολογήθηκαν οι τελευταίοι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο 38χρονος Κ.Κ., ο φερόμενος στην δικογραφία ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης και ηθικός αυτουργός της επίθεσης κατά των αστυνομικών. «Υπάρχει ένα τραγικό γεγονός, ο τραυματισμός του ειδικού φρουρού και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Δεν έχω όμως καμιά σχέση ούτε με αυτό ούτε με τίποτα άλλο απ'; όσα κατηγορούμαι. Δεν ξέρω ποιος πυροβολούσε γιατί αν ήξερα θα σας έλεγα ώστε εδώ μέσα να μην δικαστούν αθώοι. Ίσως ορισμένοι γνωρίζουν αλλά δεν μιλάνε» είπε ο 38χρονος για να σχολιάσει ο πρόεδρος : «Το να γνωρίζουν κάποιοι τους πραγματικούς ενόχους και να μην μιλάνε αφήνοντας να δικαστούν αθώοι, δεν δηλώνει Κρητική λεβεντιά».



«Κάποιοι γνωρίζουν αλλά δεν μιλάνε για να μην μπλέξουν»
Τα στοιχεία με τα οποία προανακριτικά οι αρχές άσκησαν δίωξη κατά του 38χρονου είναι πρώτον η φυγάδευση του κατηγορούμενου ανιψιού του Χ.Κ. ,από το Φόδελε στα Ζωνιανά την νύχτα της 2ας Νοεμβρίου, όταν ο δεύτερος διέφυγε από το μπλόκο των αστυνομικών της Δίωξης Ηρακλείου και δεύτερον οι τηλεφωνικές του κλήσεις (εισερχόμενες και εξερχόμενες) τόσο την παραπάνω ημερομηνία όσο και την 5η Νοεμβρίου πριν και μετά την επίθεση κατά των αστυνομικών.

Παντρεμένος και πατέρας 3 μικρών παιδιών ο κατηγορούμενος , όπως είπε στην απολογία του η καθημερινότητα του περιελάμβανε την ενασχόληση του στο συνεργείο αυτοκινήτων που διατηρούσε στο Πέραμα καθώς και τις εργασίες στα κτήματα ,στις ελιές και στα πρόβατα που είχε στα Ζωνιανά.

«Η εμπλοκή μου στην υπόθεση άρχισε στις 2 Νοεμβρίου 2007,όταν ο ανιψιός μου μου τηλεφώνησε, μου είπε ότι είναι τραυματισμένος και ότι τον κυνηγάει η αστυνομία .Μου ζήτησε να πάω στην Λυγαριά να τον πάρω. Όντως πήγα, τον παρέλαβα και γυρίσαμε στα Ζωνιανά μέσω Ανωγείων. Στον δρόμο δεν συναντήσαμε κανένα μπλόκο αστυνομικών όπως έχει ακουστεί. Κλήθηκα να καταθέσω ως μάρτυρας αργότερα, μετά τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών και τότε ρωτήθηκα αν στις 2 Νοεμβρίου είχα πάρει από το Ηράκλειο τον ανιψιό μου. Το αρνήθηκα, είπα ψέματα, το δέχομαι. Αυτό το ψέμα πλήρωσα και είμαι κατηγορούμενος. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου φάνηκε ότι ήμουν στην περιοχή. Όταν τον Ιανουάριο είχαν αυτό το στοιχείο και με κάλεσαν δεύτερη φορά να καταθέσω με ρώτησαν και για τους πυροβολισμούς. Απάντησα ότι δεν γνωρίζω ποιοι ήταν οι δράστες και θεώρησαν ότι αφού είχα πει ψέματα για την μια περίπτωση δεν μπορεί να λέω αλήθεια για την δεύτερη» είπε.

Ερωτώμενος από τον πρόεδρο που ήταν την μέρα των πυροβολισμών, απάντησε πως βρισκόταν στο Ηράκλειο και επέστρεψε στα Ζωνιανά στις 4 το απόγευμα. Σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις που είχαν γίνει από και προς το τηλέφωνο του, τόσο με τον ανιψιό του, που κατηγορείται για την ενέδρα, όσο και με άλλους κατηγορούμενους την ημέρα εκείνη και την ώρα λίγο πριν και λίγο μετά τους πυροβολισμούς, απάντησε στον πρόεδρο ότι αφ ενός με τον ανιψιό του είχε επαφή διότι ρύθμιζε τα της παράδοσης του εφ'; όσον τον αναζητούσαν οι αρχές για το περιστατικό του Φόδελε, αφ'; ετέρου για τις συνομιλίες με άλλους υποστήριξε ότι είχαν μάθει όλοι στο χωριό για τον ανιψιό του ότι αναζητείται και από ενδιαφέρον τον έπαιρναν να μάθουν τι έχει συμβεί.

«Κατηγορείστε ως ηθικός αυτουργός και είναι βαρύτατη η κατηγορία. Ισχυρίζεστε ότι είστε αθώος. Ποιοί είναι αυτοί που διέπραξαν τόσο σοβαρό έγκλημα;» τον ρώτησε ο κ. Μπαλιτσάρης και ο κατηγορούμενος απάντησε: «Είναι σοβαρό το ερώτημα σας. Κάποιοι σίγουρα ξέρουν. Εγώ όχι. Έχω τέσσερα παιδιά και είμαι κατηγορούμενος. Αν ήξερα θα σας έλεγα. Ποιους να θέλω να καλύψω ;Είναι δυνατόν να ξέρω ποιοι είναι και να μην τους έφερνα εδώ να δικαστούν και να δικάζομαι εγώ;» είπε.

Ο πρόεδρος πεπεισμένος ,όπως επανειλημμένα είχε δείξει από έδρας, ότι αρκετοί γνωρίζουν τους δράστες της αιματηρής επίθεσης, επέμεινε λέγοντας στον 38χρονο: «Όλοι λέτε ότι δεν γνωρίζετε .Δεν ξέρουν οι Ζωνιανοί ποιοι πυροβόλησαν;». Και ο κατηγορούμενος απάντησε: «Το περιστατικό έγινε. Κάποιοι σίγουρα ξέρουν, εγώ όχι. Δεν θέλουν όμως να πουν διότι δεν θέλουν να μπλέξουν. Υπάρχει και η ομερτά που λέτε εσείς». Ο κ. Μπαλιτσάρης τότε, είπε στον 38χρονο: «Αποδέχεστε ότι έγινε το περιστατικό και ότι κάποιοι γνωρίζουν. Είναι Κρητική λεβεντιά να ξέρει κάποιος τους δράστες και να αφήνει να καταδικαστούν αθώοι; Ξέρουν τους πραγματικούς ενόχους και δεν τους λένε»

Και η απάντηση του κατηγορούμενου: «Συμβαίνει και αυτό, να μην θέλουν να μιλάνε. Ίσως γνωρίζουν άτομα που δεν είναι κατηγορούμενοι, δεν έχουν επιπτώσεις από αυτήν την υπόθεση, γι αυτό και προτιμούν να μην μιλήσουν. Ένας που δεν κατηγορείται και ξέρει, γιατί να το πει; Θα μπλέξει. Έχουν γίνει και φονικά με τέτοια πράγματα».

Αθώοι υποστήριξαν πατέρας και δυο γιοίefeteio.jpg

Ένας πατέρας ,ο Σ.Π. και τα δυο του παιδιά που κατηγορούνται για καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, εμπόριο ναρκωτικών , κατοχή όπλων και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες πλην της κατοχής ενός πιστολιού 9 mm ,για το οποίο πήρε την ευθύνη ο πατέρας. Το όπλο, είχε βρεθεί στην πίσω πλευρά του σπιτιού του, μέσα σε ένα τσαντάκι, το οποίο πέταξαν από το παράθυρο την ημέρα που ξεκίνησαν οι έρευνες στα Ζωνιανά, όταν αντιλήφθηκαν ότι το σπίτι είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς. «Εγώ το πέταξα όταν κατάλαβα ότι θα μπουν για έρευνα. Ήταν του αδελφού μου και μου το είχε δώσει να το κρατάω και να το χαρίσω στον γιό μου όταν παντρευτεί. Φοβήθηκα και το πέταξα έξω από το παράθυρο» είπε. Στο καφενείο που διατηρούν τα δυο παιδιά του είχαν βρεθεί κάλυκες για τους οποίους και οι τρείς κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι είχαν μείνει εκεί από κάποιο γλέντι στο οποίο είχαν ριφθεί πυροβολισμοί από άλλα άτομα.

Αρνήθηκαν και οι τρείς ότι ήταν δικά τους δυο βάζα που περιείχαν οινόπνευμα και μέσα υπήρχε ποσότητα ινδικής κάνναβης .Τα δοχεία είχαν βρεθεί επίσης στην πίσω πλευρά του σπιτιού. Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι ο χώρος αυτός είναι ανεκμετάλλευτο χωράφι και περνάει δρόμος από κει και ήταν εύκολο κάποιος άλλος να πετάξει και να ξεφορτωθεί το χασίς.

Σε σχέση με τρία πλαστικά βαρέλια ,για τα οποία πολύς λόγος έγινε στην δίκη και με άλλους κατηγορούμενους, που βρέθηκαν έξω από υπόστεγο τους και περιείχαν τρίμματα ινδικής κάνναβης ,υποστήριξαν ότι οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τίποτα, τα είχαν πάρει από το σπίτι της πεθεράς του ενός εκ των δυο αδελφών προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για νερό και ήταν καθαρά. Τα βαρέλια αυτά έχουν αποτελέσει μήλον της έριδος μεταξύ δυο οικογενειών, καθώς φέρεται να έχει καταθέσει συγγενής των τριών κατηγορουμένων ότι τα τρίματα ινδικής κάνναβης τα περιείχαν όταν στην κατοχή της τα είχε η οικογένεια από την οποία τα πήραν.

Στο σπίτι της οικογένειας ,στην διάρκεια αστυνομικής έρευνας στις 8/11/2007 είχε βρεθεί το ποσόν των 245.000 ευρώ το οποίο και είχε κατασχεθεί. Τα χρήματα αυτά, ο 25χρονος κατηγορούμενος γιός ,που είναι αρραβωνιασμένος, υποστήριξε ότι του τα είχε δώσει η πεθερά του λίγες μέρες πριν προκειμένου να χτίσει το σπίτι που σχεδίαζε με την γυναίκα του. Το ίδιο είχε καταθέσει προχθές και η πεθερά του. Και για τραπεζική κατάθεση που βρέθηκε στο όνομα τους, ο πατέρας κατηγορηματικά υποστήριξε ότι είναι χρήματα-αποταμιεύσεις ετών που προέρχονται από τον μισθό του και από επιδοτήσεις. «Είναι δυνατόν να μην έχουμε κάποια χρήματα σε ένα λογαριασμό;» είπε.

Τέλος, σε σχέση με ένα σακ βουαγιάζ και μια βαλίτσα που είχαν βρεθεί στο υπόστεγο σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών και ανέδιδαν οσμή ινδικής κάνναβης, αρνήθηκαν ότι ήταν δικά τους. «Το υπόστεγο είναι κοντά στο ποτάμι και σε μια χωματερή. Από κει πήγαν οι αστυνομικοί και μάζεψαν ότι αντικείμενα υπήρχαν ,τα έφεραν στο υπόστεγο και είπαν ότι είναι δικά μας. Αργότερα είπαν ότι είχαμε εργαστήριο εκεί. Δεν έχουμε καμία σχέση με όσα μας κατηγορούν. Ούτε με ναρκωτικά ούτε με εμπόριο ναρκωτικών ή όπλων. Είμαστε αθώοι. Δυόμισι χρόνια που κρατά αυτή η υπόθεση ζούμε με δανεικά .Μόνο το 30% του μισθού από την υπηρεσία που δούλευα δικαιούμαι και δεν τον παίρνω ούτε αυτό» είπε κλείνοντας την απολογία του ο Σ.Π.

Τον κύκλο των απολογιών έκλεισε μια 23χρονη γυναίκα, σύζυγος νεαρού κατηγορουμένου, στο όνομα της οποίας βρέθηκε τραπεζικός λογαριασμός με μεγάλο ποσόν. Ο λογαριασμός αρχικά ήταν στο όνομα του συζύγου της και μεταβιβάστηκε στην ίδια .Ερωτώμενη από τον πρόεδρο σχετικά, υποστήριξε ότι ο σύζυγος της ήθελε να αγοράσει ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο ενώ η ίδια διαφωνούσε και αφού μάλωσαν γι αυτό τον έπεισε αφ'; ενός να μην πάρει το αυτοκίνητο και αφ ετέρου να περάσουν τα χρήματα σε δικό της λογαριασμό ώστε να είναι σίγουρη ότι δεν θα τα ξοδέψει άσκοπα. Σχετικά με την προέλευση του ποσού, όπως και ο σύζυγος της προχθές, ισχυρίστηκε ότι προερχόταν από την δουλειά του στο ξυλουργείο που διατηρούσε, η οποία του απέδιδε πάρα πολλά χρήματα. «Τον ρωτήσατε ποτέ που τα βρίσκει τόσα λεφτά;» της είπε ο πρόεδρος και η 23χρονη απάντησε: «Όχι αλλά ήξερα πως είναι από το ξυλουργείο. Δούλευε μέρα νύχτα και δεν είχε ανάγκη ούτε να κλέβει ούτε να ληστεύει. Είναι αθώος, βρίσκεται άδικα κατηγορούμενος. Σκεφτείτε ότι είμαστε δυο νέα παιδιά και 2,5 χρόνια τώρα περνάμε ένα δράμα χωρίς λόγο».