Καταγγελία κατοίκων της Στρατονίκης, για την παράνομη εξόρυξη


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ – ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Στρατονίκη, 25 Ιανουαρίου 2010
ΠΡΟΣ:
1. κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής, 63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟ
ΘΕΜΑ: Παράνομη λειτουργία των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου και της εξόρυξης κάτω από το Δ.Δ. Στρατονίκης.



ΣΧΕΤΙΚΑ: Το επισυναπτόμενο έγγραφο του “Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων”

Αξιότιμοι κύριοι,

Η ισχύς της αδειοδότησης όλων των δραστηριοτήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, θυγατρικής της Καναδικής EUROPEAN GOLDFIELDS, έληξε στις 31.12.2009 ((α) σχετικό). Παράλληλα έπαυσε υφιστάμενη η Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικοί Όρων (ΕΠΙΤΗΡΩ) η νομική υπόσταση της οποίας εδραζόταν στον όρο Ζ5.β της ΚΥΑ 134088/2005 που κατέστη ανίσχυρος την 31.12.2009.

Καμία πράξη της Διοίκησης δεν παρέτεινε την ισχύ των πράξεων αδειοδότησης των δραστηριοτήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ((α) σχετικό) ούτε καμία νέα σχετική πράξη έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα.

Παρά ταύτα η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ συνεχίζει και μετά την 31.12.2009 αυθαίρετα, παράνομα και χωρίς έλεγχο πλέον από την νομικά ανύπαρκτη ΕΠΙΤΗΡΩ, να εξορύσσει αποκλειστικά με απαγορευμένη μέθοδο με χρήση εκρηκτικών, κάτω από το Δημοτικό Διαμέρισμα Στρατονίκης και να λειτουργεί τις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου.

Ως κάτοικοι του Δ.Δ. Στρατονίκης κάτω από το οποίο πραγματοποιείται η παράνομη εξόρυξη:

Σας καλούμε να διακόψετε ΑΜΕΣΩΣ κάθε δραστηριότητα που αδειοδοτήθηκε από τις πράξεις τις Διοίκησης η ισχύς των οποίων έπαυσε στις 31.12.2009.

Ζητούμε από τους κατά το Νόμο αρμόδιους στους οποίους η παρούσα ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ να προβούν στη διακοπή των αυθαίρετων και παράνομων δραστηριοτήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και στην επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται σχετικά από τους Νόμους.