Ύστερα από χρόνια,αστυνομικοί στα Ζωνιανά


Πρώτη πεζή περιπολία χθες Χειροκρότησαν οι μικροί μαθητές τους ένστολους
Της Πόπης Παπαδάκη
http://paramythia.pblogs.gr/2010/01/573786.html

Η προκατάληψη υποχώρησε,η φιλική διάθεση εκδηλώθηκε.Αστυνομικοί και κάτοικοι Ζωνιανών,μπορούν να συνυπάρξουν.Αυτό τουλάχιστον έδειξε η πρώτη χθεσινή πεζή αστυνομική περιπολία στο χωριό των Ζωνιανών.Οι δυο ένστολοι και ο διοικητής του Α.Τ.Ανωγείων που τους συνόδευε,έγιναν δεκτοί με θέρμη από τους κατοίκους αλλά κυρίως από τα μικρά παιδιά,από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου που όταν τους είδαν να πλησιάζουν στον σχολικό χώρο χειροκρότησαν την έλευση τους.Ήταν μη αναμενόμενες θετικές αντιδράσεις γι αυτό και η μια πλευρά και η άλλη,κάνουν λόγο για συνάντηση όπου συναισθηματικά τους άγγιξε όλους.



Οι τρείς ένστολοι,είναι οι πρώτοι αστυνομικοί που, ύστερα από χρόνια,περπάτησαν στους δρόμους του χωριού και μίλησαν με τους ανθρώπους του ,εκτελώντας υπηρεσία χωρίς να χρειαστεί ούτε να το βάλουν στα πόδια ούτε να τρομάξουν.Ένοιωσαν το φιλικό χτύπημα στην πλάτη ,εισέπραξαν το χαμόγελο των παιδιών και την διάθεση φιλοξενίας όλων των κατοίκων,ηλικιωμένων και νεαρών,που βρέθηκαν στα καφενεία και απαιτούσαν να τους κεράσουν καφέ ή ρακί. Οι Ζωνιανοί έδειξαν χθες ότι και θέλουν και μπορούν να αποδείξουν πως δεν είναι διαφορετικοί ή ξένοι με τις υπόλοιπες τοπικές κοινωνίες. Πως μπορούν να απομονώσουν ή να αποβάλλουν συμπεριφορές.ΖΩΝΙΑΝΑ.jpg

Η αστυνομία από την πλευρά της έδειξε πως μπορεί ,και στο μέλλον οφείλει να αποδείξει σε μεγαλύτερο βαθμό,ότι έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίζει όλες τις κοινωνίες το ίδιο,πως έχει και ανθρώπινο πρόσωπο αλλά κυρίως πως κανείς δεν μπορεί να την αποβάλλει ή να την αποδιώχνει από ένα χώρο ως ανεπιθύμητη. "Η υποδοχή από τους κατοίκους ήταν άριστη.Τα μηνύματα που πήραμε θετικά.Άνοιξε ο κόσμος την αγκαλιά του και μας υποδέχτηκε.Μια εικόνα πολύ διαφορετική απ'αυτήν του παρελθόντος,που ομολογώ ότι δεν την περιμέναμε.Νέοι,ηλικιωμένοι,όλοι ήταν πολύ φιλικοί μαζί μας" λέει μιλώντας στα Ρ.Ν.ο διοικητής του Α.Τ.Ανωγείων Γιώργος Παλάσης.

Η πρώτη φάση του μέτρου της πεζής περιπολίας,ξεκίνησε με την επίσκεψη των αστυνομικών στο Δημοτικό Σχολείο.Είχε γίνει προετοιμασία των μαθητών από την διεύθυντρια την κ.Σαβίδου η οποία φαίνεται ότι επιτελεί σπουδαίο παιδαγωγικό έργο στο σχολείο και έχει άριστη σχέση με τα παιδιά και τους γονείς τους.Η ίδια,είχε στενή συνεργασία το προηγούμενο διάστημα τόσο με τον τον Αστυνομικό Διευθυντή ταξίαρχο Μανώλη Παραβολιδάκη όσο και με τον κοινοτάρχη Κ.Παπασύρη,τον παπά Ματθαίο και τους φορείς του χωριού και είχε εξηγήσει στους μαθητές για τον ρόλο των αστυνομικών και την αναγκαιότητα παρουσίας τους παντού και ότι τα Ζωνιανά δεν αποτελούν εξαίρεση.

Τα παιδιά δέχτηκαν τους ένστολους τόσο εγκάρδια,που οι ίδιοι δεν το περίμεναν. "Οι μαθητές ήταν άψογοι,μας χειροκρότησαν για να δείξουν την αποδοχή τους σε μας,στην στολή μας.Είχε χαθεί η επικοινωνία,η σχέση των κατοίκων με την αστυνομία.Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε να αποκατασταθούν όσα δεν υπήρχαν.Θα κερδίσουμε και εμείς και η τοπική κοινωνία αυτό το στοίχημα"τόνισε ο κ.Παλάσης.

Στα καφενεία των Ζωνιανών ,η ατμόσφαιρα ήταν η κλασσική ενός οποιουδήποτε ορεινού,φιλόξενου χωριού. "Κέρασε τους"ακουγόταν από όλα τα στόματα,έτσι όπως καλούν τον καφετζή να κεράσει οποιονδήποτε επισκέπτη.

"Τους καλωσορίζουμε στο χωριό μας.Είναι καλοδεχούμενοι και φυσικά θα συνυπάρξουμε μαζί τους όπως γίνεται με τους αστυνομικούς και τους πολίτες σε κάθε περιοχή"μας είπε ο κοινοτάρχης Κ.Παρασύρης,ο οποίος και συνόδευε τους τρείς αστυνομικούς σε όλη την διάρκεια της τετράωρης πεζής τους περιπολίας στο χωριό.

Η πρωτοβουλία του ταξίαρχου Μανώλη Παραβολιδάκη,να εφαρμόσει το μέτρο της πεζής περιπολίας στα Ζωνιανά αλλά και στα άλλα χωριά του ορεινού Μυλοπόταμου,κρίνοντας ότι έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες και οι λογικές,με στόχο την εξοικείωση των κατοίκων με τον θεσμό και την αστυνομική στολή ,φάνηκε εξαιρετική.Απομένει,να διαψεύσουν οι κάτοικοι όσους ως κασσάνδρες,όταν άκουσαν για την παραπάνω πρωτοβουλία,προδίκαζαν το αποτέλεσμα λέγοντας ότι "πολύ σύντομα οι Ζωνιανοί θα σπάσουν τα κεφάλια των αστυνομικών" .Είναι στο χέρι της τοπικής κοινωνίας να αποδείξει πως δεν είναι έτσι και να αγκαλιάσουν τους νεαρούς αστυνομικούς:τον Βαγγέλη από την Λάρισα και τον Γιώργο από την Άρτα σήμερα,τον οποιονδήποτε συνάδελφο τους αύριο και στο μέλλον.

Αν θέλουμε να πιστέψουμε στην ρήση " η αρχή είναι το ήμισυ του παντός"τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως μπορεί να εξαλιφθεί οτιδήποτε αφορά το παρελθόν και τις αρνητικές σχέσεις Ζωνιανών-αστυνομικών.Οι συνθήκες ωρίμασαν,η τραγωδία της 5ης Νοεμβρίου 2007 αποτέλεσε σημείο -σταθμό για την σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας έστω εκείνης της μειοψηφίας που αρνιόταν να συμβιβαστεί με το νόμο.