H απολογία που ανατρέπει και αμφισβητεί το "μύθο" του "συνδικάτου του εγκλήματος" για την απαγωγή Παναγόπουλου


 Όλη η απολογία του Απόστολου Πετράκη για την απαγωγή Παναγόπουλου
"Δεν επιθυμώ να κρατούνται αθώοι στη φυλακή για πράξεις που δεν διέπραξαν"
Της Πόπης Παπαδάκη
www.rethnea.gr
Κίνηση μεγαλοψυχίας,στρατηγικός σχεδιασμός,υπερασπιστική γραμμή υπό τις οδηγίες του συηγόρου του ή πραγματικά κρίση ειλικρίνειας υπό το βάρος των ερινύων που του βάραιναν το μυαλό νυχθημερόν στις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται; Είναι αδιευκρίνηστο γιατί ο 35χρονος Ρεθυμνιώτης Απόστολος Πετράκης αποφάσισε έξι σχεδόν μήνες μετά την σύλληψη των εμπλεκομένων,κατά τις αστυνομικές αρχές, στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου ,να σπάσει την σιωπή του και να καταθέσει στην 25η τακτική ανακρίτρια Αθηνών για την υπόθεση.Ο ίδιος,ως λόγο επικαλείται τον τελευταίο."Δεν επιθυμώ να κρατούνται αθώοι στη φυλακή για πράξεις που δεν διέπραξαν" είπε μεταξύ άλλων στην ανακρίτρια.


Δεκαεννέα άτομα κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που είχαν διαπράξει ή σχεδίαζαν να διαπράξουν κακουργηματικές πράξεις ,μεταξύ των οποίων τους χρεώνεται και η απαγωγή Παναγόπουλου.Σωρηδόν σύρθηκαν στην ΓΑΔΑ,πέρασαν το ανακριτικό γραφείο και στην συνέχεια προφυλακίστηκαν χωρίς για κάποιους απ'αυτούς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιβαρυντικό στοιχείο παρά μόνον οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ.Η κατηγορία για την απαγωγή αποδόθηκε επί δικαίω και αδίκω. Μισόλογα,συνθηματικές ορολογίες,φυλακόβιες εκφράσεις,ερμηνεύτηκαν κατά το δοκούν ,οι δεκαεννέα ονομάστηκαν "Συνδικάτο του Εγκλήματος"και πλέον η Δικαιοσύνη θα κληθεί να διευκρινίσει το ρόλο ενός εκάστου.
Ρόλος στον Απόστολο Πετράκη,ούτως ή άλλως είχε αποδοθεί καθώς στοιχεία εις βάρος του,ουσιαστικά, βρέθηκαν.Οι αρχές τον είχαν ως εκτελεστή,ενώ εγκέφαλο ήθελαν έναν έγκλειστο βαρυποινίτη:τον Παναγιώτη Βλαστό.
Ο ίδιος ο Πετράκης χθές,ενώπιον της ανακρίτριας,ανέλαβε όλους τους ρόλους κλέβοντας την παράσταση από τον Βλαστό:του εμνευστή,του σχεδιαστή,του εκτελεστή της απαγωγής."Ο Βλαστός δεν ήξερε τίποτα"είπε,αθωώνοντας τον βαρυποινίτη.Μένει να δούμε αν τον αθωώσει και η Δικαιοσύνη από την συγκεγκριμένη υπόθεση.Ως τότε κι ακόμα περισσότερο,θα παραμένει στο κελί της φυλακής όπου κρατείται και για άλλες πράξεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί.
Συμπληρώνεται όμως σε λίγες ημέρες το εξάμηνο προφυλάκισης για άλλους,που έχουν χρεωθεί μια υπόθεση ίσως άδικα.Και το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραταθεί η κράτηση τους.Αυτό επικαλείται και ο 35χρονος Πετράκης ως προς τον χρόνο που επέλεξε για να απολογηθεί και να ομολογήσει την πράξη του ,απεμπλέκοντας από την υπόθεση σχεδόν όλους τους άλλους.Μόνος του δεν έκανε την απαγωγή,αυτό είναι δεδομένο,και ο ίδιος εξ άλλου το είπε στην ανακρίτρια.Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει τους συνεργούς του, ισχυριζόμενος πάντως ότι δεν βρίσκονται μεταξύ των 19.

PETRAKIS APOST..jpg"Ζήτησα να έρθω σήμερα ενώπιόν σας για ένα και μόνο λόγο να σας πω την αλήθεια και να έχω ήσυχη την συνείδησή μου. Αναλαμβάνω σήμερα την ευθύνη για την σύλληψη της ιδέας, οργάνωση και εκτέλεσης της απαγωγής του κ. Παναγόπουλου. Ειδικότερα η σύλληψη της ιδέας, ήταν αποκλειστικά δική μου. Στην οργάνωση και εκτέλεση συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα".Επέλεξα αυτή τη χρονική στιγμή για να ζητήσω να εμφανισθώ ενώπιόν σας ενόψει του Συμβουλίου που επίκειται για την εξακολούθηση της κρατήσεώς μας, για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα σε σχέση με τις δικές μου ευθύνες, και τις ευθύνες των άλλων. Γιατί δεν επιθυμώ να κρατούνται αθώοι στη φυλακή για πράξεις που δεν διέπραξαν"είπε ο Πετράκης μόλις βρέθηκε μπροστά στην ανακρίτρια,έχοντας στο πλευρό του τον συνήγορο του Σάκη Κεχαγιόγλου,που προφανώς τον συμβούλευσε για την στάση που θα κρατούσε.

Στην απολογητική του κατάθεση είναι κατηγορηματικός για την αθωότητα των Ρεθυμνιωτών Μανώλη Σκαρλάτου και Γιάννη Θεοδωράκη.Απεμπλέκει από την υπόθεση Βλαστό,Σκαφτούρο και Στεφανάκο(επι τη ευκαιρία να αναφέρουμε ότι Στεφανάκος φημολογείται ότι γράφει στο http://vstef.blogspot.com/ τα κείμενα μάλιστα είναι πολύ καλά,αναφέρεται και στην υπόθεση).
Απεμπλέκει και τις τρείς κατηγορούμενες γυναίκες,όπως και τους άλλοτε στενούς του φίλους και "συνεργάτες"σε υποθέσεις της νύχτας , Γιώργο Κατσαγάνη και Αριστομένη Κλεφτογιάννη.
Με τον μεγαλοεργολάβο Γιώργο Τρομπούκη,μάλλον έχει ξεκινήσει βεντέτα.Διαψεύδει την συμπληρωματική κατάθεση που ο εργολάβος έδωσε εις βάρος του τον Οκτώβριο και οι αιχμές εναντίον του είναι φανερές."Θολή" είναι η αναφορά του και για τον φιλο του Χαράλαμπο Μουστάκα.Δεν αποκλείεται πάντως και αυτός,να ζητήσει να δώσει συμπληρωματική κατάθεση.

Οι Πετράκης,Κατσαγάνης,Κλεφτογιάννης,Μουστάκας,αποτελούσαν μια παρέα ανδρών που οπλισμένοι με "καλάμια"(καλάσνικοφ),όπως τουλάχιστον ακούγεται στις τηλεφωνκές συζητήσεις τους,διψούσαν για νυχτερινές περιπέτειες. Τους δυο τους αθωώνει.Η αναφορά του στον τρίτο με την φράση "εκείνος θα αποφασίσει πότε θα δώσει εξηγήσεις" επιδέχεται ερμηνείας .
Ο Απόστολος Πετράκης ,δίνει τις δικές του εξηγήσεις για τους όρους "ριχτάδικο"και "σκάφη" που οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κάνοντας σχετική αναφορά στην ογκώδη δικογραφία,τους ερμηνεύουν ως "απαγωγή"και "λύτρα" αντίστοιχα.
Ο 35χρονος Ρεθυμνιώτης,εκτός των συνεργών του, κρατά για τον εαυτό του δυο ακόμα σημαντικά πράγματα που κανένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να διαλευκάνει και μάλλον θα "πλήρωνε"για να μάθει:ποιο είναι το κρυσφήγετο που κρατούσαν οι απαγωγείς τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο και που βρίσκονται τα λύτρα των 30 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν για την απελευθέρωση του.Τα λεφτά είναι πολλά και η ζωή θα συνεχιστεί και μετά την φυλακή....

Τι είπε στην απολογία του για καθένα από τους 19

Ο Απόστολος Πετράκης ερωτώμενος από την 25η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση για έναν προς έναν του συγκατηγορουμένους του,είπε:
Για τον Μανώλη Σκαρλάτο:"Τον γνωρίζω από το Ρέθυμνο απ' όπου κατάγομαι, έχω μεγαλώσει και μένει έως σήμερα εκεί η οικογένειά μου. Το Ρέθυμνο είναι μια μικρή κοινωνία, λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Είχα απλή γνωριμία, από τα χρόνια της εφηβείας μας, χωρίς ποτέ να κάνουμε ιδιαίτερη φιλία. Οι μόνες φορές που βρισκόμασταν ήταν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.Απαντώντας σε σχετική ερώτησή σας, σας λέγω:Απ' ότι γνωρίζω ο Σκαρλάτος είχε εκτίσει μια ποινή δικιά του στις φυλακές Αλικαρνασσού όπου εκείνο το διάστημα κρατείτο στο ίδιο κατάστημα και ο Βλαστός και έτσι γνωρίσθηκαν. Δεν γνωρίζω τι άλλες σχέσεις έχουν. Καμιά σχέση δεν είχε ο Σκαρλάτος σε οποιοδήποτε στάδιο της απαγωγής, ακόμα και στο θέμα των λύτρων"
Για τον Γιάννη Θεοδωράκη:"Το ίδιο με τον Σκαρλάτο ισχύει και για τον Θεοδωράκη, τον οποίο και αυτόν τον γνωρίζω από το Ρέθυμνο και ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απαγωγή. Τον γνωρίζω από παιδί. Σε ερώτησή σας αν γνωρίζω ποια σχέση έχει με τον Σκαρλάτο σας απαντώ ότι γνωρίζω ότι είναι κουμπάροι. Το Ρέθυμνο είναι μικρή κοινωνία, είχαμε κοινωνικές σχέσεις. Η οικογένεια του Θεοδωράκη έχει προς εκμετάλλευση ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας του Ρεθύμνου, όπου δούλευε και ο ίδιος. Πάντα τον θυμάμαι καλοκαίρι που κατέβαινα στην Κρήτη να είναι όλη ημέρα στην παραλία όπου εργαζόταν η οικογένειά του και το χειμώνα εργαζόταν σ' άλλη επιχείρηση δηλαδή στο φανοποιείο της οικογένειάς του. Δούλευε μέρα νύχτα".
Για τον Παναγιώτη Βλαστό:"Δεν έχει καμία σχέση με την απαγωγή. Το ποια σχέση έχω εγώ με τον Βλαστό θα το ξεκαθαρίσω στο Δικαστήριο. Το μόνο που θέλω να πω για τον Βλαστό,είναι ότι γνωρίζω πως έκανε τοκογλυφίες με τον Τρομπούκη και ότι συμμετείχε σε μια εταιρία με σκάφη που την αποκαλούσε «ριχτάδικο». Λίγο πριν τη σύλληψή μου, έμαθα την ύπαρξη της εταιρίας, δεν γνωρίζω αν την είχε μόνος του ή την διαχειριζόταν με άλλους. Στην πιάτσα με τον όρο «ριχτάδικο» αποκαλούμε εταιρίες που ανοίγουν με σκοπό να μπουν λεφτά σ' αυτές, στη συνέχεια να πτωχεύσουν και να μείνει το κέρδος στον έχοντα την εταιρία".
Για τον Βασίλη Στεφανάκο:"Τον γνώρισα το καλοκαίρι του 2008 όταν ήμουν προφυλακισμένος στην Α' πτέρυγα Κορυδαλλού, κατηγορούμενος για μια άλλη υπόθεση και γνωρίζω ότι είχε μεταχθεί εκεί για κάποιο δικό του δικαστήριο.Είχαμε κάτσει μαζί 5-6 φορές να πιούμε καφέ όπως έκανα και με πολλούς άλλους συγκρατούμενούς μου. Μετά την αποφυλάκισή μου ,τέλη Οκτωβρίου 2008, δεν έχω καμία επικοινωνία με τον κ. Στεφανάκο μέχρι σήμερα. Όσον αφορά τα εκρηκτικά εμμένω στην άρνηση της κατηγορίας και ως εκ τούτου δεν έχω να πω τίποτε και για τον κ. Στεφανάκο".
Για τον Γιάννη Σκαφτούρο: "Τον γνώρισα την ίδια εποχή με τον Βασίλη Στεφανάκο.Με τον ίδιο τρόπο είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό για κάποιο δικαστήριο που είχε.Η γνωριμία μου μαζί του ήταν τελείως τυπική.Ουδεμία σχέση έχει με την απαγωγή".
Για τον Γιώργο Κατσαγάνη : "Τον γνώρισα τον Φεβρουάριο του 2009 σε καφετέρια της Γλυφάδας από κοινούς γνωστούς μας. Έμενε στο Πανόραμα της Βούλας και εγώ στη Γλυφάδα.Συχνάζαμε στα ίδια μαγαζιά, είχαμε την ίδια ηλικία και έχουμε αρκετούς κοινούς γνωστούς. Δεν θέλω να αναφερθώ στα ονόματα των προσώπων μέσω των οποίων γνώρισα τον Κατσαγάνη γιατί δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα χωρίς λόγο. Σιγά σιγά αναπτύχθηκε μια φιλική σχέση μεταξύ μας. Υπήρχαν κοινά στέκια που συχνάζαμε στην Γλυφάδα και πολλές φορές συναντιόμαστε για ποτό ή φαγητό. Και ο Κατσαγάνης δεν έχει καμία σχέση με την απαγωγή. Όσον αφορά τα αποτυπώματα του Κατσαγάννη που βρέθηκαν σπίτι μου, στις 30 Ιουνίου (των 12 Αποστόλων), έχω την ονομαστική μου εορτή. Είχα τραπέζι με αρκετούς καλεσμένους και ανάμεσά τους ήταν και ο Κατσαγάννης αλλά και ο Κλεφτογιάννης Αριστομένης .
Σχετικά με το αν υπήρχε σχέση μεταξύ Κατσαγάννη-Βλαστού ή όχι επιφυλάσσομαι να αναφερθώ στο θέμα αυτό στο Δικαστήριο".
Για τον Αριστομένη Κλεφτογιάννη: "Τον γνώρισα από τον Κατσαγάννη Γεώργιο λίγο μετά την γνωριμία μου με τον δεύτερο, όπου βρεθήκαμε τυχαία μαζί στην Γλυφάδα. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απαγωγή. Αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια απλή φιλική σχέση".
Για τον Χαράλαμπο Μουστάκα : "Για την σχέση μου μαζί του μαζί του, δεν θέλω να πω τίποτε σ' αυτό το στάδιο. Εκείνος θα αποφασίσει πότε θα δώσει εξηγήσεις"
Για τον Γιώργο Τρομπούκη:"Το ποια η σχέση μου με τον Τρομπούκη και η σχέση του Τρομπούκη με τα λύτρα είναι κάτι που θα εκθέσω στο Δικαστήριο. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι στην συμπληρωματική του απολογία στις 16-10-2009 που ανέφερε ότι στα κρατητήρια του είπα συγκεκριμένα πράγματα αυτό είναι ψευδές, διότι δεν βρεθήκαμε ποτέ στον ίδιο χώρο κράτησής είτε στον 7ο είτε στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ. Ο Τρομπούκης βρισκόταν στην πτέρυγα που ήταν τα γυναικεία κρατητήρια στον 7ο όροφο και εγώ στην απέναντι πτέρυγα που είναι τα αντρικά κρατητήρια. Στα κρατητήρια ήμουνα με τον Κλεφτογιάννη, Κατσαγάννη, Μουστάκα, Σκαρλάτο και Θεοδωράκη. Διαψεύδω σήμερα ότι συναντήθηκα στα κρατητήρια με τον Τρομπούκη".
Αναφερόμενος ο Απόστολος Πετράκης στους Γιάννη Θώδη, Άννα Χήρα και Γεωργά Πολυτίμη ,είπε:"Τους συνάντησα πρώτη φορά στη ζωή μου στην κλούβα μετά τη σύλληψη μου, από την ΓΑΔΑ στη Σχολή Ευελπίδων, και καμιά σχέση δεν έχουν με την απαγωγή".
Για τον Χριστόφορο Λασηθιωτάκη είπε ότι για πρώτη φορά τον συνάντησε όταν είχε μεταχθεί στο ανακριτικό γραφείο για συμπληρωματική απολογία, οπότε είχε μεταχθεί και αυτός για να απολογηθεί,για τον γιο του προηγούμενου,τον Μανώλη Λασηθιωτάκη ,ήταν κατηγορηματικός ότι δεν τον έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του.
Τέλος,ερωτώμενος από την ανακτρίτρια για τους Γιάννη Καλογερίδη και Κώστα Ανδρέου,απάντησε ότι τους γνώρισε την περασμένη Παρασκευή 18-12-2009, όταν μετήχθη στον Κορυδαλλό στο πλαίσιο της απολογίας που ζήτησε να δώσει ,ενώ για την δικηγόρο Έλλη Πούλιου επίσης ήταν κατηγορηματικός,λέγοντας :"Δεν την έχω γνωρίσει ποτέ".
Στις επίμονες ερωτήσεις της ανακρίτριας για τους συνεργούς του στην απαγωγή,το κρυσφήγετο και τα λύτρα,δεν είπε κουβέντα ο Απόστολος Πετράκης.Η μόνιμη απάντηση του ήταν μία:"Δεν επιθυμώ να δώσω καμία άλλη πληροφορία για την απαγωγή, για τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην οργάνωση και εκτέλεσής της, καθώς και για τα λύτρα και το κρησφύγετο. Κάποιοι άνθρωποι με εμπιστεύτηκαν και δεν μπορώ να τους προδώσω".