FORBES: ΣΕΝΑΡΙΑ-Πιθανά αποτελέσματα στην Ελλάδα στις 4 Οκτωβρίου εκλογές!


http://www.forbes.com/feeds/afx/2009/10/01/afx6956097.html
By Ingrid Melander
ATHENS, Oct 1 (Reuters) -

"Oι Έλληνες ψηφίζουν σε εθνικές εκλογές την Κυριακή με τους σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης  να προηγούνται σε δημοσκοπήσεις, αλλά δεν είναι εγγυημένο αν  συγκεντρώσουν αρκετή υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης οριστικές.

Καθώς δεν υπάρχει σαφής νικητής, η Ελλάδα θα μπορούσε να βυθιστεί σε εβδομάδων από την πολιτική αβεβαιότητα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.

Εδώ είναι τα σενάρια για το πώς η κατάσταση θα μπορούσε να αναπτύξει και των πολιτικών και οικονομικών κινδύνων που διακυβεύονται:



Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει την υποστήριξη μετά την ψηφοφορία ανακοινώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, φέρνοντάς την πιο κοντά στην απόκτηση ενός απόλυτη πλειοψηφία. Στην τελευταία δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, είχε δει που οδηγούν κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο δημοσκοπήσεις άγχος είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς ψήφους μεταφράσει σε θέσεις λόγω των πολύπλοκων εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα και να πει το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί αρκετά πάνω από 40 τοις εκατό των ψήφων για να κερδίσει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

NO ΝΙΚΗΤΗΣ CLEAR

Αυτό το σενάριο είναι ακόμη δυνατό, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει αρκετό έδαφος. Θα σήμαινε επανάληψη των εκλογών ή, πολύ λιγότερο πιθανό, μια κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να δημιουργηθεί.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μία άκαρπη ψηφοφορία θα αυξήσει την αβεβαιότητα στις υπερχρεωμένες και Ελλάδα, που γλίτωσαν ύφεση αυτό το καλοκαίρι και χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων. Άλλες εκλογές

Αυτό είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει, αλλά δεν μπορεί να κυβερνήσει από μόνο του. Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν στο πλαίσιο ενός νέου εκλογικού νόμου που δίνει το κόμμα κερδίζει αυξημένο πρώτο κόμμα μπόνους, ώστε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών πιο εύκολα. Αυτό θα παρατείνει την προεκλογική περίοδο κατά τουλάχιστον 30 ημέρες.