Φεύγουν μαζί Σουφλιάς Καραμανλής..


του Σπύρου Γκουτζάνη
Βy Πρώτο Θέμα
Δύσκολες ώρες περνά ο κ. Κώστας Καραμανλής στην Ρηγίλλης όπου υποδέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Καραμανλής καλείται να πάρει την κρίσιμη απόφαση και σύμφωνα με πληροφορίες σκέπτεται ακόμη και να παραιτηθεί και να ανοίξει τις διαδικασίες της διαδοχής του αν η διαφορά πλησιάσει ή και ξεπεράσει το 8% και ενώ η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιη.


Το αποτέλεσμα των εκλογών μέχρι στιγμής διαψέυδει ακόμη και τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις των επιτελών της Ρηγίλλης που υπολόγιζαν ότι σε καμία περίπτωση η διαφορά δεν θα ξεπεράσει τις έξι ποσοστιαίες μονάδες. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πλέον αρνητικές εκτιμίσεις που ανοίγουν την ψαλίδα της διαφοράς πάνω από εννέα μονάδες και φέρνουν το κόμμα κάτω από ιστορικό χαμηλό του 1981 τότε ο κ. Καραμανλής δεν θα έχει άλλη επιλογή. Μέχρι στιγμής πάντως τα κορυφαία στελέχη είναι διχασμένα. Ορισμένοι που θέλουν γρήγορες εξελίξεις πιέζουν προς την κατεύθυνση της παραίτησης και προδιαγράφουν σύντομες εξελίξεις διαδοχής για «για να μην επικρατήσουν διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα». Άλλοι πάλι λένε ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη και να δοθεί χρόνος στο κόμμα να αφομοιώσει τη νέα κατάσταση και να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα.

Υπάρχουν φήμες ότι μαζί με τον κ. Καραμανλή θα ανακοινώσει την αποχώρησή του και ο υπορυγός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ως συνυπεύθυνος στην απόφαση των πρόωρων εκλογών και συνδιαμορφωτής της στρατιγικής που οδήγησε στην συντριπτική ήττα. Ο κ. Σουφλιάς έφθασε με καθυστέρηση στην Ρηγίλλης περίπου στις 9: 00 το βράδυ και δήλωσε ότι «η ΝΔ μίλησε τίμια και ειλικρινά χωρίς να χαιδέψει αυτιά, μίλησε την γλώσσα τις αλήθειας και αυτό είναι επένδυση αξιοπιστίας για την παράταξη και πολύτιμη παρακαταθήκη για την πολιτική ζωή». Ωστόσο υπάρχουν και φωνές που προς το παρόν κινούνται στο ημίφως του παρασκηνίου που λένε ότι «το θέμα των ευθυνών δεν εξαντλείται και ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα περί τον κ. Καραμανλή που μετείχε στην λήψη των αποφάσεων».