Δείτε τι παιζει στο τομέα των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και πως οι πάροχοι μπορούν να την διακόπτουν!


Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το θέμα των blogs και των άλλων υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης ( facebook , chats , dating site emails)...
Λοιπόν σας παραθέτουμε παρακάτω 3 άρθρα της κοινοτικής νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο που ισχύουν στην Ελλάδα αλλά και σε διακρατικές συμφωνίες για το διαδίκτυο και αποτελούν κανόνα στους όρους χρήσης ...Αλλο αν στην Ελλάδα τους έχουν εφαρμόσει σε βάρος παρόχων αυτών των υπηρεσιών.
Σε γενικές γραμμές οι πάροχοι όλων αυτών των υπηρεσιών έχουν αποποίηση υπευθυνότητας! Αυτο σημαίνει οτι δεν μπορεί να ξέρουν αυτοί τι κάνετε σε μια τετοια υπηρεσία και ουτε έχουν καμια υποχρεώσει να ελεγχουν το περιεχόμενο ( που είναι και τεχνικά αδύνατο) μόνο στην Ελλάδα έχουν σχηματιστεί δικογραφίες οτι οι πάροχοι είχαν υποχρέωση να το ελέγχουν ή οτι ήταν και φορείς οι ίδιοι.
Ομως έχουν σαν γενική υποχρέωση, να υποχρεωθούν στην απόσυρση μιας πληροφορίας εφόσον γίνουν δέκτες οτι είναι κακόβουλη!
Αυτό σημαίνει ..οτι ανα πάσα στιγμή μπορούν να διακόψουν και χωρίς προειδοποίηση την παροχή της υπηρεσίας ( blog , email , chat, profile se facebook κλπ)! Οπως και απο κανονόνες αυτορύθμισης και δεοντολογίας να εχουν εφαρμογές που και απλός χρήστης να προειδοποιεί ή να καταγγέλλει κακή χρήση της υπηρεσίας!
Αυτό έγινε και στην περίπτωση blogs που έχουν βγάλει προειδοποίηση για το περιεχόμενο η τα κλειδώνουν προσωρινά ώστε να ελέγχουν η να δώσουν εξηγήσεις οι κάτοχοι τους στην εταιρία που τα παρέχει...
Και όπως είπαμε οτι δεν ισχύουν για κράτη όπως οι ΗΠΑ γνωμοδοτήσεις δικαστών και κλπ!
Πρέπει να υπάρχει κακουργηματική πράξη να άρουν το απόρρητο. Και είπαμε ποιές είναι αυτές...
Ολά τα άλλα που λέγονται γράφονται διαρρέουν διάφοροι είναι κομπογιαννίτικα, χωροφυλακίστικα ΕΥΠατζίδικα κόλπα απολίτιστων και τεχνολογικά υπανάπτυκτων χωρών όπως η Ελλάδα...που την τρίχα την κάνουν τριχιά και δαιμονοποιούν το internet για να έχουν δουλειά!
Δειτε τις σχετικές διατάξεις που διέπουν τους όρους χρήσης των υπηρεσιών αυτών!


ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ.131/2003

Άρθρο 11
Απλή μετάδοση

4. Ευθύνη των μεσαζόντων παροχής υπηρεσιών
1. Σε περίπτωση παροχής μιας υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας συνισταμένης στη μετάδοση πληροφοριών που παρέχει ο αποδέκτης της υπηρεσίας σε ένα δίκτυο επικοινωνιών ή στην παροχή πρόσβασης στο δίκτυο επικοινωνιών, δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα παροχής υπηρεσιών όσον αφορά τις μεταδιδόμενες πληροφορίες, υπό τους όρους ότι ο φορέας παροχής υπηρεσιών:
α) δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών,
β) δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης και
γ) δεν επιλέγει και δεν τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες.

2. Οι δραστηριότητες μετάδοσης και παροχής πρόσβασης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν την αυτόματη, ενδιάμεση και προσωρινή αποθήκευση των μεταδιδομένων πληροφοριών, στο βαθμό που η αποθήκευση εξυπηρετεί αποκλειστικά την πραγματοποίηση της μετάδοσης στο δίκτυο επικοινωνιών και η διάρκεια της δεν υπερβαίνει το χρόνο που είναι ευλόγως απαραίτητος για τη μετάδοση.

3. Το παρόν άρθρο δεν θίγει τη δυνατότητα να επιβληθεί δικαστικά ή διοικητικά στον φορέα παροχής υπηρεσιών η παύση ή η πρόληψη της παράβασης.

Άρθρο 12
Αποθήκευση σε κρυφή μνήμη

1. Σε περίπτωση παροχής μιας υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας, η οποία συνίσταται στη μετάδοση πληροφοριών που παρέχει ένας αποδέκτης υπηρεσίας σε ένα δίκτυο επικοινωνιών, δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα παροχής της υπηρεσίας, όσον αφορά την αυτόματη, ενδιάμεση και προσωρινή αποθήκευση των πληροφοριών, η οποία γίνεται με αποκλειστικό σκοπό να καταστεί αποτελεσματικότερη η μεταγενέστερη μετάδοση των πληροφοριών προς άλλους αποδέκτες της υπηρεσίας, κατ' αίτηση τους, υπό τους όρους ότι ο φορέας παροχής υπηρεσιών:
(α) δεν τροποποιεί τις πληροφορίες,
(β) τηρεί τους όρους πρόσβασης στις πληροφορίες,
(γ) τηρεί τους κανόνες που αφορούν την ενημέρωση των πληροφοριών, οι οποίοι καθορίζονται κατά ευρέως αναγνωρισμένο τρόπο και χρησιμοποιούνται από τον κλάδο,
(δ) δεν παρεμποδίζει τη νόμιμη χρήση της τεχνολογίας, η οποία αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται ευρέως από τον κλάδο, προκειμένου να αποκτήσει δεδομένα σχετικά με τη χρησιμοποίηση των πληροφοριών, και
(ε) ενεργεί άμεσα προκειμένου να αποσύρει τις πληροφορίες που αποθήκευσε ή να καταστήσει την πρόσβαση σε αυτές αδύνατη, μόλις αντιληφθεί ότι οι πληροφορίες έχουν αποσυρθεί από το σημείο του δικτύου στο οποίο βρίσκονταν αρχικά ή η πρόσβαση στις πληροφορίες κατέστη αδύνατη ή μια δικαστική ή διοικητική αρχή διέταξε την απόσυρση των πληροφοριών ή απαγόρευσε την πρόσβαση σε αυτές.

2. Το παρόν άρθρο δεν θίγει την δυνατότητα να επιβληθεί δικαστικά ή διοικητικά στο φορέα παροχής υπηρεσιών η παύση ή η πρόληψη της παράβασης.

Άρθρο 13
Φιλοξενία

1. Σε περίπτωση παροχής μιας υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας συνισταμένης στην αποθήκευση πληροφοριών παρεχομένων από ένα αποδέκτη υπηρεσίας, δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα παροχής της υπηρεσίας για τις πληροφορίες που αποθηκεύονται μετά από αίτηση αποδέκτη της υπηρεσίας, υπό τους όρους ότι:
(α) ο φορέας παροχής της υπηρεσίας δεν γνωρίζει πραγματικά ότι πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα ή πληροφορία και ότι, σε ό,τι αφορά αξιώσεις αποζημιώσεως, δεν γνωρίζει τα γεγονότα ή τις περιστάσεις από τις οποίες προκύπτει η παράνομη δραστηριότητα ή πληροφορία, ή
(β) ο φορέας παροχής της υπηρεσίας, μόλις αντιληφθεί τα προαναφερθέντα, αποσύρει ταχέως τις πληροφορίες ή καθιστά την πρόσβαση σε αυτές αδύνατη.

2. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται όταν ο αποδέκτης της υπηρεσίας ενεργεί υπό την εξουσία ή υπό τον έλεγχο του φορέα παροχής της υπηρεσίας.

3. Το παρόν άρθρο δεν θίγει τη δυνατότητα να επιβληθεί δικαστικά ή διοικητικά στο φορέα παροχής υπηρεσιών η παύση ή η πρόληψη της παράβασης.

Άρθρο 14
Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου

1. Οι φορείς παροχής υπηρεσιών δεν έχουν, για την παροχή υπηρεσιών που αναφέρονται στα άρθρα 10, 11 και 12 του παρόντος γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες
.

2. Χωρίς να παραβιάζονται οι διατάξεις περί προστασίας του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων, οι φορείς παροχής υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν πάραυτα τις αρμόδιες κρατικές αρχές για τυχόν υπόνοιες περί χορηγουμένων παράνομων πληροφοριών ή δραστηριοτήτων που επιχειρούν αποδέκτες των υπηρεσιών τους, και να ανακοινώνουν στις αρμόδιες αρχές κατ' αίτηση τους πληροφορίες που διευκολύνουν την εντόπιση αποδεκτών των υπηρεσιών τους με τους οποίους έχουν συμφωνίες αποθήκευσης. "