Άνθρωποι και άγρια ζωή αφανίζονται στη Ζιμπάμπουε

www.blue-planet.gr
Κείμενο: Σταυρούλα Δημητροπούλου
Φωτογραφία: Flickr 1, 2, 3, 4, 5, 6

Η Ζιμπάμπουε είναι ένα έθνος που, επί του παρόντος, πλήττεται όχι μονάχα από τη χολέρα και την ανέχεια αλλά και από την έκλειψη της-μοναδικής στον κόσμο-άγριας ζωής της.



Το άλλοτε ειδυλλιακό σκηνικό της χώρας, με τις ζέμπρες, τα λιοντάρια, τις λεοπαρδάλεις, τα κοπάδια των Αφρικανικών ελεφάντων και την πολυάριθμη άγρια ζωή σταδιακά εκλείπει, εξαιτίας ποικίλων ανθρωπίνων ενεργειών. Αγρότες καίνε δέντρα και καθαρίζουν το έδαφος για να αυξήσουν τις συγκομιδές. Λαθροκυνηγοί αφανίζουν τον μαύρο ρινόκερω, ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του κόσμου.
Θαυμάσιοι ταύροι, με σωματικό βάρος που αγγίζει τους 10 τόνους, σφαγιάζονται για να διασκεδάσουν την πείνα τους οι εξαθλιωμένοι χωρικοί. Και δυστυχώς, οι μυριάδες άποροι και λιμοκτονούντες κάτοικοι της Ζιμπάμπουε είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν τα συνδικάτα του εγκλήματος, να στρατολογήσουν λαθροκυνηγούς και οδηγούς για ασήμαντες αμοιβές. Όταν, δε, οι λαθροκυνηγοί πιάνονται, τα συνδικάτα χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να υπονομεύσουν τη δικαιοσύνη. Ούτε ένας λαθροκυνηγός ρινόκερων της Ζιμπάμπουε δεν έχει διωχθεί ακόμα επιτυχώς. Πολλοί πιάνονται, ελευθερώνονται και επιστρέφουν κατ\' ευθείαν στο λαθραίο κυνήγι.
Στις προσπάθειες τους να παγιδεύσουν τους ρινόκερους, οι λαθρέμποροι θανατώνουν λεοπαρδάλεις, ζέμπρες, λιοντάρια κ.α. ανεξαιρέτως.



Έχουν αναφερθεί δεκάδες περιστατικά ακρωτηριασμένων ελεφάντων. Άλλο ένα είδος ιδιαίτερα απειλούμενο με εξαφάνιση, ο σαρκοφάγος Αφρικανικός άγριος σκύλος ή pictus Lycaon, έχει κυνηγηθεί μέχρι, σχεδόν, την εξάλειψη. Σήμερα, υπάρχουν λιγότεροι από 5.000. Σε τρία έτη, επιπλέον, ο πληθυσμός των άγριων σκύλων του Save θα έχει συρρικνωθεί από τους 150 σε μόλις 100.



Τα θύματα της Ζιμπάμπουε και της εθνικής κατάρρευσής της δεν είναι μόνο εκείνα της χολέρας αλλά και μερικά από τα σπανιότερα ζώα της γης. Η διαφορά είναι ότι η ανθρώπινη φυλή στο σύνολό της θα επιβιώσει.