Από την Κυβέρνηση του Βουνού στη … "κατοχή" των Prada !

Εκεί που κάποτε κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα …χλιδή και γκλαμουριά !

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Το χωριό σύμβολο της αντίστασης κατά της Γερμανικής Κατοχής

( ...Οχι της ΖΙΜΕΝΣ)

Κορυσχάδες Ευρυτανίας - Βικιπαίδεια

Το χωριό συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος είναι ότι σε αυτό το χωριό συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας. Τη διενέργεια των εκλογών αποφάσισε και ανήγγειλε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ. η λεγόμενη κυβέρνηση των βουνών, που είχε σχηματιστεί με πρωτοβουλία του ΕΑΜ τον Μάρτιο του 1944. Στις εκλογές έλαβαν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες, εκλέχθηκαν 250 εθνοσύμβουλοι, από ευρύτατο φάσμα.

Το κτίρο όπου κάποτε στεγαζόταν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου
Το κτίρο όπου κάποτε στεγαζότανοιεργασίες του ΕθνικούΣυμβουλίου
Στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχαν πέντε καθηγητές πανεπιστημίου, δύο μητροπολίτες, οκτώ στρατηγοί, είκοσι δημόσιοι υπάλληλοι, πέντε βιομήχανοι, δέκα δημοσιογράφοι, δεκαπέντε γιατροί, είκοσι πέντε δικηγόροι, είκοσι τρεις αγρότες, δέκα καθηγητές γυμνασίου, είκοσι δύο εργάτες κ.ά. Από την Αττικοβοιωτία και την Εύβοια είχαν εκλεγεί 41 αντιπρόσωποι, από την Ήπειρο 14, από τη Θεσσαλία 22, από τη Μακεδονία 38, από τη Στερεά 21, από την Πελοπόννησο 44 και άλλοι από άλλες περιοχές.
Tι έγινε χθές εκεί ...Βαφτίσια της οικογένειας Μητσοτάκη- Μπακογιάννη
Ποιοι θα παραβρίσκονταν ή παραβρέθηκαν , σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ευρυτανικά Νέα»
«Αρκετά από τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν προκρατήσεις σε πολλά δωμάτια. Επιθυμία να παρευρεθούν στην βάφτιση έχουν εκφράσει και πολλοί από τον επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό, αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο. Ενδεικτικά, αν και οι πληροφορίες είναι λίγες, από τον επιχειρηματικό κόσμο σίγουρα θα παρευρεθεί στα βαφτίσια η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο επιχειρηματίας κ. Χατζηιωάννου, ο οποίος θα διαμείνει στους Κορυσχάδες, και άλλοι. Εκεί θα μείνει οικογενειακώς και η Αλεξία Μπακογιάννη, αδελφή του Κωστή, όπως και η οικογένεια Κούβελου. Η στενή οικογένεια Μπακογιάννη θα μείνει, επίσης, στους Κορυσχάδες. Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μητσοτάκης, και η γυναίκα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, θα μείνουν στο σπίτι της Ντόρας Μπακογιάννη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος θα μείνει στο AVARIS, όπως και ο δημοσιογράφος Γιώργος Ξενάκης, ενώ πληροφορίες θέλουν και την δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη να παρίσταται στην βάφτιση, ωστόσο δεν έγινε γνωστός ο τόπος διαμονής της. Στο ξενοδοχείο ΜΟΝΤΑΝΑ έχουν κλειστεί περίπου 80 δωμάτια που θα δεχθούν τους καλεσμένους της οικογένειας Μπακογιάννη. Από πληροφορίες έγινε γνωστό ότι κάποιοι από τους εύπορους επιχειρηματίες θα φτάσουν ακόμη και με ελικόπτερο στο ξενοδοχείο, όπως η οικογένεια Βερνίκου. Στο ΜΟΝΤΑΝΑ θα διαμείνουν και μέλη της οικογένειας της Κάλλιας Μπακογιάννη, ο αδελφός της και άλλοι συγγενείς.»


Σε λίγο περισσότερα για την "κατοχή" των Prada …