Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ Το παράξενο ζευγάρι ...

http://tovima.dolnet.gr
Ο αστός και ο γιος του μπακάλη


Γ. ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αν οι λογαριασμοί είναι σωστοί ο κ. Θ. Τσουκάτος και ο κ. Κ. Σημίτης πέρασαν μαζί, από τη στιγμή που γνωρίστηκαν μέχρι σήμερα, περίπου 3.250 ημέρες. Επικοινωνούσαν καθημερινά και δεν υπήρχε δημόσια εμφάνιση του κ. Σημίτη χωρίς τη «σκιά» του. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο κ. Σημίτης επικράτησε στο ΠαΣοΚ χάρη στις δραστηριότητες του συνεργάτη του. «Είσαι και θα είσαι ο Πρωθυπουργός» φώναζε «προβοκατόρικα» η «γαλαρία» του συνεδρίου στον κ. Τσουκάτο. Και όμως αυτοί οι δύο «αχώριστοι» άνθρωποι δεν «συναντήθηκαν» ποτέ! Μένουν πάντα «ο αστός της οδού Αναγνωστοπούλου και ο γιος του μπακάλη από το Λεωνίδιο».
Ο κ. Τσουκάτος τον έβλεπε από την αρχή «σαν πατέρα του». Και όταν μετά τα «χρόνια της αθωότητας» ήλθε «η εποχή της εξουσίας», δεν άλλαξε αισθήματα. Αλλαξε όμως ο κ. Σημίτης. Και το βράδυ της 28ης Μαρτίου 1999 του είπε χωρίς περιστροφές ότι το πολιτικό συμφέρον επιβάλλει να τον απομακρύνει από το ΕΓ. «Γιατί;» τον ρώτησε. «Θα βάλω όσους βγήκαν πρώτοι στην ΚΕ» ήταν η απάντηση. Εκείνη την ώρα ο κ. Τσουκάτος δεν σκέφθηκε: «Ο Παρασκευάς Αυγερινός που βγήκε από τους πρώτους, γιατί δεν είναι μέσα;». Ανοιξε την πόρτα και έφυγε αμίλητος.
Η πρώτη συνάντηση
Κάπως έτσι έκλεισε (;) ο κύκλος μιας σχέσης που άρχισε τις παραμονές του συνεδρίου του 1990, όταν ο κ. Σημίτης πρόσεξε τον αεικίνητο γραμματέα της Α΄ Αθήνας με τις αντιηγετικές προτάσεις. «Τι εννοείτε;» τον ρώτησε ­ στον πληθυντικό ­ σε μια κομματική συνεδρίαση. Από εκείνη τη στιγμή «κόλλησαν». Ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος θα εξομολογηθεί: «Μου πήγαινε ο Σημίτης, γιατί ήταν σοβαρός, ειλικρινής και συνεπής με αυτά που έλεγε». Φαίνεται να το πιστεύει ακόμη. Οσοι τον είδαν τις τελευταίες ημέρες λένε ότι παρά την πικρία του δεν έχει πει ούτε μία βαριά κουβέντα εναντίον του κ. Σημίτη. Απόδειξη: όταν τον φώναξε δύο ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό του, έσπευσε!
.....................................................................

Μόνο για δουλειές
Στο σπίτι του κ. Σημίτη στην οδό Αναγνωστοπούλου ο κ. Τσουκάτος εθεάθη αρκετές φορές «για δουλειά». Μία φορά εκλήθη και σε τραπέζι με την «ομάδα που κέρδισε το συνέδριο» ­ Βάσω Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλο, Παρ. Αυγερινό, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Χρ, Πρωτόπαπας, Στ. Μανίκα, ίσως και μερικούς άλλους. Η κυρία Δάφνη Σημίτη έλειπε. Είχε φροντίσει όμως για τον μπουφέ.
Οι σχέσεις τους έμειναν αυστηρά πολιτικές. Λέγεται ότι ποτέ ο κ. Σημίτης δεν έκανε ένα δώρο στον ίδιο τον κ. Τσουκάτο και στην οικογένεια του. Ποτέ η κυρία Δάφνη Σημίτη δεν κάλεσε την κυρία Πόπη Τσουκάτου για καφέ. Το τηλέφωνο χτυπούσε νυχθημερόν από το ένα σπίτι στο άλλο, αλλά ποτέ οι δύο οικογένειες δεν «κόλλησαν». «Απλοί και αυθόρμητοι οι μεν, διόλου εκδηλωτικοί οι δε» σχολίαζαν στο ΠαΣοΚ. Πολλοί θα πουν ότι «ο Τσουκάτος δεν έγινε ποτέ αποδεκτός στο περιβάλλον του Σημίτη, υπήρχε πάντα ένα κοινωνικό πρόβλημα. Σαν να ήταν ο επιστάτης που τον καλούν καμιά φορά στο σαλονι, αλλά δεν θα του έδιναν ποτέ την κόρη τους».

H συνέχεια ... εδώ