Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλέξης Τσίπρας: Τα πήρε όλα κι έμεινε. Καθαρές θέσεις και καθαρές σχέσεις


Του Γ. Λακόπουλου
Ένας εξαιρετικός Αλέξης Τσίπρας απέναντι σε μια εξαιρετική Έλλη Στάη- σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη βγάζει τόσες ειδήσεις- χρειάσθηκε, κατά τους πολιτικούς παρατηρητές,  λίγο περισσότερο από μια ώρα για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, απέναντι σε  όλους και σε όλα. Κυρίως απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πάνο Καμμένο.
Αρχίζοντας από τον δεύτερο οι ίδιοι παρατηρητές σημειώνουν ότι τώρα δεν μπορεί να μην ξέρει τι τον περιμένει αν συνεχίσει να πιστεύει ότι μπορεί να βλάψει την κυβέρνηση. Δεν μπορεί. Ο Πρωθυπουργός είναι στην πραγματικότητα επικεφαλής  και των δυο Κοινοβουλευτικών Ομάδων που τον στηρίζουν στη Βουλή.  Του ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς. Αλλά και των… ΑΝΕΛ:  από τους έξι βουλευτές τους  μόνο οι δυο είναι με τον Καμμένο- ίσως μόνο ένας. Οι αλλοι στηρίζουν …Τσίπρα.
Συνεπώς ο Καμμένος δεν έχει έχει πολλές επιλογές, κατά τη γενική εκτίμηση. Ή αποχωρεί ήρεμα από την  Κυβέρνηση- για τη δημοκρατική κοινή γνώμη θα ήταν προτιμότερο να αποπεμφθεί- και αφήνει τους βουλευτές του να πράξουν κατά συνείδηση ή βρίσκεται αντιμέτωπος με τους χειρότερους εφιάλτες του. Η προσπάθεια να παίξει με τη δημοκρατική παράταξη λήγει άδοξα γι’ αυτόν. Δεν τον παίρνει για τσαμπουκάδες και επίδειξη των γνωστών αρετών του. Η επιστολή του Νίκου Κοτζιά να  βγει στη δημοσιότητα θα τρέχει και δεν θα φτάνει.
Πολύ περισσότερο δεν τον παίρνει να κάνει φασαρία σε βάρος του  Πρωθυπουργού – που εξάντλησε κάθε περιθώριο ανοχής και επιείκειας απέναντί του. Το μήνυμα που είχε γι’ αυτόν η συνέντευξη ήταν διαυγές:  The game is over. Ο Πρωθυπουργός απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και του έδειξε με ευθύνη και εντιμότητα το δρόμο. Από εκεί και πέρα ο Θεός να φωτίσει το απελπισμένο ιδρυτή των ΑΝΕΛ.
Για έμπειρους κομματικούς παράγοντες περισσότερη φώτιση  θα χρειαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον οποίο η συγκεκριμένη συνέντευξη ήταν  κακή… εξέλιξη. «Θα τη θυμάται αυτή τη μέρα» έλεγε παλιός δημοσιογράφος.  Μέσα σε μια ώρα κεφαλαιοποιήθηκε η πολιτική συγκυρία με ευκρινή τρόπο: σε βάρος του. Τώρα οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα είναι γνωστές, περιθώρια για σπέκουλα -περί κυβερνήσεων ανοχή και κουραφέξαλα- δεν υπάρχουν και όλοι ξέρουν ποιο είναι ποιος και τι αναμετράται με τι.
Καθώς η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ επικύρωσε το ιμπέριουμ Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα χρειαστεί να αναζητήσει νέο πολιτικό έδαφος για να σταθεί πλέον.  Στο μέτωπο της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής ο Πρωθυπουργός τον άφησε άνεργο. Στο Σκοπιανό  βρίσκεται στο περιθώριο της Ευρώπης. Και με το θέμα τον εκλογών -που τάχα θέλει αμέσως – χάνει τον ύπνο του. Και οι δυο επιλογές που έριξε ο Τσίπρας στο τραπέζι  είναι κακές για τον πρόεδρο της ΝΔ.
Η μια είναι να πάρει μια νέα κυβέρνηση Τσίπρα ψήφο εμπιστοσύνης με αμιγώς δημοκρατική σύνθεση και αυτό να εξελιχθεί ως βάση για ευρύ αντιδεξιό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων, που θα κλείσουν το δρόμο της παλινόρθωσης στη Δεξιά τους τους διαπλεκόμενους υποστηρικτές της.
Η άλλη είναι να στηθούν κάλπες στην καλύτερη στιγμή για την κυβέρνηση, όταν κορυφώνονται τα δείγματα γραφής της, και στη  χειρότερη στιγμή για τον Μητσοτάκη: όλα στο κόμμα του είναι ανοιχτά: χωρίς γραμμή, χωρίς πολιτική, χωρίς ψηφοδέλτια και χωρίς κομματικό ενθουσιασμό για τις επιδόσεις του, και με τους σκελετούς να τρίζουν στα ντουλάπια του θα πάει ξυπόλητος στα αγκάθια.
Το γενικό συμπέρασμα από  τη συνέντευξη ήταν ότι, όπως παρατηρούν πολλοί, ο Τσίπρας παραμένει  κυρίαρχος των εξελίξεων και  καταλυτικός απέναντι στον αντίπαλο του. Ξέρει να ανοίγει τα χαρτιά του στη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο, ενώ αντίθετα ο Μητσοτάκης καίει τα επιχειρήματά του. 
Ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι έχει πολιτική, αφήγημα, προγραμματικό λόγο και πολιτικό σχέδιο, ότι μιλάει καθαρά για όλα και ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη του και να τα διορθώνει. Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Τσίπρα είναι ότι  έχει το πολιτικό ένστικτο που τον οδηγεί να γίνεται διαρκώς καλύτερος- όπως διαπιστώνουν όλοι εντός και εκτός της χώρας.
Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες αυτά  είναι ισχυρά χαρτιά απέναντι στον Μητσοτάκη που επιδεινώνει διαρκώς τη θέση του, καθώς ο λόγος του γίνεται διαρκώς όλο και πιο ρηχός και ακραίος ταυτόχρονα, η Ακροδεξιά να τον τραβάει από το μανίκι, οι διαπλεκόμενοι υποστηρικτές του τον  οδηγούν εκεί που βρίσκονται τα συμφέροντά τους,  το κόμμα τουπέφτει σε κατάθλιψη  με την ανεπάρκειά του στο δημόσιο χώρο και η πολιτική του έχει πλέον χαρακτήρα απειλής και όχι υπόσχεσης, όπως παρατήρησε εύστοχα ο Τσίπρας.
Κατά κάποιο τρόπο ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ωσεί παρών στη συνέντευξη και έφυγε ηττημένος. Το έδειξε άλλωστε ο ανόρεχτος σχολιασμός της συνέντευξης από την Πειραιώς. Άλλωστε η ατυχής εμφάνισή του σε κομματικό ακροατήριο πριν τη συνέντευξη για να δημιουργήσει επικοινωνιακό ισοδύναμο αποδείχθηκε μπούμερανγκ.
Κατά τα λοιπά οφείλουμε στην πληρότητα της Στάη ότι το πολιτικό σκηνικό καθάρισε από τα χείλη του πλέον αρμοδίου παράγοντα. Ο Τσίπρας μπορεί να έχει πολλά προβλήματα να λύσει με με την πολιτική του κατά τομέα και με κάποιους υπουργούς του, αλλά για πρώτη φορά Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων με μια μόνο συνέντευξη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να ποιο είναι το κολέγιο Αθηνών ! Είναι κάτι σαν το Nammos και το IslandΠρώην διευθυντής αποκαλύπτει. Λειτουργούν με την λογική «αυτά τα μαγαζιά εμεις τα φτιάξαμε»!

Με ανάρτησή του ο κωστής Κοντογιάννης, πρώην Διευθυντής του Κολεγίου Αθηνών, καταγγέλλει πελατειακό καθεστώς διαχρονικα στο εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα από την οικογένεια Σαμαρά και κάνει λόγο για ρουσφέτια και παρεμβάσεις. Επίσης αναφέρεται στην απόλυση της Φώφης Μπουλούτα την οποία χαρακτηρίζει στημένη και καταλήγει απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, ότι «τόσο εσυ όσο και το κόμμα σου τολμάτε και μιλάτε για αριστεία, ευτελιζοντας τη λέξη και το νόημα της. Λες και μπορούμε να αγνοήσουμε το ποσό βαθιά αγράμματος και βάρβαρος πρέπει να είναι καποιος για να λειτουργεί όπως εσυ και ο σμπιρος σου, στη συγκεκριμένη περίπτωση.» Η ανάρτηση του Κωστή Κοντογιάννη Πόσο παραδοσιακός!!! Αντώνη μου κανενας δε θέλει να εξοντώσει κανέναν. Ο γιοκας σου δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που καταλαμβάνει όλο το χώρο που του αφήνουν. Η συμπεριφορά περιγράφεται ως «Φαινόμενο του αερίου». Στο σχολείο που προεδρεύει ο θείος του με διαρκή ρουσφέτια, με τη λογική «αυτά τα μαγαζιά εμεις τα φτιάξαμε», με …

Η "παναγία η αρουραία" ... του Βερύκιου και οι νοσταλγοί της συμμορίας κατασκευαστών ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Έγραψε η ανάρτηση του Βερύκιου για τον Καρτερό και την "παναγία την αρουραία" και κάποιοι νοσταλγοί της συμμορίας κατασκευής ηλεκτρονικού εγκλήματος με τις γνωστές απατεωνιές τύπου Παστίτσιου και άλλων μυθευμάτων που πουλούσαν τσόντα να γίνουν διάσημοι κεντράροντας στους  ανώμαλους χρήστες που έστελναν διεθνείς διωκτικές και δεν είχαν κάμια με νόμιμες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, βγήκαν δήθεν να τον κατηγορούν για προσβολή θρησκευτικού συμβόλου ! Ρε που τα πουλάτε αυτά ....παλιά τα κόλπα και τελειωμένα μαζί με αυτούς τους απατεωνίσκους !
Δειτε την ανάρτηση Βερύκιου

Διαβάζω πύρινα Αυγουστιάτικα άρθρα κατά Καρτερού & Μαξίμου από την Αγία ...Αρουραία , προφανώς γραμμένα στον ιδιόκτητο δρυμό που απόκτησε με την βοήθεια εθνικού εργολάβου...
Χιλιες φορες με τον «φευγάτο» Καρτερό παρα με την φιλάργυρη αρουραία... — Δήμος Βερύκιος (@DimosVerikios) 19 Αυγούστου 2018

Αποκλειστικό : Χασισοφυτεία σε κήπο του Μαξίμου. Έφοδος Χρυσοχοίδη. Προσαγωγές ξένων ανταποκριτών μετά τις αποκαλύψεις του Μπάμπη !

Σύμφωνα με πληροφορίες που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μετά την τσιγαρίλα  που μύρισε ο Μητσοτάκης μόλις παρέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από τον Τσίπρα και δημοσίευσε αποκλειστικά η Καθημερινή....συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού κάνοντας μια βόλτα σήμερα στους χώρους που περιβάλουν το κτήριο είδαν κάποια περίεργα φυτά.
Αμέσως ειδοποιήθηκε ο νέος υπουργός -λαγωνικό  δημόσιας τάξης Χρυσοχοίδης και έκανε έφοδο...
Στο μεταξύ, και με αφορμή τις πρωινές αποκαλύψεις του Βουλευτή  και πρώην Δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου στην εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε ...για ξένους ανταποκριτές που μαστούρωναν στο Μέγαρο Μαξίμου και έγραφαν υπερ της προηγούμενης  κυβέρνησης διέταξε να προσαχθούν άμεσα στην ΓΑΔΑ όλοι οι ξένοι ανταποκριτές στην Ελλάδα και να ανακριθούν για να αποκαλύψουν αν το χασίσι το έκοβαν απο γλάστρες στους κήπους του Μαξίμου ή το έφερναν μαζί τους !
Για ότι νεώτερο θα σας ενημερώσουμε !
Δείτε τις αποκαλύψεις του Μπάμπη ...που κακώς κατά την γνώμη μας δεν αξιοποιήθηκε στο συγκεκριμένο υ…