Ο Τσίπρας ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης: «Μόνος οδηγός μας ο πατριωτισμός» με τη γαλανόλευκη στα χέρια
«Η Θεσσαλονίκη και η παρουσία σας σήμερα εδώ στο Αλεξάνδρειο δίνει απάντηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του την Παρασκευή στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο.
«Είναι μήνυμα», σημείωσε, «απέναντι σε όλους που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η πόλη είναι βυθισμένη στο μίσος και στο σκοτάδι.
»Όμως η παρουσία σας δίνει το μήνυμα της αντίστασης, της δημοκρατίας, ελευθερίας.
»Γιατί σε αυτόν τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Θεσσαλονίκη της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, της βαριάς ιστορίας και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, «δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους».
«Δε θα την αφήσουμε να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους.
»Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω», υπογράμμισε.
Είπε ότι «η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία» και ότι «ο δημοκρατικός λαός της Μακεδονίας στέλνει σήμερα μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, δημοκρατίας».
«Ως εδώ», τόνισε. «Δε θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», είπε.
«Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε.
Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας εγκαλούν για μειοδοσία και εθνομηδενισμό
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι άλλοι έβαλαν τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας, «εμείς την απελευθερώσαμε», εκείνοι «καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και τη περηφάνια των Ελλήνων, εμείς την ανακτήσαμε».
«Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων.
»Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο», είπε, τονίζοντας ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς για μειοδοσία και εθνομηδενισμό και να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι πολλοί αμφιβήτησαν τις δεσμεύσεις που είχε κάνει από τη ΔΕΘ «μετά την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της λιτότητας και των μνημονίων», σήμερα όμως «κάνουν τη καρδιά τους πέτρα και αναγκάζονται να ψηφίζουν μαζί μας».
«Σήμερα κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνησή μας έβγαλε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού μας», υπογράμμισε.
Μόνο σε μια συγκέντρωση δημοκρατικής δύναμης θα μπορούσαν να έρθουν κάποιοι που έχουν διαφορετική άποψη, είμαστε δημοκράτες πολίτες με διάθεση για διάλογο, σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.
«Δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές, ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους»
«Δεν θα ξεμπεδέψουν έτσι εύκολα με την αριστερά και δεν θα γυρίσουμε πίσω», είπε ο Αλ. Τσίπρας πιάνοντας το νήμα από σύνθημα που ακούστηκε στο Αλεξάνδρειο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν ήταν δεδομένο ότι θα πετυχαίναμε ό,τι πετύχαμε» και ότι «αν σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι δεν είναι μόνο γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά γιατί το καταφέραμε αυτό προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τους πιο αδύναμους και ξαναφέρνοντας πίσω τη δικαιοσύνη».
Σχολίασε ότι «πολλοί είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Πολλοί πίστεψαν ότι θα είμαστε μια σύντομη παρένθεση. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος.
»Άλλοι διακήρυσσαν, ότι επειδή δεν έχουμε πείρα διακυβέρνησης, διότι δεν προερχόμαστε από πολιτικά τζάκια, είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουμε.
»Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Όλοι τους έκαναν λάθος».
Σημείωσε ότι «δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές, ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, φέραμε τον Αύγουστο του 2018».
«Καταφέραμε να ανοίξουμε τις ντουλάπες με τους σκελετούς του παλιού πολιτικού συστήματος»
«Μας λένε λοιπόν οι αντίπαλοί μας, τώρα που δε τους παίρνει πια να μιλάνε για τέταρτο μνημόνιο, ότι δε κυβερνάμε μόνο τις τελευταίες 110 μέρες, μετά τα μνημόνια, αλλά κυβερνήσαμε και πριν», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
«Πράγματι, είναι αλήθεια. Κυβερνάμε από το 15 και αυτή είναι η αιτία που ζούμε την έξοδο από τα μνημόνια, τις τελευταίες μέρες.
»Αν κυβερνάγανε αυτοί, σήμερα θα ήμασταν ακόμα μέσα και δεν θα είχαμε καμία προοπτική να βγούμε», σχολίασε.
Ανέφερε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια μακρά πορεία παρεμβάσεων, ακόμα και μέσα στο πιο ασφυκτικό πλαίσιο.
Ως προς αυτό απαρίθμησε πρωτοβουλίες που έλαβε αυτή η κυβέρνηση: καθολική πρόσβαση για 1,5 εκατ. ανασφάλιστους στη Δημόσια Υγεία, στήριξη των δημόσιων σχολείων, «μείωση της υπέρογκης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων», «διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος», απόδοση της υπεραπόδοσης της οικονομίας, στους πολίτες με την εφάπαξ παροχή 13ης σύνταξης το 2016 και το κοινωνικό μέρισμα πέρυσι και φέτος, «μετωπική σύγκρουση με το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και μαύρης εργασίας, θεσμικές παρεμβάσεις για την άρση των διακρίσεων απέναντι σε πολίτες μας με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη καταγωγή».
«Και είμαστε ακόμη περισσότερο περήφανοι που όλα αυτά τα πετύχαμε σε περίοδο μνημονίου. Και ακόμη πιο περήφανοι που μαζί με όλα αυτά καταφέραμε και να ανοίξουμε τις ντουλάπες με τους σκελετούς του παλιού πολιτικού συστήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
«Τις πρώτες μέρες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τις πρώτες 100 δικές σας και δικές μας μέρες, δείχνουμε όλοι το πραγματικό μας πρόσωπο»
«Είναι πλέον όλα στο φως: Το πάρτι στην Υγεία, οι μίζες και τα δωράκια μεγαλοστελεχών του φαρμάκου προς πολιτικούς.
»Οι διαδρομές του χρήματος ανάμεσα σε τράπεζες, στα ΜΜΕ και τα κόμματα.
»Η φούσκα των εκατοντάδων εκατομμυρίων δανεικών κι αγύριστων των παλιών κομμάτων εξουσίας.
»Ο κρυμμένος πλούτος στην Ελβετία και αλλού, διαφόρων μεγάλων φοροφυγάδων».
Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, για να τονίσει πως έτσι κατάφερε η κυβέρνηση να βγάλει την οικονομία από τα ελλείμματα, να προστατεύσει τους πιο αδύνατους.
Απαρίθμησε τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ που ήδη νομοθετήθηκαν: μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στήριξη των νέων, με την επιδότηση κατά το ήμισυ των ασφαλιστικών τους εισφορών, αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», με την πρόσληψη 3200 υπαλλήλων, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία.
Σημείωσε ότι σε αυτά προστέθηκαν και άλλα: Η κατάργηση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις για το 2019, που αφορά 1,4 εκατομμύρια συμπολίτες, η αύξηση στις συντάξεις για 620.000 συμπολίτες μας, με βάση το νέο ασφαλιστικό, η καταβολή των αναδρομικών, που ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στους ένστολους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, η απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ σε 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.
«Έτσι λοιπόν, τις πρώτες μέρες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τις πρώτες 100 δικές σας και δικές μας μέρες, δείχνουμε όλοι το πραγματικό μας πρόσωπο», είπε.
«Καμία μάχη δεν πήγε χαμένη. Εργαστήκαμε για να κάνουμε τα μνημόνια οριστικά παρελθόν για τη πατρίδα μας»
Μιλώντας για την εικόνα της χώρας σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα η ρημαγμένη, η απείθαρχη, η ξεροκέφαλη Ελλάδα, είναι πια όρθια, με υγιή δημοσιονομικά, με την υψηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας, με την ανεργία μειωμένη κατά 8 μονάδες και με την κοινωνία να βρίσκει ξανά ελπίδα».
Αντίθετα, σχολίασε, «οι ιεραπόστολοι της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνουν πίσω τους μια Ευρώπη των κοινωνικών εκρήξεων, της ακροδεξιάς, των κλειστών συνόρων.
»Την Ευρώπη του Brexit, του Όρμπαν, του Σαλβίνι και της Λεπέν».
Έθεσε το ερώτημα: «Ποιος δικαιώνεται τρία χρόνια μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2015; Οι Έλληνες και η κυβέρνηση τους ή αυτοί που τους κουνούσαν το δάχτυλο επιδεικτικά;»
«Η ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει. Είναι αλήθεια ότι η ιστορία διαρκεί πολύ. Καμία μάχη δεν πήγε χαμένη», τόνισε.
«Δεν πήγε χαμένη η έκφραση της συλλογικής αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού που συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο, το καλοκαίρι του 2015», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «εμείς δεν αλλάξαμε ποτέ στρατηγική, δεν ερωτευτήκαμε ποτέ το μνημόνιο και τις επιταγές του, εμείς εργαστήκαμε για να κάνουμε τα μνημόνια οριστικά παρελθόν για τη πατρίδα μας».
«Το δικό μας όραμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα»
«Το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα είναι προοδευτικό, είναι αριστερό, είναι κοινωνικό, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ριζοσπαστικές τομές. Για μια Ελλάδα ασφαλή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
«Το δικό μας όραμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αλλάζει την Ελλάδα με τις διαρκείς παρεμβάσεις, όπως είπε:
Υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την ελάφρυνση των βαρών. Την προστασία της εργασίας. Την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
Την εφαρμογή ενός επεξεργασμένου σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της παραγωγής. Την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που ήδη βρίσκονται σε υψηλό δεκαετίας. Την επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Με τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.
Την επίλυση της χρόνιας εκκρεμότητας που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου για τη μισθοδοσία του κλήρου.
Με την Συνταγματική Αναθεώρηση. Με τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο.
«Η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας»
«Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι «κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας».
«Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα», είπε, «το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η γειτονική χώρα, όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία, ονομασία που κατοχυρώνει και μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης».