Νέα γκάφα Μητσοτάκη, βάζει σε κίνδυνο την κοινοτική βοήθεια στους πυρόπληκτους


Αμέσως μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα η Μαρία Σπυράκη ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον Μάνφρεντ Βέμπερ -τον ανεκδιήγητο, επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο- βοήθεια.  Δεν ξέρουμε αν το έκανε, αλλά στις Βρυξέλλες γέλασαν και οι κότες.
Πρώτον, γιατί ο Βέμπερ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στα κονδύλια της κοινοτικής αλληλεγγύης και δεύτερον γιατί με τον θόρυβο που προκάλεσε η ΝΔ  οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν βρέθηκαν σε δύσκολη θέση για έναν λόγο: η Αττική δεν δικαιούται τέτοιου είδους βοήθεια λόγω υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Ό,τι θα μπορούσε να γίνει είχε ως προϋπόθεση τη διακριτικότητα.
Το πάθημα δεν έγινε μάθημα και τώρα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έκανε την ίδια γκάφα στο πολλαπλάσιο. Ανακοίνωσε ότι  σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ  ζήτησε να διερευνήσει κατά πόσον μπορεί να αυξηθεί η βοήθεια μέσω κοινοτικών κονδυλίων για τους πληγέντες από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Από ό,τι φαίνεται δεν παρακολουθεί καν τις εξελίξεις. Διότι ο Γιούνγκερ έστειλε επιστολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό, που είχε ήδη επικοινωνήσει μαζί του. Αμέσως  έσπευσε στην Αθήνα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης που ανακοίνωσε ένα ολόκληρο πακέτο μέτρων εκ μέρους της Επιτροπής.
Στον ίδιο δρόμο κινείται και ο Έλληνας Επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος με την εύλογη παράμετρο της διακριτικότητας, για όποιον θέλει να καταλάβει. Από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ο  Στυλιανίδης, ως Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας,  είπε ότι  «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό», θα επιδείξει «χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και εξήγησε πώς.
Για όποιον ξέρει πέντε πράγματα από την κοινοτική Ευρώπη είπε, όσο πιο καθαρά μπορούσε, για την  περαιτέρω ενίσχυση από διάφορα  κοινοτικά Ταμεία ότι «είναι θέμα χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».  Πάλι όποιος θέλει να καταλάβει κατάλαβε.
Αλλά ο Μητσοτάκης δεν κατάλαβε- ή έχει άσχετους στα ευρωπαϊκά δίπλα του. Και για να κάνει τον αλληλέγγυο σήκωσε κουρνιαχτό που μπορεί να βλάψει τους πυρόπληκτους. Γιατί οι Κανονισμοί για την ενίσχυση σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισοδήματα είναι σαφείς. Πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους όπως ξέρουν για να βοηθήσουν. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν τους αφήνει.
Επιπλέον εκτίθεται και με μια άλλη γκάφα. Κάποιος θα έπρεπε ήδη να του εξηγήσει ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρός της συνομιλούν με κυβερνήσεις, όχι με  αντιπολιτεύσεις. Και ανταποκρίνονται σε αιτήματα υπουργών -εν προκειμένου του Χαρίτση- και όχι κόμματα.  Ότι ο Γιούνγκερ, ως πρόεδρος της Κομισιόν, συνεργάζεται με πρωθυπουργούς, όχι με υποψήφιους πρωθυπουργούς.
Αν η Σπυράκη δεν μπορεί να του πει αυτά τα πολύ απλά, ας πάρει τον Αβραμόπουλο ή τον Σχοινά. Γιατί τα περί παρέμβασης στον Γιούνγκερ είναι μπαλαμούτι και λαϊκισμός. Και βγαίνουν σε κακό- και στον  ίδιο. Τον έχουν που τον έχουν σε καραντίνα στη Ευρώπη με το Μακεδονικό και τις απειλές αμφισβήτησης των μεταμνημονιακών συμφωνιών.