Έγκλημα εκ προμελέτης. "Θέρετρο του Θανάτου" το Μάτι, άναρχα δομημένο και κλεισμένο προς την θάλασσα ... αργά ή γρήγορα θα γινόταν το κακό. Έργο των ΠΑΣΟΚΟΔΕΞΙΩΝ κυβερνήσεων.
Ας δουν κατάματα αυτοί ...που αναθεματίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τα "Θέρετρα Θανάτου" που τους πουλούσαν οι κυβερνήσεις της ΠΑΣΟΚΟΔΕΞΙΑΣ και τώρα καίγεται η πνίγεται κόσμος, σαν τα ποντίκια, λόγω και ακραίων καιρικών φαινομένων που δυστυχώς γίνονται συχνά και απειλητικά τα τελευταία χρόνια. Θεμα:
Καθηγητής Ε. Λέκκας: Εγκληματική ενέργεια το στήσιμο των «οικισμών» που κάηκαν
Στην εγκληματική δόμηση πολλών από τις περιοχές που θρήνησαν θύματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, εστίασε με δηλώσεις του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", αλλά και στην ΕΡΤ
"Μάνδρα και Ραφήνα συνολικά είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας, οι οποίες επλήγησαν από δύο διαφορετικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες η Μάνδρα και από τις φωτιές η Ανατολική Αττική», υπογραμμίζει Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ.
"Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής κ. Λέκκας λέει πως «οι επιπτώσεις και στις κατοικίες και στις υποδομές είναι μεγάλες αλλά εκείνο που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σ' εμάς δεν είναι μόνο οι 1.500 κατασκευές που καταστράφηκαν, αυτές γίνονται με κάποιον τρόπο. Σ' εμάς η μεγάλη πρόκληση είναι να διερευνήσουμε γιατί τόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε μια τόσο μικρή πυρκαγιά, γιατί ήταν μικρή η πυρκαγιά από άποψη διαστάσεων. Είναι 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007» σημειώνει ο κ. Λέκκας.
"Κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς [...] ήταν οι δρόμοι οι πολεοδομικοί, ήταν η ανάπτυξη των σπιτιών. Το έγκλημα που υπάρχει στην περιοχή που επλήγη ήταν ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι παρά μόνο δρόμοι- παγίδες. Κατά μήκος των δρόμων υπήρχαν αδιέξοδα είτε στην ακτογραμμή είτε σε άλλα σημεία και αυτό εγκλώβισε ουσιαστικά τους κατοίκους και είχαμε όλα αυτά τα θύματα" εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως "είναι δύσκολες οι στιγμές αλλά θέλει μεθοδικότητα και ψυχραιμία".
Μιλώντας στη συνέχεια στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημειώνει πως «χρειάζεται αγώνας δρόμου προκειμένου να προλάβουμε επόμενες καταστροφές. Να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Στο πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει το απαιτούμενο δυναμικό, καθώς διαθέτει 50 τμήματα που ασχολούνται με αντίστοιχες ειδικότητες».
«Θα καταγράφει στα χρονικά ως η μόνη πυρκαγιά με τόσο πολλά θύματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχουμε τόσα θύματα. Αυτό εξετάζουμε στο πανεπιστήμιο για να δούμε πως προέκυψε αυτός ο όλεθρος. Συνέβη κάτι αντίστοιχο με την Μάνδρα, ουσιαστικά. Κυρίως λάθος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Μόνο που στη Μάνδρα είχαμε πλημμύρα ενώ εδώ πυρκαγιά», κατέληξε ο κ. Λέκκας.