Κυριάκος Μητσοτάκης: Eίναι σίγουρο ότι μπορεί να …διοικήσει ένα περίπτερο;



Του Νίκου Λακόπουλου
«Οι πιο πολλοί που έχουν σήμερα υπουργικές θέσεις δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο».
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο προεκλογικός αγώνας άρχισε κι όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αντιμετωπίσει «στα ίσια» -προσωπικά- τον Αλέξη Τσίπρα -που δεν έχει τα δικά του πτυχία και δεν μπορεί να …διοικήσει ένα περίπτερο.
Μετά το περίφημο «είμαι ο καλύτερος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να πετάξει τα πτυχία του και το βιογραφικό του πάνω στο προεκλογικό μαζί με τις 600.000 θέσεις εργασίας -που θα υπάρξουν αν γίνει αυτός πρωθυπουργός στον ιδιωτικό τομέα -γιατί στο δημόσιο δεν θα υπάρξουν απολύσεις- εκτός από όσους διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά ούτε και …προσλήψεις.
«Να βρίσκεται κανείς ξαφνικά ουρανοκατέβατος σε μια θέση ευθύνης, χωρίς να υπάρχει τίποτα στο βιογραφικό του που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να πετύχει, κατά κανόνα οδηγεί σε αποτυχία. (…) Διότι, ναι, οι πιο πολλοί που έχουν σήμερα υπουργικές θέσεις δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και έτσι τουλάχιστον επιβεβαιώνεται και από τα βιογραφικά τους».
Όπως φαίνεται ο Κ.Μ μελέτησε τα βιογραφικά των υπουργών και διαπίστωσε ότι δεν έχουν διοικήσει ένα περίπτερο, αλλά πώς …διοικείται ένα περίπτερο; Πίσω από τις γραμμές αυτές προβάλλει όχι μόνο η δική του εμπειρία στη διοίκηση …περιπτέρων, αλλά και η εξαγγελία πώς αν κάποιοι ονειρεύονται να γίνουν υπουργοί του θα πρέπει να ετοιμάζουν τα βιογραφικά τους. Με ένα απλό πτυχίο …Πολυτεχνείου, δεν κάνουν τίποτε -ειδικά αν συμμετείχαν στο σχολείο, όπως ο Τσίπρας, σε καταλήψεις!
Δεν είχε κοπάσει το γέλιο στο Διαδίκτυο για τον Μίστερ Μπιν που πάει να περάσει τα σύνορα χωρίς το διαβατήριο- και ρίχνει την ευθύνη στη …γυναίκα του- τη ξεχασιάρα κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τροφοδοτεί με νέο υλικό όσους μαζεύουν τις φωτογραφίες του: εδώ μαλώνει την ξεχασιάρα σύζυγο, αλλά δεν την τιμωρεί -αφού έχει -είπε ο ίδιος» εξαίρετη καριέρα.
Εκεί αγοράζει κουλούρια, πιο μιλάει σε χωρικούς με ένα δεμάτι σανό πίσω του, εδώ παίζει ποδόσφαιρο και κει ψάχνει στα σκουπίδια. Ο προεκλογικός αγώνας θα προσθέσει νέα επεισόδια στο σήριαλ που άρχισε με τον εξωγήινο -με την υποψία πώς τα καθηλωμένα ποσοστά του μια παρατεταμένη τηλεοπτική έκθεση θα τα μειώσει αντί να τα αυξήσει: πιθανόν να είναι η πρώτη φορά που μαζί με τη φθορά που έχει κυβέρνηση, πέφτει και η …αντιπολίτευση.
Προφανώς οι 600.000 θέσεις εργασίας από ένα επίδοξο πρωθυπουργό που δεν υπόσχεται τίποτα ξεπερνά τον αντίστοιχο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που εξασφάλιζε 300.000 θέσεις εργασίας, ίσως γιατί ο Κυριάκος έχει καλό βιογραφικό, ξέρει από επενδύσεις και είναι και ο «καλύτερος». Ακόμα και κείνη την αφίσα ενός παλιού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε «κοιτάξτε με στα μάτια και θα λύσω το πρόβλημα της ανεργίας».
Από την άλλη πλευρά η εξαγγελία αυτή δεν διαφέρει από τον παραδοσιακό παλαιοκομματισμό της εποχής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπου ο πολιτευτής κέρδιζε τις εκλογές με ένα ζευγάρι άρβυλα σε κάθε ψηφοφόρο. Ούτε από την εποχή του μπαμπά Μητσοτάκη με τις κουμπαριές και τους βαφτισιμιούς -που έχτισε από 26 χρονών μια όχι πάντα λαμπρή καριέρα -χωρίς να χρειαστεί να «διοικήσει» περίπτερο, ούτε να δουλέψει ποτέ.
Είναι πιο οργανωμένη, μαζική ψηφοθηρία που επιπλέον δεν χρειάζεται να δίνει τις αρβύλες στο κάθε ψηφοφόρο χωριστά.  Εξακόσιες χιλιάδες; Γιατί όχι ενάμισι εκατομμύριο, να λυθεί με μιας το πρόβλημα της ανεργίας;
Πώς; Aπλούστατα μόλις γίνει ο Κυριάκος Πρωθυπουργός θα τρέχουν οι επενδύσεις. Αν και η μόνη απτή πρόταση του πρoγράμματος της Νέας Δημοκρατίας- που μάλλον θα εμπλουτίζεται με νέα δώρα ως τις εκλογές- είναι η απίστευτη ιδέα να καλέσει ξένους συνταξιούχους να αγοράσουν γη στην Ελλάδα!
«Η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος έχουν δώσει κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες αλλά και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι στις χώρες αυτές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει απαθής. Έχει τη δυνατότητα, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο, να ενισχύσει τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, αλλά και να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα. Καιρός να προχωρήσουμε αμέσως προς αυτή την κατεύθυνση».
Φαίνεται πώς όσα λέγονταν για τον μπαμπά Μητσοτάκη, ότι μπορoύσε να πουλήσει και την Ακρόπολη, θα γίνουν πράξη με τον Κυριάκο -που ωστόσο κατηγορεί τον Τσίπρα ότι ξεπουλάει τη ΔΕΗ, ίσως γιατί δεν πρόλαβε ο ίδιος. Εμείς να δώσουμε κίνητρα- τι είδους άγνωστο- αλλά αυτοί θα αγοράσουν τη γη μας; Άλλωστε αυτό γίνεται ήδη, χωρίς την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και τις εξαγγελίες του τύπου «Οικόπεδα χαρίζω», όπως είναι το όνομα ενός κόμματος που κατεβαίνει ήδη στις εκλογές- χωρίς επιτυχία.
Υπάρχει όμως μια τρομακτική εξαγγελία στις δηλώσεις Μητσοτάκη -που μίλησε σήμερα στον Σκάι και είπε πώς δεν θα γίνουν απολύσεις- όπως έκανε ως υπουργός του Σαμαρά, αλλά ούτε …προσλήψεις. Δηλαδή μη περιμένετε να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία, την παιδεία, το δημόσιο, μη περιμένετε «κράτος δικαίου»- όπως υπόσχεται, αφού η βασική του φιλοσοφία είναι λιγότερο κράτος -μια εφαρμογή της ρήσης του πατέρα του Νεοφιλελευθερισμού Μίλτον Φρίντμαν «δεν υπάρχει δωρεάν».
«Όχι γεύμα για όλους» λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θεωρεί άλλωστε την ανισότητα μέσα στη φύση- που άλλωστε είναι το δίκιο του ισχυρού -μια θεωρία πρόπλασμα του ναζισμού. «Το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ θα ξηλωθεί, όπως και όλη η νέα δομή των δεκάδων ειδικών γραμματέων που διόρισαν με εντελώς αναξιοκρατικό τρόπο για να αλώσουν το κράτος, μαζί με χιλιάδες μετακλητούς υπαλλήλους. Οι δικοί μου υπουργοί δεν θα προσλαμβάνουν ανεπάγγελτους, για να βολέψουν στο Δημόσιο κουμπάρους ή συγγενείς τους».
Είναι απίστευτο πως ο γιος του πολιτευτή της κουμπαριάς, του Αρχιρουσφετολόγου θα χτυπήσει τις κουμπαριές και την οικογενειοκρατία- που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ- που όπως είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας -με ειλικρίνεια- και να θέλουμε να αλώσουμε το δημόσιο, δεν έχουμε τόσους. Αλλά εδώ υπάρχει μια σοβαρή απειλή. Δεν θα προσλάβει, ούτε θα απολύσει- αλλά θα απολύσει χιλιάδες μετακλητούς υπάλληλους– μαζί με δεκάδες ειδικούς γραμματείς που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μοιάζει και λίγο με το «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων«. Είναι δεδομένο ότι ο τρόπος διορισμού «είναι εντελώς αναξιοκρατικός» -για να «αλώσουν το κράτος» με χιλιάδες μετακλητούς υπαλλήλους. Δηλαδή δεν θα κριθούν, έχουν κριθεί ήδη. Θα απολυθούν αφού τους διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ – κι ας μην είναι ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος ο Μεταρρυθμιστής υπόσχεται καθαρά και ξάστερα ένα πογκρόμ: θα απολύσει όσους διορίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και μένει στον αέρα το ερώτημα. Αφού δεν θα κάνει προσλήψεις, πώς θα καλύψει τα κενά, αν όχι με άλλους με «αξιοκρατικά κριτήρια»;

δημα!
O κομματισμός εδώ βοά. Τα δικά του στελέχη είναι άξια -κι οι υπουργοί του θάχουν διοικήσει περίπτερο, αλλά πώς τελικά διοικείται ένα περίπτερο, αφού έχει έναν και μόνο εργαζόμενο; Πόσα πτυχία -σαν αυτά του Κυριάκου- χρειάζεται- ένας …διοικητής περιπτέρου; O Σαμαράς είχε διοικήσει περίπτερο; Γιατί ο Τσίπρας, πράγματι όχι. Πουλούσε στην Ομόνοια- χωρίς περίπτερο- Οδηγητή, όπως είχε πει ο ίδιος όταν ήταν στη ΚΝΕ. Μετράει άραγε αυτό καθόλου ή είναι χειρότερα;
O προεκλογικός αγώνας άρχισε. Φαίνεται πώς θάχει -ώρα ήταν- πολύ γέλιο. Μάλλον θα ψηφίσουν Τσίπρα κι όσοι δεν ψήφισαν την προηγούμενη φορά, αν ο Μητσοτάκης συνεχίσει να μιλά και να επαναφέρει το φόβο μιας σκληρής, μισαλλόδοξης δεξιάς -που θα ξηλώσει το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτό δεν υπάρχει -ίσως λόγω ελλείψεως μελών. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστα μπροστά στα 500.000 άξια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Η μόνη περίπτωση να μη συμβεί αυτό και να μείνει ο Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση -και χαθούν οι 600.000 θέσεις εργασίας!- είναι να μην περάσει στους ψηφοφόρους ο φόβος της Δεξιάς που έρχεται -με στρατηγούς της Ακροδεξιάς τους Βορίδη, Δαβάκη, Γεωργιάδη. Να εκληφθεί το έργο «Ο Κυριάκος Πρωθυπουργός» ως κωμωδία, καθώς όσο πλησιάζει τον φακό σε ένα παρατεταμένο προεκλογικό με όσα λέει αποδεικνύεται ο Βασιλιάς της Γκάφας.
Ο Μίστερ Μπιν, που αν διπλώσει το χάρτη της Ελλάδας έρχεται η Κρήτη πάνω -στη Μακεδονία. Που ένας γιατρός του λέει ιστορίες με εξωγήινους κι αυτός τις μεταφέρει στη Βουλή. Που δένει τα κορδόνια μπροστά σε εθνικά μνημεία, όταν δεν ξεχνάει το διαβατήριο- και το βρίσκει ωραίο για αυτοτρολάρισμα.
Πιθανόν δεν χρειάζεται σποτ ο ΣΥΡΙΖΑ σ΄αυτές τις εκλογές. Μπορεί να τυπώσει το «πρόγραμμα» της με φωτογραφίες κι ατάκες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εδώ αγοράζει ανάμεσα στο λαό κουλούρια. Εκεί επισκέπτεται ένα φούρνο. Με τον Πατριάρχη χαίρεται που ο ξεριζωμός των Ιμβρίων είναι ένα παράδειγμα «ειρηνικής συνύπαρξης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πάω στους αγρότες; Άρα χρειάζομαι σανό!
Όλα αυτά μπορούν να γίνουν ένα διασκεδαστικό βιντεάκι τουλάχιστο 15 λεπτών. Γιατί τόσο; Γιατί τόση ώρα θα χρειαζόταν, είπε σήμερα στο Σκάι, για να περιγράψει το «έργο» του όταν ήταν υπουργός του Σαμαρά. Τότε που έκανε μια συγκλονιστική ανατροπή, όπως είπε, μια διοικητική μεταρρύθμιση, ο …διοικητής περιπτέρου:
Αντί να υπογράφει ο ίδιος ως υπουργός τις αποφάσεις, τις έδινε στον …γενικό γραμματέα!