Τσίπρας: Αυτός είναι ο πραγματικός μεσάζοντας, πλήρως εξουσιοδοτημένος ο Παπαδόπουλος


Ένα προς ένα καταρρίφθηκαν τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την περιβόητη πώληση οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και το ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος κατά τα έγγραφα που επικαλέστηκε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.
Επίσης, αποκάλυψε πως άλλος ήταν τελικά ο πραγματικός μεσάζοντας, ο οποίος προσπαθούσε να κάνει πιο επικερδή για τη Σαουδική Αραβία την αγοραπωλησία.
του Άγγελου Προβολισιάνου
Οι αναφορές του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ περί μη εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ήταν το ισχυρότερο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόδειξη του σκανδάλου της πώλησης οπλικού υλικού στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Αντ' αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην Ολομέλεια έγγραφα με τα οποία ο ίδιος πρέσβης επικυρώνει πως ο Βασίλης Παπαδόπουλος λειτουργεί ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα, αλλά με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο. Λέτε ότι δεν ευσταθεί αυτό, γιατί; Γιατί η πρεσβεία μας στο Ριάντ ήταν αυτή που ανέδειξε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας (Β.Παπαδόπουλος) είναι εκλεκτός του Πάνου Καμμένου...» είπε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός και παρέθεσε το περιεχόμενο διαβαθμισμένων εγγράφων, καταδεικνύοντας πως ο Παπαδόπουλος είχε εξουσιοδότηση από τον υπουργό Εξοπλισμών της Σαουδικής Αραβίας.
Περιγράφοντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πως τον Αύγουστο του 2016 η ΓΔΑΕΕ ζήτησε από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ελλάδας στο Ριάντ να προβεί στις προβλεπόμενες επίσημες ερωτήσεις για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα της εξουσιοδότησης που είχε ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Το Σεπτέμβριο του 2016 έφτασε στις ελληνικές Αρχές το έγγραφο του στρατιωτικού ακολούθου, με το οποίο αποσαφηνίστηκε η γνησιότητα της εξουσιοδότησης. Μάλιστα, αποκάλυψε πως στις 17 Νοεμβρίου του 2017 ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ κατέστησε γνωστό στην ελληνική πλευρά πως «δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα, αλλά με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο προκειμένου να καταλήξουμε σε διακρατική συμφωνία».

Άλλος ο πραγματικός μεσάζοντας

«Όμως πράγματι 4 μέρες μετά τις 17 Νοέμβρη που επικύρωσε το πιστοποιητικό για τον εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, ο πρέσβης στο Ριάντ έστειλε τηλεγράφημα στον υπουργό Εξωτερικών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και διάβασε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος. Σύμφωνα με όσα διάβασε ο πρωθυπουργός, ο πρέσβης σημείωνε πως υπάρχει μια «αξιόπιστη πηγή» που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του σαουδάραβα υπουργού και η οποία τόνιζε πως επειδή στην αγοραπωλησία εμπλέκεται και ο κ. Παπαδόπουλος, θα έπρεπε να έρθει απευθείας ο ίδιος ο σαουδάραβας υπουργός στην Ελλάδα για να αγοράσει με χαμηλότερο τίμημα το πολεμικό υλικό.
Κατά την αφήγηση του πρωθυπουργού, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τα διαρκή δημοσιεύματα και τις καταγγελτικές τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη στο Ριάντ για να του δώσει μία εξήγηση σχετικά με την αμφισβήτηση της νόμιμης εκπροσώπησης της Σαουδικής Αραβίας από τον Βασίλη Παπαδόπουλο. «Τα έχω μάθει γιατί η πηγή είναι πολύ κοντά εκεί που παίρνουν τις αποφάσεις» απάντησε μεταξύ άλλων στον κ. Κοτζιά ο πρέσβης, με τον υπουργό Εξωτερικών να του ζητά να κατονομάσει την πηγή - μεσάζοντα. Σε εκείνο το σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως ο πραγματικός μεσάζοντας είναι ο Ζορζ Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος είχε διατελέσει χρηματοοικονομικός σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
«Να ζητήσετε με θάρρος και με παρρησία συγγνώμη από υπουργό Εθνικής Άμυνας, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό» είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως με τη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί το κύρος της χώρας.