Νοίκιαζαν πολυτελή τζιπ και μηχανές και “φέσωναν” το ΚΕΕΛΠΝΟ



Για δεύτερη φορά κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία, με την κατάθεσή του να καταδεικνύει μεταξύ άλλων, το “πάρτι” που γινόταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ με πολυτελή αυτοκίνητα και μηχανές που “φούσκωναν” τους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Documento και ο Άγγελος Προβολισιάνος, κατά την εξέταση του o Παπαδημητρίου ρωτήθηκε από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά για το «πολυτελές και θηριώδες» Jeep Cherokee κόστους 35.000 ευρώ ετησίως που είχε ενοικιαστεί με leasing, με τον μάρτυρα να απαντά πως τα τζιπ αυτά χρησιμοποιούνταν για να τραβούν τα τροχόσπιτα για τις ενημερωτικές καμπάνιες και συγκεκριμένα όταν επρόκειτο για καμπάνια σε «περιοχές δύσβατες».
«Η κόρη του κ. Ευσταθίου με ποιο τζιπ κυκλοφορούσε;» ήταν η επόμενη ερώτηση του κ. Φωκά, με τον κ. Παπαδημητρίου να αρνείται πως η κόρη του πρώην προέδρου του ΕΚΕΠΥ έκανε χρήση του οχήματος αυτού. «Μία μηχανή BMW ποιος την οδηγούσε;» ξαναρώτησε ο κ. Φωκάς. «Είχαμε μία μηχανή για να πηγαίνει στην κυκλοφορία, είχαμε μία μηχανή» απάντησε ο κ. Παπαδημητρίου, με τον κ. Φωκά να επισημαίνει πως πρόκειται για μηχανή «σκοτώστρα» και όχι για όχημα που ενδείκνυται για την αποφυγή της κίνησης.
Αίσθηση προκάλεσαν, όμως και οι ενστάσεις που εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γεωργαντάς, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης για την τηλεοπτική αναμετάδοση των καταθέσεων μη πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική καθώς «προσβάλλονται τα ατομικά τους δικαιώματα». Έντονη ήταν η αντίδραση της Αν. Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) η οποία επικαλέστηκε το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην ενημέρωση. «Η ΝΔ θέτει ζήτημα οι καταθέσεις κομβικών προσώπων να μη γίνονται κτήμα του ελληνικού λαού», τόνισε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας υπενθύμισε ότι οι μάρτυρες δεν έρχονται ως κατηγορούμενοι και άρα δεν ευσταθεί το ζήτημα που θέτει η ΝΔ καθώς υπέρτερο δικαίωμα είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Παπαχριστόπουλου των ΑΝΕΛ που θύμισε τη σημασία της μετάδοσης των καταθέσεων και στην εξεταστική για τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ.
Μετά τις οξείες αντιδράσεις, ο Γ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για «απλό προβληματισμό» ανακαλώντας κατά κάποιο βαθμό το προηγούμενο αίτημά του.
Πριν ξεκινήσει η δεύτερη εξέταση του Θ. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντ. Μπαλωμενάκης, ανακοίνωσε στο Σώμα πως έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας να γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή η «τυχόν υπάρχουσα ένσταση της παρούσας διοίκησης εναντίον του προστίμου για τα πλαστά τιμολόγια», κάτι που είχε αναφέρει την Τρίτη ο Θ. Παπαδημητρίου.
Ζήτησε, επίσης, να αποσταλούν στην Επιτροπή τα πρακτικά της πρόσληψης των 23 διορισμένων επί Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας ή αν υπάρχουν οι συμβάσεις έργων τους. Στην πρώτη του κατάθεση, ο πρώην διευθυντής του διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ «άδειασε» την πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, λέγοντας πως συζητήθηκαν στο Δ.Σ. οι προσλήψεις. Η δήλωση αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη απ’ όσα είχε ισχυριστεί η κ. Κρεμαστινού, η οποία ξεκαθάριζε πως δεν πέρασαν ποτέ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σημειώνεται ότι ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, επίσης, όταν ρωτήθηκε για το αν οι 23 προσλήψεις που αναφέρονται στο ηχητικό αφορούν τις 23 προσλήψεις επί Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας απάντησε «δεν αναγνωρίζω και αμφισβητώ τελείως τη σύμπτωση αυτή για τον αριθμό των 23».
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής αιτήθηκε επίσης να δοθούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίσεις για το αν υπάρχει «ειδικό ταμείο που έμπαιναν τα χρήματα από χορηγίες τρίτων φορέων» και αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο, τότε προοικονόμησε πως η Επιτροπή θα ελέγξει τη ροή των χρημάτων που υπήρχαν στο χορηγικό λογαριασμό.
Ενημέρωσε ακόμα ότι προώθησε στη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Υγείας ερωτήματα για τον τρόπο πρόσληψης και αμοιβών των διορισμένων αλλά και τον τρόπο και τόπο εργασίας τους, ενώ παράλληλα αιτήθηκε να σταλούν στην Επιτροπή τα παρουσιολόγια που αποδεικνύουν ότι οι διορισμένοι έδιναν το «παρών» ή όχι στην εργασία τους.
Λόγω αιτήματος του μάρτυρα, ο οποίος επικαλέστηκε δυσφορία λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, η συνεδρίαση διακόπηκε λίγο μετά τις 14:30, νωρίτερα από την προβλεπομενη ώρα και η κατάθεση του Θ. Παπαδημητρίου θα συνεχιστεί την Τετάρτη 6/12.
Την ίδια ημέρα αναμένεται να προσέλθει ως μάρτυρας στην Επιτροπή και η πρώτην υφυπουργός Υγείας. Φ. Σκοπούλη η οποία έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση της Εξεταστικής.