Επιχειρηματικά κέντρα εξετάζουν ακόμη και «εξαγορά» βουλευτών, με στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση
Σε ιδιαίτερα λεπτή και κρίσιμη φάση οδηγούνται οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «δημοκρατίας», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παρασκηνιακή προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, με στόχο να επισπευσθούν οι εξελίξεις...
Με την προσπάθεια αυτή δεν είναι καθόλου άσχετο το θέμα που δημιουργήθηκε γύρω από τη σύμβαση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Αντιθέτως, αποτελεί, κατά τους γνωρίζοντες, τμήμα της όλης μεθόδευσης, προκειμένου να προκληθεί ρήγμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή, όμως, και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τόσο από τον Αλ. Τσίπρα όσο και από τον Π. Καμμένο οδήγησαν σε αποτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα, επαναβεβαιώνοντας μάλιστα τον συμπαγή χαρακτήρα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι η πολιτική και η κοινοβουλευτική ήττα δεν συνέτισαν τους εμπνευστές του εν λόγω σχεδίου. Γι' αυτό και επιχειρείται να δρομολογηθούν από το παρασκήνιο «εναλλακτικές κινήσεις», που θα υπηρετούν τον ίδιο αρχικό σκοπό για τη δημιουργία ανυπέρβλητων προβλημάτων στην κυβερνητική σταθερότητα. Ως υποβολείς φέρεται ότι είναι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί παράγοντες, οι οποίοι, καθότι βρίσκονται, για ποικίλους λόγους, σε δυσχερή θέση ή αντιμετωπίζουν διάφορα αδιέξοδα, πιστεύουν ότι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους και θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους μέσω μιας ταχείας πολιτικής αλλαγής.
Κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο εκτυλίσσεται σε περισσότερα του ενός επίπεδα. Καταρχάς, έχουν εντοπιστεί, όπως λέγεται, οι πιθανοί «αδύναμοι κρίκοι» από πλευράς βουλευτών, και ειδικότερα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι συχνές δημόσιες διαφοροποιήσεις προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ώστε να διαπιστωθεί αν ο συγκεκριμένος βουλευτής, για τον οποίο γίνεται λόγος, κινείται ή όχι με δεύτερες σκέψεις. Θεωρείται λίαν πιθανό, πάντως, ότι επιχειρούνται και «δελεαστικές» προτάσεις προς την πλευρά του σε ό,τι αφορά και το πολιτικό μέλλον του, ώστε να καμφθεί και να αποσκιρτήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Εκτός από τέτοιες κινήσεις προσεταιρισμού βουλευτών, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν εν αμφιβόλω και τη «δεδηλωμένη» των 153, βρίσκεται εν τη γενέσει της και μια απόπειρα δημιουργίας εσωτερικών κραδασμών στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό -και προκειμένου να προκληθούν δυσαρέσκειες και φυγόκεντρες τάσεις- άρχισαν να διαδίδονται και να μεταδίδονται ψευδείς και κατασκευασμένες «πληροφορίες» ότι, δήθεν κατ' απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τίθενται «περιοριστικά» όρια σε υπουργούς, όπως η Ελενα Κουντουρά, που έχουν αυτόνομο αντικείμενο και μάλιστα το έργο τους είναι κατά γενική ομολογία επιτυχές.
Διαλυτικό κλίμα
Ακόμη κι αν το σχέδιο «αποχώρησης» βουλευτών τελικώς αποτύχει, στους στόχους της αποσταθεροποίησης συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έστω η ανάπτυξη ενός διαλυτικού κλίματος στους κόλπους της συμπολίτευσης, που θα οδηγήσει σε παραλυσία και αδράνεια την κυβέρνηση, επιφέροντας στην επόμενη φάση και το τέλος της. Υπό την έννοια αυτήν, δεν είναι μόνο από τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμάται ότι -ακούσια- θα μπορούσαν να αποδειχθούν «χρήσιμοι».
Δεν θεωρείται, μάλιστα, καθόλου τυχαίο -σε αυτή τη συγκυρία και υπό το παρασκήνιο που διαδραματίζεται- το πρωτοσέλιδο της προσφάτως εκδοθείσας εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το οποίο εμφανίζεται ωσάν να προαναγγέλλει την «αποσκίρτηση» έως οκτώ κυβερνητικών βουλευτών, γράφοντας ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση «η κυβέρνηση δεν χάνει αυτομάτως τη δεδηλωμένη»...
Πηγή: Δημοκρατία