Σε φυλάκιση δέκα ετών με αναστολή για την υπόθεση της
λίστας Λαγκάρντ την οποία χειρίστηκε ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ
καταδικάστηκε ομόφωνα από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο
Ιώαννης Διώτης. Το δικαστήριο έκρινε τον Διώτη ένοχο επειδή δεν
αξιοποίησε τα στοιχεία που περιελάμβανε η λίστα των ελλήνων καταθετών
στην τράπεζα HSBC της Γενεύης,
αναγνωρίζοντας μάλιστα πως οι ενέργειές
του έγιναν για να ωφεληθούν, πρακτικά δηλαδή για να μην ελεγχθούν, τα
2.059 πρόσωπα της λίστας.Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί προ περίπου 20 ημερών την απαλλαγή του Ιωάννη Διώτη, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν μόνο εκείνος που γνώριζε για τη λίστα έτσι ώστε να την καταστρέψει. Κατά την εισαγγελέα από τις ενέργειες ή τις παραλείψεις του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν προέκυψε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο αφού στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, ούτε και προκλήθηκε παραγραφή για να στοιχειοθετηθεί η πράξη της απιστίας, παρά μόνο με τη μορφή της απόπειρας, καθώς παρέλειψε να δώσει εντολή ελέγχου για συγκεκριμένα στοιχεία.
Όπως είχε υποστηρίξει η εισαγγελέας στην πρόταση της, δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι ο Διώτης γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, ενώ κατά την ίδια ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία ονομάτων, τη στιγμή που αντέγραψε το στικάκι και το παρέδωσε στον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, κίνηση με την οποία αναιρείται ο δόλος του. «Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων» είχε αναφέρει επιπρόσθετα η εισαγγελέας.
Κατά την απολογία του στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ιωάννης Διώτης είχε υποστηρίξει την αθωότητά του, λέγοντας μεταξύ άλλων πως δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη. Ο ίδιος είχε επιμείνει στην άποψη ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση ελέγχου από το ΣΔΟΕ καθώς αποτελούσε παρανόμως αποκτηθέν υλικό, είχε δε ισχυριστεί ότι «απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας».
Για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και συγκεκριμένα για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου αφού είχε διαγράψει αρχεία της λίστας με λογαριασμούς τριών συγγενικών του προσώπων, είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2015 και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο πρώην υπουργός είχε πέσει βέβαια στα μαλάκα από το Ειδικό Δικαστήριο το οποίο αν και αναγνώρισε ότι διέγραψε τα αρχεία με τα ονόματα των συγγενών του με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα, έκρινε πως από την πράξη του αυτή δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ. Έτσι, του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, υποβαθμίζοντας το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα και αθωώνοντάς τον για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας για το οποίο κατά βάση διωκόταν. Με άλλα λόγια, το Ειδικό Δικαστήριο είχε απαλλάξει τον πρώην υπουργό Οικονομικών από το αδίκημα για το οποίο σήμερα επέβαλε ποινή φυλάκισης στον Ιωάννη Διώτη.
http://www.koutipandoras.gr/