Τσίπρας: Στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν έργα που είχαν γίνει ανέκδοτο


Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπιζόταν η συμπρωτεύουσα, καθώς έργα που είχαν γίνει... ανέκδοτο πλέον προχωρούν.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της Οικονομίας. Ειδικότερα για τον τουρισμό είπε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και απαντώντας και σε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για "θετική συγκυρία της ελληνικής οικονομίας", την επιτυχή έξοδο στις αγορές, την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς και των μακροοικονομικών δεικτών, βελτίωση η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2017.
Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ για τον «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών υπογράμμισε ότι αυτό θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.
Σε ό,τι αφορά στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, που τέθηκε από εκπροσώπους φορέων, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά το 2019, θα είναι σημαντικός και θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.
Αναφέρθηκε, ακόμα, στα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με το άνοιγμα αγορών και υπηρεσιών, την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις ευεργετικές επιπτώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ως προς το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τόσο την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα λειτουργήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2018, όσο και τα νέα εργαλεία για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αλλαγή στην αντιμετώπιση της Θεσσαλονίκης

Κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Θεσσαλονίκη». «Η αλλαγή στον τρόπο που η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη συνίσταται στο γεγονός ότι προχώρησαν μεγάλα έργα στην περιοχή, που είχαν γίνει "ανέκδοτο" για πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παράδοση σε κυκλοφορία των δίδυμων σηράγγων στα Τέμπη, στους κάθετους άξονες στην Εγνατία οδό, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και το Λιμάνι.
Συνίσταται, επίσης, στη λειτουργία του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στην πόλη, στο οποίο και έγινε η συνάντηση, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, καθώς μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι των φορέων κατέβαιναν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, και αυτή η αλλαγή σχολιάστηκε θετικά από τους φορείς.
Ακόμα, η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό για να κάνει το προηγούμενο διάστημα σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, όπως η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η Διμερής Ελλάδας-Σερβίας και η Τριμερής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας.
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.