Oι ιδιοκτήτες έχουν πλαίσιο προστασίας είτε με το νόμο Κατσέλη είτε εκτός και στην πραγματικότητα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν έγιναν ποτέ, είπε το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθήνας Φωτεινή Τριγάζη Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.
«Οι πλειστηριασμοί γίνονται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία και από σήμερα οι συμβολαιογράφοι θεωρητικά θα βρίσκονται στις θέσεις τους για να κάνουν τους πλειστηριασμούς, αν βεβαίως τα καταφέρουν … όπως είναι γνωστό, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς», όπως είπε η κ. Τριγάζη, σχολιάζοντας τη λήξη της αποχής τους.
Για την πρώτη κατοικία, «όντως υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας» όπως είπε, σημειώνοντας ότι «ο συμβολαιογράφος ως υπάλληλος του πλειστηριασμού δεν έχει την αρμοδιότητα να διαγνώσει -και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διαγνώσει- ποια κατοικία είναι πρώτη, δεύτερη, τρίτη, αν υπάρχει δάνειο για πρώτη κατοικία ενώ υπάρχει ιδιοκτησία και ακινήτων πολλών εκατομμυρίων -το ένα δεν αποκλείει το άλλο».
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, «πλειστηριασμοί για πρώτη κατοικία στην πραγματικότητα δεν έγιναν ποτέ» και παρότι «δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, θεωρητικά, για τους πλειστηριασμούς που προκαλούνται από ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΟΤΑ, ενώ υπάρχει προστασία για αντίστοιχες που σχετίζονται με οφειλές σε τράπεζα … οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν μπει στο νόμο Κατσέλη, αλλά και για όσους δεν έχουν μπει, οι διαδικασίες έχουν τεθεί σε ένα είδος αναστολής».
Η κ. Τσιγάζη επιβεβαίωσε ότι πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνει μόνο αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει κάνει τα δέοντα, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι ο συμβολαιογράφος «προφανώς και δεν μπορεί να πει» αν είναι πρώτη κατοικία, «δεν είναι δικαστής, είναι ο τελευταίος στη διαδικασία, αυτή θα πρέπει να έχει σταματήσει πριν».
Πηγή: stokokkino.gr
http://thefaq.gr/