«Ας είμαστε ειλικρινείς. Θέλουν να μας ρίξουν» - Ο Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας φοβόταν πραξικόπημα

Αποσπάσματα από  το βιβλίο του Adults in the Room, του Γιάνη Βαρουφάκη προδημοσιεύει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Όπως γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, και πριν από λίγες ώρες, το «όχι» στο ιστορικό δημοψήφισμα επικράτησε με σαρωτικό ποσοστό (61,3%). Όπως διηγείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είπε: «Η πρώτη φορά που μου μίλησε αποφασιστικά στη συγκεκριμένη συζήτηση, ήταν όταν μου είπε «Κοίτα, Γιάννη, είσαι ο μόνος που οι προβλέψεις του επαληθεύτηκαν. Όμως να το πρόβλημα: Αν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση τους είχε δώσει, όσα τους έδωσα, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα απ' όσα θα τους έδινε ποτέ ο Σαμαράς, και ακόμα θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως έλεγες ότι θα κάνουν. Ας είμαστε ειλικρινείς. Θέλουν να μας ρίξουν. Παρόλα αυτά, με το 61,3%, δεν μπορούν να αγγίξουν εμένα. Μπορούν όμως να καταστρέψουν εσένα».
Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέχεια διηγείται την απάντησή του: «Μην ανησυχείς για μένα, Αλέξη. Να ανησυχείς, ώστε να τιμήσεις τον κόσμο που βρίσκεται έξω και πανηγυρίζει, την ώρα που εσύ σχεδιάζεις να παραδοθείς».
Όπως συμπληρώνει, στο ίδιο απόσπασμα, ο κ. Τσίπρας του αναφέρθηκε ευθέως στη συνέχεια στο ενδεχόμενο πραξικοπήματος, όχι με την μεταφορική έννοια αλλά κυριολεκτικά, ενώ το αποκάλυψε τους φόβους του για την επανάληψη όσων είχαν συμβεί το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, και την εκτέλεσή τους στο Γουδή:
«Σε εκείνη τη φάση, ο Αλέξης ομολόγησε ότι φοβόταν μια μοίρα όπως εκείνη που επεφύλασσε η ιστορία για τους 6 που εκτελέστηκαν στο Γουδή το 1922, έπειτα από την Μικρασιατική Καταστροφή. Γέλασα, λέγοντάς του πως αν μας εκτελούσαν ενώ έχουμε κερδίσει 61,3% των ψήφων, τότε έχουμε εξασφαλισμένη μια θέση στην ιστορία. Ο Αλέξης τότε υπαινίχθηκε πως φοβόταν την περίπτωση πραξικοπήματος, λέγοντάς μου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας, οι μυστικές υπηρεσίες και μέλη της κυβέρνησης βρίσκονταν σε επιφυλακή. Και πάλι αντέκρουσα: «Ασ' τους να κάνουν το χειρότερό τους! Συνειδητοποιείς τι σημαίνει 61,3%;. Του είπα: Κοίτα, απόψε ο κόσμος ψήφισε. Δεν ψήφισαν “Όχι” για να το μετατρέψεις σε “Ναι”. Του είπα ότι έπρεπε να βγει και να πει αυτό που είχα πει και εγώ σε δήλωσή μου στον Τύπο, νωρίτερα ότι η ψήφος στο “Όχι” ήταν η εντολή που ζητούσε ώστε να φέρει μια συμφωνία σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους» .
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Βαρουφάκη όταν τον ρώτησε αν «θα τιμούσε την εντολή που είχε πάρει» η  απάντησή του «ήταν ελλειπτική, όμως η κατεύθυνση που είχε πάρει ήταν εμφανής: προς την συνθηκολόγηση άνευ όρων. Του είπα ότι έπρεπε να δηλώσουμε καθαρά ότι προετοιμαζόμαστε για τη ρευστότητά μας, ως είχαμε καθήκον από τη στιγμή που η ΕΚΤ κρατούσε τις τράπεζές μας κλειστές. «Θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνους να μας δώσουν μια λύση, Γιάνη» μου είπε. «Συνεχίζεις να κάνεις το λάθος να σκέφτεσαι τη λύση ως κάτι που θα μας δώσουν» του απάντησα. Δεν είναι σωστός ο τρόπος που το σκέφτεσαι. Χρειάζονται τη λύση, όσο και εμείς».
Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει τις σκέψεις του πρωθυπουργού: «Ο Αλέξης μου είπε ότι σκεφτόταν τον ανασχηματισμό, ώστε να αποφευχθεί η στοχοποίησή μου από την τρόικα, τους δανειστές και τα ΜΜΕ. «Θέλω να πάρεις το υπουργείο Οικονομικών» μου είπε. «Όχι, Αλέξη, δεν ενδιαφέρομαι» του απάντησα . «Θυμάσαι γιατί ήρθα από την Αμερική; Γιατί μου ζήτησες να σε βοηθήσω να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από τα δεσμά του χρέους. Έβαλα υποψηφιότητα όχι επειδή πέθαινα να γίνω βουλευτής αλλά γιατί δεν ήθελα να είμαι ένας μη εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών την ώρα που θα διαπραγματευόμασταν αναδιάρθρωση του χρέους μας. Από την στιγμή που εγκατέλειψες αυτό τον στόχο, δεν έχω κανέναν λόγο να είμαι υπουργός, στην φυλακή του χρέους μας. Είναι OK. Άσε κάποιον άλλο να το κάνει».

 http://www.periodista.gr/p