Ποιοι αγοράζουν το Πρώτο Θέμα από τον Ρέστη !! Και ρέστα μετοχές στο Θέμο και τον Καραμήτσο !

Αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος επίκειται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» του Θέμου Αναστασιάδη – η οποία ανήκει τώρα κατά πλειοψηφία στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. Μεγάλο ποσοστό μετοχών της εκδότριας εταιρείας θα περιέλθει σε (αγνώστου ιδιοκτησίας) κυπριακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, η οποία θα εισφέρει περί τα 32 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας ισόποση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Θα μειωθούν αντιστοίχως τα ποσοστά συμμετοχής των τωρινών βασικών μετόχων – Β. Ρέστη, Θ. Αναστασιάδη, Τ. Καραμήτσου.
Η αύξηση κεφαλαίου είναι απολύτως αναγκαία, καθώς η εταιρεία του «Πρώτου Θέματος» εμφανίζεται με αρνητική καθαρή θέση και χρειάζεται φρέσκο χρήμα για να ανασάνει ταμειακά, ενώ οι δύο ιδρυτές-μέτοχοι της βαρύνονται με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.
Μέρος των νέων κεφαλαίων θα εισρεύσει στο ταμείο της εταιρείας, ενώ ένα σημαντικό ποσό θα δοθεί στους νυν μεγαλομετόχους ως τίμημα αγοράς «δικαιωμάτων» στην ΑΜΚ και θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή υποχρεώσεων τους σε τράπεζες.
 Οι νέοι μεγαλομέτοχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την κυπριακή εταιρεία που θα εισφέρει τα 32 εκατ. στην ΑΜΚ, βρίσκεται ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών. Το επιχειρηματικό σχήμα εκπροσωπείται από τον Διονύση Παναγιωτάκη, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, ο οποίος φέρεται ότι ανήκει στη «σφαίρα επιρροής» του πρώην υπουργού και προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος και η μετοχική παρουσία – ενδεχομένως και πλειοψηφική – του κ. Παναγιωτάκη στο «Πρώτο Θέμα», εκτιμάται ότι μπορεί να  σηματοδοτήσει κάποια «αλλαγή γραμμής» της εφημερίδας, η οποία θα γίνει βαθμιαία, σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις.
Η μετοχική σύνθεση
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, πλειοψηφών μέτοχος της εταιρείας «Πρώτο Θέμα»  είναι τώρα ο υπόδικος  εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος εμφανίζεται να κατέχει 50,18%.
Ο Θέμος Αναστασιάδης εμφανίζεται με απ’ ευθείας συμμετοχή 13% και με πρόσθετο μικρό ποσοστό έμμεσης συμμετοχής μέσω εταιρείας ελεγχόμενης από κοινού με τον αρχικό εταίρο του Τ. Καραμήτσο.
Ο δημοσιογράφος και συνιδρυτής της εφημερίδας Τ. Αναστασιάδης φέρεται να κατέχει  ως φυσικό πρόσωπο 19%.
Αναστασιάδης και Καραμήτσος έχουν επιπλέον  από κοινού συμμετοχή 5,3% μέσω της εταιρείας τους «Αναπτυξιακή» και μικρότερη μέσω της εταιρείας «Νέο Θέμα».
Μικρά ποσοστά κατέχουν ακόμη οι offshore εταιρείες PT Media και Whiterock Investments, για τις οποίες δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιους ανήκουν
sofokleousin.gr/ periodista.gr