ESM: Αν φύγει το ΔΝΤ θα δανείσουμε εμείς με περισσότερα την Ελλάδα

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να συζητηθούν στα τέλη Νοεμβρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς η άποψη είναι να ισχύσουν από την αρχή του 2017. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ESM και του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), Καλίν ‘Ανεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα L’ Agefi.

Πρόσθεσε ότι ο ESM δεν θα συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πριν από το τέλος του επόμενου έτους και ότι εργάζεται με την υπόθεση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αν φύγει το ΔΝΤ, μπορούμε να δανείσουμε περισσότερα»

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι θα συμβεί αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος του ESM απάντησε: «Εργαζόμαστε με βάση την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει. Η συμμετοχή τους θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με αυτή που αποφασίσθηκε για την Κύπρο, δηλαδή περίπου στο 10% του προγράμματος (σ.σ.: το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα φθάνει τα 86 δισ. ευρώ).
Εάν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμβάλει, θα μπορούμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Μπορούμε με ευκολία να δανείσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αν χρειασθεί. Δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ τη χρηματοδοτική συμβολή του ΔΝΤ, αλλά την εξειδίκευσή του».
Ερωτηθείς πώς μπορεί ο ESM να βοηθήσει ώστε να γίνει το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο, ο κ. Γιάνσε δήλωσε: «Το Eurogroup μάς έδωσε εντολή να διερευνήσουμε αρκετά μέτρα στήριξης – βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα – τον Μάιο του 2016. Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να αναδιοργανώσουμε τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, που είναι τώρα 28 έτη θα μπορούσε να αυξηθεί στα 32 έτη.
Μπορούμε να εργασθούμε στη μείωση του κινδύνου επιτοκίων για την Ελλάδα, δανειζόμενοι περισσότερο μακροπρόθεσμα. Και, τέλος, έχουμε ανακοινώσει ότι θα άρουμε την κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε μία αύξηση των πληρωμών τόκων από την Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά, που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν, θα μπορούσαν να συζητηθούν από το Συμβούλιό μας στα τέλη Νοεμβρίου. Η άποψη είναι να τίθεντο σε ισχύ στην αρχή του 2017. Δεν θα συζητήσουμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα πριν από το τέλος του επόμενου έτους».

 http://www.tribune.gr/