ΝΕΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ 6,5 R ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ - ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ - ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ


Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Κέντρου, την ώρα που η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» κάνει λόγο για 6,1R.


Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές και βοηθούν τον κόσμο να βγει από τα κτήρια, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 34χλμ. δυτικά της πόλης Άσκολι και 67χλμ. ανατολικά της Περούτζια. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 108 χιλιόμετρα. Έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι κάτοικοι στην Κροατία και τη Σλοβενία αντιλήφθηκαν τη δόνηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στο χωριό ΑμάτριτσεΕπιπλέον, αναφορές κάνουν λόγο για καταρρεύσεις κτηρίων στις περιοχές Ούμπρια και Μάρκε, οι οποίες και είχαν χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη. Ανάμεσά τους και η ιστορική εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου στον οικισμό Νόρτσια που είχε υποστεί καταστροφές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.

Το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται πολύ κοντά σε εκείνο του καταστροφικού σεισμού της 24ης Αυγούστου, που σκόρπισε τον θάνατο και ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά της Κεντρικής Ιταλίας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο σημερινός σεισμός σημειώθηκε στην ίδια περιοχή όπου την προηγούμενη εβδομάδα εκδηλώθηκαν οι ισχυρές δονήσεις, μεγέθους 6,1 και 5,5R, γι' αυτό και αρκετοί δήμαρχοι οικισμών κάνουν λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» σε κτήρια που είχαν υποστεί ήδη σοβαρές ζημιές.
Αντιμέτωποι με τα Ρίχτερ βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι στο κεντρικό τμήμα της Ιταλίας. Ελάχιστες ημέρες μετά τον σεισμό των 6,1R, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη γειτονική χώρα. Αυτή τη φορά ο ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 07.40 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ιταλίας (08.40 ώρα Ελλάδας).

 http://www.zougla.gr/