Πακέτο από το Συμβούλιο της Επικρατείας στους καναλάρχες απορρίφθηκαν όλα τα ασφαλιστικά μέτρα

Απέρριψε σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών που είχαν συζητηθεί το απόγευμα της 17ής Σεπτεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών και αφορούσαν τη χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η κάθε μια, ενώ έκανε δεκτές τις 28 παρεμβάσεις που είχαν κατατεθεί.


Να σημειωθεί ότι δεν δημοσιεύθηκε σήμερα το σκεπτικό των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, αλλά μόνο το «δια ταύτα», δηλαδή, ότι απερρίφθησαν. Το σκεπτικό των αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων θα δημοσιευθεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star, όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (είναι ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης. Με άλλα λόγια επικυρώθηκε η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό (πρώτη φάση) χορήγησης αδειών.
Στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων είχαν κατατεθεί και 28 παρεμβάσεις, με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια, αλλά και επιλαχούσες εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης, προκειμένου κάποιοι να εξέλθουν από την όλη διαδικασία.
Οι 28 παρεμβάσεις έγιναν δεκτές από το ΣτΕ, χωρίς αυτό να επηρεάζει την απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα παρεμβάσεις είχαν καταθέσει:
1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ).
2) Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα.
4) Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha.
5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna.
6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.
7) Η κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Εξάλλου, στις 11.00 π.μ. της 10ης Οκτωβρίου 2016, με πρόεδρο και πάλι τον κ. Σακελλαρίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου, θα συζητηθούν οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, και Star, όπως και ο «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP).
Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και η εταιρεία ITV CP με τις νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στρέφονται κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας Ελευθέριου Κρέτσου, ενώ μεταξύ των άλλων, στρέφονται και κατά αποφάσεων του κ. Κρέτσου (όπως είναι οι 228, 253, 254/2016 αποφάσεις) που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο τής έως τώρα διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, όπως επίσης στρέφονται και κατά άλλων τηλεοπτικών σταθμών.
Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, κεκλεισμένων και πάλι των θυρών, θα συνέλθει σε διάσκεψη η διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να αποφανθεί επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.