«Ασφαλές» τηλέφωνο για δημοσιογράφους σχεδιάζει ο Σνόουντεν

Ο άνθρωπος- κλειδί της υπόθεσης των μαζικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της NSA και άλλων υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν- πρώην εργαζόμενος της υπηρεσίας- δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας ειδικά τροποποιημένης έκδοσης του iPhone της Apple για δημοσιογράφους οι οποίοι ανησυχούν ότι ενδεχομένως να παρακολουθούνται από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η συγκεκριμένη ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης «Forbidden Research» στο Media Lab του ΜΙΤ. Ο Σνόουντεν, που μίλησε μέσω σύνδεσης βίντεο από τη Ρωσία, όπου ζει πλέον, είπε ότι συνεργάζεται με τον Άντριου Χουάνγκ (χάκερ γνωστό ως «Bunnie» που έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος- μηχανικός στο ΜΙΤ) για να δει αν θα ήταν δυνατόν να τροποποιηθεί ένα smartphone έτσι ώστε να ειδοποιεί τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε «επικίνδυνα» περιβάλλοντα εάν παρακολουθούνται ηλεκτρονικά.
Ο Σνόουντεν είπε ότι τον προβληματίζει το ότι τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται ως συσκευές παρακολούθησης που αυτόματα δημιουργούν ηλεκτρονικά «ντοσιέ», με ακριβείς πληροφορίες – περιλαμβανομένης της γεωγραφικής θέσης. Ως παράδειγμα επικαλέστηκε την περίπτωση του θανάτου της Μαρί Κόλβιν το 2012, Αμερικανίδας δημοσιογράφου που εργαζόταν για τους Sunday Times of London και σκοτώθηκε από πυρά όλμου στη Χομς. «Οι εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων των επικοινωνιών της είχαν υποκλαπεί από τον συριακό στρατό» είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι όλο και πιο δύσκολο οι χρήστες να εμπιστεύονται τα smartphones τους, καθώς μπορεί να μολυνθούν από προγράμματα malware ώστε να μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με το σημείο όπου βρίσκεται ο χρήστης ακόμα και σε «κατάσταση πτήσης».
Ο Χουάνγκ δήλωσε πως το project είναι ακόμα σε πειραματικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως θα μπορέσει να έχει ως αποτέλεσμα την παροχή σε δημοσιογράφους τηλεφώνων που θα βρίσκονται σε ειδική θήκη με χωριστή οθόνη, η οποία θα ειδοποιεί πότε το τηλέφωνο είναι ενεργό και μεταδίδει δεδομένα σε στιγμές που δεν πρέπει.
 http://left.gr/news/