Χρήμα στην αγορά και μπούσουλας για τη διευθέτηση του χρέους τα κέρδη της συμφωνίας με τους δανειστές

Σε σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προέκυψαν από τη χθεσινή μαραθώνια και -για μια ακόμα φορά- κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Η συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διήρκεσαν περίπου 11 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε ουκ ολίγες φορές το χάσμα που χωρίζει ΔΝΤ – Βερολίνο.


Όπως ήταν αναμενόμενο, με βάση τα μηνύματα που εκπέμψει όλες οι πλευρές το τελευταίο διάστημα, η αξιολόγηση έκλεισε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Συγκεκριμένα, τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημαντικό μέρος των χρημάτων της δόσης δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. «Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Επίσης, τέθηκε όριο και στο ύψος της καταβολής των δόσεων. Ειδικότερα, πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, επισημαίνουν ότι συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. «Στη συνέχεια, ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP» λένε και προσθέτουν πως «το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους. Η συμφωνία με τους δανειστές περιλαμβάνει σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία και αυτός θα κινείται σε τρία επίπεδα: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα
Αναφορικά με τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους, ενώ πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.
«Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους» καταλήγουν.

 http://www.koutipandoras.gr/