Ψηφίστηκε επί της Αρχής το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τον ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια μετά το Πάσχα.


Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας από το βήμα της Επιτροπής στις ενστάσεις που κατέθεσαν επαγγελματικοί φορείς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και ομοσπονδιών συνταξιούχων, υποστήριξε ότι επέρχεται «μια πρωτοφανής ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν εκείνος που επιθυμούσε να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας με κοινωνικό χαρακτήρα και φροντίδα για τους αδυνάτους». «Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζουν από αυτή τη μεταρρύθμιση» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ επέκρινε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διότι δεν ανταποκρίθηκαν, όπως είπε, στον διάλογο.
«Η ΓΣΕΕ έχει παραδεχθεί ότι το 87% έχουν μισθό 1000 ευρώ και κάτω, αυτοί θα έχουν 85% αναπλήρωση χωρίς την επικουρική σύνταξή τους με το νομοσχέδιο αυτό. Στον δικό μου κλάδο, των δικηγόρων, μόνο το 10% δηλώνουν πάνω από 12.000 ευρώ ετησίων. Με το νομοσχέδιο αυτό όσοι δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάτω από 20.000 ευρώ συνδυαστικά κερδίζουν…. Φανταστείτε πόσοι πραγματικά και ποιοι είναι αυτοί που πλήττονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Νωρίτερα πάντως, εκπρόσωποι φορέων εξαπέλυσαν πυρά κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου και του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι αναπαράγει στρεβλώσεις, αδικίες, αυξάνει τις εισφορές και δεν αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, συμπιέζει σε χαμηλότερες παροχές και επιτείνει την φτωχοποίηση.
Ο Σταύρος Κουτσουμπέλης, προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, επέκρινε συγκεκριμένα την κυβέρνηση για... «κροκοδείλια δάκρυα όταν μιλάγατε για τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια». Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, είπε πως εμείς πριν ένα χρόνο στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμφωνήσαμε σε μια αύξηση εργοδοτικών εισφορών για να κλείσει η αξιολόγηση. Όμως καμία από τις υπόλοιπες προτάσεις που κάναμε δεν υιοθετήσατε στο νομοσχέδιό σας.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά των συνταξιούχων με τον Παντελή Τάτση, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΔ, να λέει ότι «αυτά που πληρώσαμε τόσα χρόνια δεν τα βλέπουμε πουθενά, ακόμα και στις τροποποιήσεις που γίνονται από το αρχικό σχέδιο νόμου που διαβάσαμε δεν μπαίνει καμία τάξη».
Από την πλευρά των επιστημονικών φορέων και συγκεκριμένα των Δικηγορικών Συλλόγων, ο πρόεδρος Βασίλης Αλεξανδρής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό επισημαίνοντας ότι δεν έχουν κατατεθεί οι αναλογιστικές μελέτες και αναρωτήθηκε «ποια είναι η σημασία της ακρόασης όταν δεν έχουμε τις αναλογιστικές. Θα συζητήσουμε με φαντασιώσεις και ψευδαισθήσεις και με αυτές θα λάβουμε στο τέλος αποφάσεις;».
Ο Δημήτρης Κουμπιάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, από την πλευρά των δημοσιογράφων ανέφερε πως σήμερα κληθήκαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα νομοσχέδιο για το οποίο απεργούμε για 6η ημέρα. Εμείς, ζητάμε τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Και ταυτόχρονα την διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Η ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, είπε, σε ένα ελλειμματικό εν τη γεννέσει του Ταμείο θα εξανεμίσει τα αποθεματικά των Ταμείων και της περιουσίας τους που είναι από τις εισφορές των εργαζομένων.
Ο Ευάγγελος Μπούτας, πρόεδρος της Πανελληνίας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών είπε πως «τώρα συνειδητοποίησα γιατί όλη η κοινωνία ήταν μαζί μας στα αγροτικά μπλόκα. Εμείς δεν πήγαμε συντεχνιακά. Εάν όλοι είχαμε την ίδια γραμμή θα είχαμε στριμώξει την κυβέρνηση και ίσως την τρόικα. Αυτό το σχέδιο νόμου δεν χωράει βελτίωση, θα γλιτώσεις από τον “λύκο και θα σε φάει η αρκούδα”. Πρέπει να αποσυρθεί» .
Ο Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, αναρωτήθηκε «γιατί μας καλέσατε σήμερα εδώ για να λάβετε την έγκρισή μας για φτωχοποίηση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας; Να καλύψετε την αντισυνταγματικότητα που επεσήμανε το ΕΛΓ με την απουσία των αναλογιστικών μελετών; Μας λέτε, ότι το νομοσχέδιο δεν μας επηρεάσει αλλά δεν είναι αληθές καθώς αλλάζουν οι διατάξεις για την ιδιαιτερότητα του κλάδου μας».
 http://www.koutipandoras.gr/