«Δεν πρέπει να αφήσουμε τα γεράκια να σκοτώσουν την Ελλάδα»

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τα γεράκια να εκβιάζουν την Ελλάδα» ήταν η έντονη αντίδραση του προέδρου της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, που ζητάει έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα από τη στιγμή που το Eurogroup δεν μπορεί δώσει λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση.

Υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα προληπτικά μέτρα, ο κ. Πιτέλα τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τα γεράκια να σκοτώσουν την Ελλάδα, ούτε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό.
Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για την Ευρώπη. Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι για να αποτραπεί μια κρίση στην Ελλάδα στην πορεία προς το βρετανικό δημοψήφισμα, ειδικά τώρα που - κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες- η Ελλάδα υπεραπόδοσε στους στόχους του προϋπολογισμού του 2015.
Αν παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διέξοδο, τότε θα πρέπει οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης να ηγηθούν μιας έκτακτης συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα, υπογράμμισε ο Τζιάνι Πιτέλα.
«Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία να περιλαμβάνει συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους», κατέληξε.

Όσκαρ Λαφοντέν: Αναπόφευκτο το κούρεμα του ελληνικού χρέους

«Το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο διότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει τα χρέη της» τονίζει ο Όσκαρ Λαφοντέν σε συνέντευξή του στου Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτό το κούρεμα πρέπει φυσικά να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Υπάρχουν μάλιστα ιστορικά παραδείγματα, όπως είναι η συμφωνία του Λονδίνου του 1953 με την οποία "κουρεύτηκε" μεταπολεμικά το χρέος της Γερμανίας» σημειώνει ο πρώην ηγέτης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Και προσθέτει: «Πρέπει το "κούρεμα" να είναι υπολογισμένο έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να είναι σε θέση, όταν αναπτυχθεί ξανά, να μπορεί να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο χρέος της. Μόνο το "κούρεμα" δεν θα είναι αρκετό» υπογραμμίζει ο Όσκαρ Λαφοντέν που αναμένεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχει σε ημερίδα με θέμα «Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης», την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP)
Ο κ. Λαφοντέν εκτιμά ότι «η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητεί κανείς. Η ελπίδα, η πεποίθηση ότι μπορεί κανείς να δώσει ώθηση στην οικονομία με το να περικόπτει τα εισοδήματα, τους μισθούς, τις συντάξεις ή τις κρατικές δαπάνες είναι μια ιδεολογική στενοκεφαλιά».
»Δυστυχώς οι διαφορές μεταξύ διάφορων χωρών στην Ευρώπη γίνονται τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερες. Η Ευρώπη κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η κύρια αιτία είναι ο λανθασμένος σχεδιασμός της Νομισματικής Ένωσης. Χώρες με αδύναμη οικονομία χρειάζονται ένα αδύναμο νόμισμα, χώρες με ισχυρή οικονομία χρειάζονται ένα ισχυρό νόμισμα. Επειδή δεν τηρήθηκαν οι κανόνες χάνουν οι μεν, ενώ οι άλλοι -ιδίως η Γερμανία- κερδίζουν. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά μακροπρόθεσμα».
Ο Όσκαρ Λαφοντέν τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στο υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (European Monetary System / EMS), στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η Δανία.
Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα επιτρέπει ανατιμήσεις και υποτιμήσεις και υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει αν το νόμισμα υποτιμάται ή ανατιμάται πολύ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι σε μια τέτοια νομισματική κατάσταση η ελληνική οικονομία σιγά σιγά θα ανέκαμπτε» υποστηρίζει ο κ.Λαφοντέν και προσθέτει: «Αποφασιστικό σε ένα τέτοιο νομισματικό σύστημα είναι το να αποκτήσει ξανά η Ελλάδα μερική αυτονομία στην άσκηση νομισματικής πολιτικής. Με μια δημοκρατικά ελεγχόμενη Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει ξανά τις επενδύσεις της και δεν θα ήταν εξαρτημένη ούτε από τις αγορές ούτε από τους οίκους αξιολόγησης».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Λαφοντέν τονίζει πως «πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή σύμβαση για την υποδοχή ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και την πολιτική δίωξη. Δυστυχώς η Ευρώπη σε αυτό το θέμα απέτυχε πλήρως».

 http://www.efsyn.gr/a