Αλλάζει η νομοθεσία για το ηλεκτρονικό έγκλημα με οδηγία της Ε.Ε

Στη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο (παιδική πορνογραφία, ρατσισμός, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πνευματική ιδιοκτησία κ.λπ.) προχωρά η ελληνική πολιτεία με την κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου, οι διατάξεις του οποίου επικυρώνουν ευρωπαϊκούς κανόνες χάραξης νομοθετικών μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί μέχρι την Παρασκευή 1η Απριλίου σε δημόσια διαβούλευση και με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό τον τίτλο: «Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και του πρόσθετου πρωτοκόλλου της, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών, καθώς και μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2013/40/Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών και την αντικατάσταση της απόφασης–πλαισίου 2005/222/ΔΕΥ του Συμβουλίου».
Σύμφωνα με την επίμαχη σύμβαση, το κάθε ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να λάβει εκείνα τα νομοθετικά μέτρα που είναι αναγκαία ώστε να προστατεύονται πρόσωπα που ανήκουν σε μία ομάδα η οποία διακρίνεται βάσει φυλής, χρώματος, καταγωγής, εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης και θρησκείας, καθώς και μέτρα κατά προσώπων που διαθέτουν, μέσω υπολογιστή, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό ή υλικό που αρνείται, υποβαθμίζει, εγκρίνει ή δικαιολογεί πράξεις που συνιστούν γενοκτονία ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως αυτά ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.
Ειδικότερα, βάσει της σύμβασης, είναι αδήριτη ανάγκη από κάθε κράτος-μέλος η λήψη νομοθετικών και άλλων μέτρων για να ποινικοποιηθεί στο εσωτερικό του δίκαιο η παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστή, όταν αυτή διαπράττεται από πρόθεση όπως:
◼ Η υποκλοπή διά τεχνικών μέσων δεδομένων υπολογιστή (περιλαμβανομένων και των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών υπολογιστή).
◼ Η σοβαρή παρακώλυση της λειτουργίας ενός συστήματος υπολογιστή διά της εισαγωγής, διαβίβασης, βλάβης, διαγραφής, φθοράς, αλλοίωσης ή καταστολής δεδομένων.
◼ Η από πρόθεση και άνευ δικαιώματος εισαγωγή, αλλοίωση, διαγραφή ή καταστολή δεδομένων υπολογιστή, με αποτέλεσμα την παραγωγή μη αυθεντικών δεδομένων, με σκοπό να θεωρηθούν αυτά αυθεντικά ή να γίνουν ενέργειες με βάση αυτά ωσάν να είναι αυθεντικά για νόμιμους σκοπούς.
Επίσης, κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. πρέπει να λαμβάνει ποινικά μέτρα για όσους παράγουν, πωλούν, προμηθεύουν, εισάγουν, διανέμουν και διαθέτουν:
⚫ Συσκευή υπολογιστή που έχει πρόγραμμα με σκοπό τη διάπραξη κάποιου εγκλήματος
⚫ Κωδικό πρόσβασης ή άλλο παρεμφερές δεδομένο με το οποίο είναι δυνατόν να αποκτηθεί πρόσβαση σε υπολογιστή, που εισάγει, αλλοιώνει, διαγράφει δεδομένα υπολογιστή και παρεμβαίνει στη λειτουργία ενός συστήματος υπολογιστή με δόλια ή αθέμιτη πρόθεση προκειμένου να προσπορισθεί οικονομικό όφελος για τον ίδιο ή για άλλο πρόσωπο.

Η ηθική αυτουργία

Επίσης, σε κάθε κράτος-μέλος πρέπει να ληφθούν μέτρα για να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), των συγγενικών δικαιωμάτων κ.λπ., ενώ πρέπει να ληφθούν ποινικά νομοθετικά μέτρα για τα αδικήματα της συνέργειας ή της ηθικής αυτουργίας στη διάπραξη οποιουδήποτε από τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στην επικύρωση της προαναφερόμενης σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Εξάλλου, κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. πρέπει να λάβει τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα για να δοθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές του να ερευνούν και να έχουν πρόσβαση σε: ένα σύστημα υπολογιστή ή σε μέρος αυτού και στα δεδομένα υπολογιστή που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, καθώς και ένα μέσο αποθήκευσης δεδομένων υπολογιστή στο οποίο υπάρχουν αποθηκευμένα δεδομένα υπολογιστή μέσα στην επικράτειά του.
Την ίδια στιγμή, πρέπει να ληφθούν ποινικά μέτρα για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπράττονται από πρόθεση μέσω ενός συστήματος υπολογιστή: παραγωγή παιδικής πορνογραφίας με σκοπό τη διανομή της, προσφορά ή διάθεση παιδικής πορνογραφίας, διανομή ή μετάδοση παιδικής πορνογραφίας, προμήθεια παιδικής πορνογραφίας μέσω υπολογιστή για ιδία χρήση ή για άλλο πρόσωπο, κατοχή παιδικής πορνογραφίας σε υπολογιστή ή σε ένα μέσο αποθήκευσης δεδομένων υπολογιστή.

 http://www.efsyn.gr/