Μάθημα ζωής από 6χρονη με αυτισμό και τη γάτα της (vid)

Ένα πανέμορφο κοριτσάκι με μεγάλο ταλέντο. Η εξάχρονη Iris Grace ζωγραφίζει από τριών χρονών, υπέροχα ιμπρεσιονιστικά τοπία. Όμως οι γιατροί είχαν διαγνώσει βαριά μορφή αυτισμού. Δεν μιλούσε και δεν επικοινωνούσε με τον έξω κόσμο. Μέχρι που μπήκε στη ζωή της η Thula. Μια μεγαλόσωμη γάτα, ράτσας Μέιν Κουν που έχει γίνει η καλύτερή της φίλη.

Από την πρώτη στιγμή που η γονείς της αγόρασαν τη γάτα η μικρή άρχισε να παρουσιάζει εντυπωσιακή πρόοδο. Το έξυπνο αιλουροειδές τη βοήθησε να ξεπεράσει τους φόβους της. Kάνουν τα πάντα μαζί: κολυμπάνε – πριν η Άιρις έτρεμε το νερό – παίζουν, κάνουν βόλτες με το ποδήλατο και κοιμούνται αγκαλιά. Η έξυπνη γάτα την παρακολουθεί στενά όταν διαβάζει και ζωγραφίζει.
Η Iris, με τη βοήθεια της Thula, άρχισε να μιλάει -κάτι που οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει ότι μπορεί να μη συμβεί ποτέ. Πρώτα άρχισε να δίνει εντολές στη γάτα και στη συνέχεια να επικοινωνεί με τους γονείς της.
Η συναρπαστική ιστορία της μικρής και η ευεργετική επίδραση της γάτας στον αυτισμό της περιγράφεται στο βιβλίο που έγραψε η μητέρα της, με την ελπίδα η εμπειρία της να βοηθήσει και άλλα παιδιά με το ίδιο πρόβλημα.
Τα έργα της μικρής, εμπνευσμένα από την αγάπη της για τη φύση, είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και πωλούνται μέχρι και 1.500 ευρώ το ένα.
Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Κάλλη Λέκκα