Κοινωνικά αποβράσματα . Πλατεία αγοραίου έρωτα η Πλατεία Βικτωρίας ...από Έλληνες με νεαρούς προσφυγες

«Η κρίση βαθαίνει το χάσμα στην αποθήκη ψυχών της Ελλάδας» γράφει η βρετανική εφημερίδα «Observer».

Στο ρεπορτάζ της Τρέισι ΜακΒέι, το οποίο συνυπογράφει η Ελένα Σμιθ, περιγράφεται με μελανά χρώματα η ζωή των ανθρώπων οι οποίοι έχουν κατακλύσει την πλατεία Βικτωρίας, ενώ αποκαλύπτεται και μία παράλληλη «ύποπτη νυχτερινή παραοικονομία» που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων αγοραίο έρωτα με νεαρούς μετανάστες.
Μάρτυρας των όσων διαδραματίζονται συχνά στην καρδιά της Αθήνας, είναι σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ο Αμντούλ Γουαρίς, που με τα εφηβικά μάτια του βλέπει για μία ακόμα φορά την αγριότητα που εξακολουθεί σαν φάντασμα να τον «κυνηγά» και στην Αθήνα.
«Το Σάββατο, ένας μεγαλόσωμος, μεσήλικος άνδρας βγάζει βόλτα τον μικρόσωμο σκύλο του. Ένα αγόρι από το Αφγανιστάν τον δείχνει στον νέο του φίλο, Αμπντούλ Γουαρίς. “Αυτός είναι ένας από εκείνους που έρχονται εδώ το βράδυ”, του λέει το αγόρι. Τα μάτια του Αμπντούλ ανοίγουν διάπλατα. “Είναι εντάξει. Δε θέλουν ανήλικους - παίρνουν τους νέους άνδρες που πάνε οικειοθελώς στα σπίτια τους, κάνουν ντους και πληρώνονται 10 ή 15 ευρώ για σεξ. Κάποιοι πάνε, όσοι δεν έχουν καθόλου λεφτά».
Όσο χρονικό διάστημα παραμένει στην πλατεία Βικτωρίας έχει μάθει ποιος ιδιοκτήτης καφέ θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα αν πληρώσει για έναν καφέ, αλλά και ποιος δεν υπάρχει περίπτωση να τον δεχθεί, επομένως η μόνη λύση είναι το κοντινό δέντρο ή ένας θάμνος για να ανακουφιστεί.
Οι ώρες περνούν αργά με την πείνα να «θεριεύει», η οποία δαμάζεται χάρη στην προσφορά ορισμένων Ελλήνων, όπως ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καισαριανή, που προσφέρει στους μετανάστες δοχεία με ψαρόσουπα, ή ένας 76χρονος που φτάνει στην περιοχή με μόλις τέσσερα σάντουιτς δικής του παρασκευής.
«“Φέρνει σάντουιτς όποτε μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά - όχι ότι έχει την οικονομική δυνατότητα”, αναφέρει η Ευαγγελία Παπαγιαννίδου, μία πρώην σκηνοθέτης και δασκάλα από την Αθήνα. Συνήθιζε να φέρνει μπαγιάτικο ψωμί για να ταΐσει τα περιστέρια και τις γάτες στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά Ττώρα ταΐζει ανθρώπους», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Το ότι οι Έλληνες πιστεύουν πως η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει περισσότερα είναι περιττό», γράφει η ΜακΒέι και αναφέρεται στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, ύστερα από την σκληρή στάση της χώρας απέναντι στην Ελλάδα.
Βέβαια, από όσους ζουν στην πλατεία Βικτωρίας λίγοι συμμετείχαν στη διαδήλωση, επισημαίνει η ΜακΒέι, μεταφέροντας τις δηλώσεις Αφγανού μετανάστη, ο οποίος τονίζει πως δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα, αλλά θέλει να περάσει τα σύνορα για να φτάσει στον τόπο τελικού προορισμού του.
«Στη χώρα μου υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος, οι Ταλιμπάν, οι βόμβες κάθε ημέρα και δεν υπάρχουν δουλειές. Το Ισλαμικό Κράτος απαγορεύει το ραδιόφωνο, προσφέρει χρήματα σε όσους εντάσσονται σε αυτό, πολλά χρήματα, και σκοτώνει όσους δεν συμμετέχουν. Αυτή η οργάνωση βρίσκεται μόλις 100 χλμ από την Καμπούλ. Έτσι, δραπέτευσα. Τι θα μπορούσα να κάνω;»…