Η Μέρκελ, ο Πούτιν και οι... αντιστασιακοί Τσίπρας - Βαρουφάκης

Διανύουμε πλέον τις τελευταίες ημέρες του 2015, μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα και, ως είθισται, τα διεθνή ΜΜΕ συντάσσουν τις λίστες με τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν. Για ακόμη μια χρονιά η Άνγκελα Μέρκελ κυριαρχεί.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν... πρωτοτυπεί και ανακηρύσσει την Γερμανίδα καγκελάριο ως την πιο επιδραστική προσωπικότητα για το 2015. Ακολουθεί ο, πάντα ψηλά σ ε τέτοιες λίστες, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ στη δεκάδα βρίσκονται και οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του AFP  η πολιτική ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ έφερε περίπου ένα εκατ. πρόσφυγες στη Γερμανία.
«Για τους Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες ήταν η "μητέρα Μέρκελ", αλλά κάποιοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και στελέχη του κόμματός της ήταν λιγότερο δεκτικοί, ακόμη και ανοιχτά επικριτικοί» σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Προσθέτει, ακόμη, ότι «η ηγετική παρουσία της Μέρκελ στην Ευρώπη φάνηκε περίτρανα και κατά τη διάρκεια  του παρατεταμένου ελληνικού οικονομικού έπους, όταν έμεινε ακλόνητηα τη στιγμή που η ακροαριστερή κυβέρνηση υποχώρησε για να σώσει την οικονομία της και τη θέση της στην Ευρώπη».
Για το νούμερο δύο της λίστας, τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το AFP σχολιάζει ότι παρά τις επικρίσεις και τις διεθνείς κυρώσεις κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του στα πιο σημαντικά προβλήματα αυτής της χρονιάς.
Ο Ρώσος πρόεδρος καταφέρνει πάντα να επιβάλλει τη δική του ατζέντα | Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Στην όγδοη θέση του top 10 του Γαλλικού πρακτορείου, ωστόσο, βρίσκονται οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης οι οποίοι, κατά το AFP, συμβόλισαν την αντίσταση στις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ως «θεραπεία» για χρόνια καταστροφικής οικονομικής κακοδιαχείρισης. «Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας αναγκάστηκε να κάνει πίσω από βασικές προεκλογικές υποσχέσεις, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε παράδειγμα για την άκρα αριστερά της Ευρώπης, την οποία αντιπροσωπεύει σήμερα το Podemos» σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τσίπρας-Βαρουφάκης έχασαν αλλά έγιναν σύμβολα αντίστασης για την Ευρωπαϊκή Αριστερά | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ στην τέταρτη οι Παριζιάνοι οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σε δύο περιπτώσεις την βία της τρομοκρατίας μέσα στην ίδια τους την πόλη.
Ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει να ασκεί επιρροή και να παρεμβαίνει δυναμικά σε διάφορους τομείς | AP Photo/Gregorio Borgia
Αμέσως μετά είναι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μακρ Αλ Μπαγκντάντι.
Αναλυτικά η δεκάδα με τα πιο επιδραστικά πρόσωπα του 2015:
  1. Ανγκελα Μέρκελ
  2. Βλαντιμίρ Πούτιν
  3. Πάπας Φραγκίσκος
  4. Παριζιάνοι
  5. Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι
  6. Αούνγκ Σαν σου Κι (η ιστορική πολιτικός από τη Μιανμάρ)
  7. Ντόναλντ Τράμπ (ο προκλητικός υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών)
  8. Αλέξης Τσίπρας / Γιάνης Βαρουφάκης
  9. Ζεπ Μπλάτερ (πρωταγωνιστής στα σκάνδαλα που κλονίζουν το οικοδόμημα της FIFA)
  10. Τζον Κέρι και Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ (για τον ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν) 
 http://www.efsyn.gr/