Φοβούνται πρωτοχρονιάτικη επίθεση απο Τζιχαντιστές.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα τελευταία 24ωρα οι δυνάμεις ασφαλείας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς έκδηλη είναι η ανησυχία για ύπαρξη απειλής από πυρήνες ακραίων ισλαμιστών στους κόλπους της γηραιάς ηπείρου.


Στο Βέλγιο εκτεταμένες επιχειρήσεις ειδικών κλιμακίων της αστυνομίας οδήγησαν στη σύλληψη, τη Δευτέρα και την Κυριακή, δύο ατόμων που θεωρήθηκαν ύποπτα για συνωμοσία με στόχο να επιτεθούν στις Βρυξέλλες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια κατ' οίκον ερευνών στις Βρυξέλλες, σε μια γειτονική επαρχία καθώς και στη Λιέγη, συνελήφθησαν συνολικά έξι ύποπτοι. Έπειτα από ανακρίσεις τέσσερις εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, η αστυνομία εντόπισε στρατιωτικά ρούχα και υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Xαλιφάτου. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, οι έρευνες δεν συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο.

Το γεγονός ότι στα σπίτια των υπόπτων δεν εντοπίστηκε πολεμικό υλικό προκαλεί προβληματισμό στους ερευνητές, από τη στιγμή που έχουν στοιχεία στα χέρια τους περί ύπαρξης πυρήνα τζιχαντιστών στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρόσφατες μνήμες από το αιματοκύλισμα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι έχουν οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο να λάβουν αυστηρά μέτρα προστασίας στο εσωτερικό τουςΑυτό διότι πιθανολογούν πως οι δύο συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποτελούν τη «σταγόνα στον ωκεανό», η οποία ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό κι άλλων ατόμων που συνδέονται με τους τζιχαντιστές.

Οι συλλήψεις στο Βέλγιο έγιναν στο πλαίσιο μιας ευρείας επιχείρησης που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη. Εξάλλου, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα οι αστυνομικές αρχές στη Βιέννη είχαν ανακοινώσει πως βρίσκονται σε συναγερμό έπειτα από μήνυμα-προειδοποίηση που απευθύνεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ενδεχόμενη επίθεση την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Με σχετική της ανακοίνωση η αστυνομία έκανε γνωστό ότι η προειδοποίηση για επίθεση δεν «ανέφερε κάποιον συγκεκριμένο στόχο» και πως «οι Αρχές δεν προτίθενται να ακυρώσουν οποιαδήποτε εκδήλωση».

Η προειδοποίηση που είχε αποσταλεί από μια φιλική υπηρεσία (πληροφοριών) σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανέφερε ότι θα μπορούσε να σημειωθεί μια επίθεση «με εκρηκτικά ή με πυροβολισμούς στην περίοδο μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε πολυσύχναστους χώρους».

Οι πρόσφατες μνήμες από το αιματοκύλισμα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι έχουν οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο να λάβουν αυστηρά μέτρα προστασίας στο εσωτερικό τους, σε ένα γενικότερο πλαίσιο ευρωσκεπτικισμού που περιρρέει τις κυβερνήσεις, προκαλώντας ξενοφοβικές τάσεις.

Την ίδια ώρα, στην πλειονότητά τους τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εμφανίζονται ολοένα και πιο καχύποπτα έναντι του ζητήματος των ανοιχτών συνόρων στην Ευρώπη, διστάζοντας να δώσουν μία καίρια λύση στο θέμα των προσφυγικών ροών, με όρους που θα εξασφαλίζουν μία αξιοπρεπή ζωή σε όσους αναζητούν μία νέα πατρίδα μακριά από τους πολέμους και τις κακουχίες.

 http://www.zougla.gr/