Έρχονται χιόνια και στην Αττική

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η αλλαγή του καιρού την τελευταία ημέρα του χρόνου. Από την «άνοιξη» των Χριστουγέννων στον αληθινό χειμώνα της Πρωτοχρονιάς.

Όπως εξηγεί στο Real.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η ψυχρή «εισβολή» αρκτικών αερίων μαζών από τη Ρωσία και την Ουκρανία που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, θα αλλάξει εντελώς το σκηνικό του καιρού.
Σήμερα, Δευτέρα (28/12), αλλά και αύριο Τρίτη, πάντως, ο καιρός θα παραμείνει σχεδόν ανοιξιάτικος, με πολλές ώρες ηλιοφάνειας, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασίες που το μεσημέρι θα φτάσουν στα βόρεια τους 15 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 18-19.
Το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο του καιρού θα είναι οι αρνητικές θερμοκρασίες, οι οποίες θα σημειώνονται το πρωί σε Ηπειρο, Δυτική Μακεδονία και τοπικά στη Θεσσαλία.
Από το βράδυ της Τετάρτης αναμένονται χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι βαθμιαία στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 7-8 μποφόρ.
Η Πέμπτη θα είναι μια ημέρα χιονιά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση και θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, τοπικά στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν θα ξεπεράσει, ακόμα και το μεσημέρι, τους μηδέν βαθμούς. Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις στα πελάγη.
Χιονοπτώσεις προβλέπονται, όχι μόνο στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας (πρόσκαιρα και στη Θεσσαλονίκη), αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά (Θεσσαλία, ανατολική Στερεά).
Με τα έως τώρα στοιχεία των μετεωρολόγων, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στην Αττική –όχι μόνο στα γύρω βουνά– αλλά και σε κατοικημένες περιοχές. Βεβαίως, θα χιονίσει σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα. Χιόνια αναμένονται ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων.
Αν και το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό και την Πρωτοχρονιά (με ισχυρό παγετό στα βόρεια), προβλέπεται ηλιοφάνεια στα δυτικά και τα βόρεια. Στα ανατολικά και τα νότια σταδιακά θα υπάρξει ύφεση της κακοκαιρίας.
Πάντως, ακόμα και με αυτήν την ψυχρή «εισβολή», ο φετινός Δεκέμβριος θα μείνει στα μετεωρολογικά χρονικά ως ένας Δεκέμβριος από τους πιο άνυδρους των τελευταίων δεκαετιών και με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Πηγή: real.gr