ΗΠΑ: Τουλάχιστον 41 νεκροί από την κακοκαιρία τα Χριστούγεννα

Τουλάχιστον 41 άτομα σκοτώθηκαν σε νότιες και κεντρικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών τις μέρες των Χριστουγέννων από πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους που ισοπέδωσαν κτήρια και δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία για εκατομμύρια άτομα.


Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του Ντάλας, στο Τέξας, από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ανεμοστρόβιλους.


Τουλάχιστον 600 κτήρια στο βόρειο Τέξας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Ένας ανεμοστρόβιλος τέτοιας ισχύος είναι πολύ σπάνιος σε μητροπολιτική περιοχή», είπε ο μετεωρολόγος Ματ Μπίσοπ της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) των ΗΠΑ σε τηλεφωνική συνέντευξη. Σύμφωνα με μετεωρολογικά στοιχεία των ΗΠΑ, οι μεγάλοι ανεμοστρόβιλοι συνήθως αποτελούν φαινόμενα του καλοκαιριού και της άνοιξης σε κεντρικές πολιτείες, και σπανίζουν το χειμώνα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν επίσης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο τμήμα των κεντρικών Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας ότι αναμένουν χιονοπτώσεις στο Νέο Μεξικό, το Τέξας, την Οκλαχόμα και το Κάνσας, ενώ κάλεσαν τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πλημμυρών σε μια έκταση από το Τέξας μέχρι το Οχάιο.

Η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Σουζάνα Μαρτίνεζ ανακήρυξε όλη την πολιτεία σε κατάσταση ανάγκης, εν αναμονή χιονοθύελλας. Σε περιοχές του ανατολικού Νέου Μεξικού η ΕΜΥ εκτιμά ότι το χιόνι μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά.

Μέχρι τις 11:30 μμ ώρα Ελλάδος χθες (4:30 μμ τοπική ώρα) χθες, είχαν ακυρωθεί περίπου 1.300 πτήσεις στις ΗΠΑ, εκ των οποίων περίπου οι μισές έκαναν στάση Ντάλας, σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό πολλών αμερικανικών πτήσεων .

Στην Πολιτεία του Τέξας, περίπου 25.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
 https://www.blogger.com/