Βόλος: Κατατέθηκαν πάνω από 700 πινακίδες

Κύμα κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων αναμένουν οι Εφορίες του Βόλου τις επόμενες ημέρες και μέχρι 31 Δεκεμβρίου, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων δηλώνουν ήδη αδυναμία να πληρώσουν τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με τις άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κ.ο.κ.).



Ήδη από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, μόνο στη Δ.Ο.Υ. Βόλου είχαν κατατεθεί οι πινακίδες 707 ΙΧ αυτοκινήτων από τους ιδιοκτήτες τους, αριθμός ωστόσο που βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα, σύμφωνα με τους αρμόδιους της Εφορίας. Όμως οι αυξήσεις στα τέλη στα περισσότερα ΙΧ, σε συνδυασμό με την αδυναμία πληρωμής και των υπολοίπων φορολογικών υποχρεώσεων, αναμένεται να οδηγήσει σε μπαράζ καταθέσεων...


Πέρυσι συνολικά στη Δ.Ο.Υ. Βόλου είχαν κατατεθεί οι πινακίδες 2.139 ΙΧ αυτοκινήτων, ενώ συνολικά την πενταετία 2010-2014 έχουν ακινητοποιηθεί λόγω της κρίσης στη Μαγνησία περισσότερα από 10.000 ΙΧ...

Σημειώνεται πως όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους θα πρέπει να το πράξουν το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι ακινητοποιήσεις χιλιάδων οχημάτων τόσο ιδιωτικής, όσο και δημόσιας χρήσης, είχε οικονομικές συνέπειες στα πρατήρια υγρών καυσίμων, που «χτυπήθηκαν» και από τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων λόγω φορολόγησης, όσο και στους υπόλοιπους κλάδους, συνεργεία επισκευής, καταστήματα πώλησης αξεσουάρ, καταστήματα ανταλλακτικών.

Οι οδηγοί κατέθεσαν πινακίδες στις Δ.Ο.Υ., κυρίως μετά το 2010, για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και τα φορολογικά τεκμήρια.

Παράλληλα καταγράφονται και οριστικές διαγραφές αυτοκινήτων ύστερα από ακινησία και μάλιστα σε αυξημένους αριθμούς.

Με βάση τα στοιχεία της υπεύθυνης του Τμήματος Αυτοκινήτων της Δ.Ο.Υ. Βόλου κ. Ελισάβετ Πινάτση οι οριστικές διαγραφές ΙΧ αυτοκινήτων προερχομένων από ακινησία (είχαν καταθέσει πινακίδες) έφθασαν φέτος τις 330, δείγμα της αδυναμίας να τα επανακυκλοφορήσουν. Επίσης οι οριστικές διαγραφές αυτοκινήτων που βρίσκονταν σε κίνηση έφθασαν τις 700 περίπου, κατά μέσο όρο τρεις ημερησίως.

Τα οχήματα αυτά οδηγούνται στην ανακύκλωση.

Συνολικά την πενταετία της κρίσης 2010-2014 τα προσωρινώς ακινητοποιηθέντα οχήματα μόνο στις δύο Δ.Ο.Υ. του Βόλου έφθασαν τις 9.000 περίπου...

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα «ακινησίας», μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι υπαρκτό, καθώς κατάθεση πινακίδων ισοδυναμεί με μείωση φορολογικών εσόδων.

«Αναμένεται κύμα παράδοσης πινακίδων», σημειώνει ο κ. Ν. Πουμάνας, λογιστής-φοροτεχνικός, από τον Σύλλογο Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας.

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των Ι.Χ. αυτοκινήτων τους στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προσκομίσουν: Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, τις πινακίδες κυκλοφορίας, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ., απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2015, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

«Οι περισσότερες καταθέσεις πινακίδων αναμένονται μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Αν σήμερα έχουμε δέκα την ημέρα, τότε θα έχουμε πάνω από 100», τονίζει η κ. Πινάτση.

Η ακινητοποίηση των φορτηγών και λεωφορείων ΙΧ και ΔΧ γίνεται στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών. Επίσης για την οριστική διαγραφή ενός αυτοκινήτου, είτε αυτό βρίσκεται σε κυκλοφορία, είτε σε προσωρινή ακινησία, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να συνεννοηθεί πρώτα με εταιρεία ανακύκλωσης και να καταθέσει σχετική αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ζητώντας βεβαίωση εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας για το όχημά του.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Θεσσαλία
 http://www.zougla.gr/