Ρωσία: Οικογένεια Κούρδων ζει 40 μέρες στο αεροδρόμιο της Μόσχας

Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και τις υπόλοιπες εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής διασχίζουν τα Βαλκάνια ευελπιστώντας να φτάσουν στην Αυστρία και να περάσουν στη συνέχεια στη Γερμανία, μια οικογένεια Κούρδων από το Ιράκ βρίσκεται εγκλωβισμένη για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή από το Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν ενώ τώρα ο Χασάν Αμάν Άντο και  η σύζυγός του Γκουλιστάν, μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους ηλικίας από τριών έως 13 ετών, προσπαθούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη Ρωσία. Από τότε που έφτασαν, ωστόσο, στη χώρα, πριν από περισσότερες από 40 ημέρες, ζουν στο εσωτερικό ενός γυάλινου κουτιού, πρώην καπνιστηρίου, στη ζώνη διέλευσης ενός από τους αεροσταθμούς του αεροδρομίου.

Κατά την άφιξή τους στη χώρα, κατηγορήθηκαν ότι ταξίδεψαν με πλαστά διαβατήρια. Στη συνέχεια, οι συριακές Αρχές επιβεβαίωσαν την ταυτότητα τους αλλά οι αξιωματούχοι του γραφείου μετανάστευσης απέρριψαν την αίτησή τους για χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα.

«Αν εξέλθουν (από το γυάλινο  δωμάτιο), θα διασχίσουν παράνομα τα σύνορα, έγκλημα που τιμωρείται με έως και έξι χρόνια κάθειρξη σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι διαπράχθηκε σκόπιμα», ανέφερε η εφημερίδα Moscow Times, λίγο μετά την άφιξή τους στο Σερεμέτιεβο, πράγμα που σημαίνει ότι η πολυμελής οικογένεια δεν μπορεί να εξέλθει από την προσωρινή της κατοικία ούτε καν για να υποβάλει αίτηση ασύλου.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του αγγλόφωνου ρωσικού περιοδικού The Interpreter η δοκιμασία της οικογένειας είναι «ενδεικτική της αντιμετώπισης των προσφύγων από τη Ρωσία». Την ώρα που ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, οι ρωσικές Αρχές ανανέωσαν το καθεστώς του πρόσφυγα σε μόλις 816 άτομα.

Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας, θα μπορούσαν στην καλύτερη περίπτωση να χαρακτηριστούν υποτυπώδεις. Πλένουν τα ρούχα τους σε μια από τις τουαλέτες του αεροσταθμού όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι και τρέφονται με όσα τους προσφέρουν οι συγγενείς τους που ζουν στη Ρωσία και ακτιβιστές.

Το μοναδικό μέλος της οικογένειας που εξήλθε από το γυάλινο κουτί δίχως να συλληφθεί από τις ρωσικές Αρχές είναι η μητέρα των τεσσάρων παιδιών, μόνο και μόνο για να διακομιστεί σε νοσοκομείο καθώς παρουσίασε συμπτώματα υπερκόπωσης. «Είναι πολύ αδύναμη, δεν μπορεί να περπατήσει μόνη της και υποφέρει από πονοκεφάλους», δήλωσε η αδελφή της.

Παρ' όλα αυτά ο σύζυγός της ξεκαθάρισε μέσω του μεγαλύτερου γιου του ο οποίος εκτελεί χρέη διερμηνέα ανάμεσα στις ρωσικές αρχές και την οικογένειά του ότι δεν θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του.