Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων Ευρωκοινοβουλίου: Νομικά αδύνατο το Grexit

Η Danuta Huebner, επικεφαλής της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου μιλά για το κατά πόσο είναι νόμιμο το Grexit και τελειώνει τις παραφιλολογίες περί όχι και δραχμής


Η επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Danuta Huebner δήλωσε στο παρά πέντε της εκπνοής του προγράμματος ότι η αποβολή κράτους-μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ΟΝΕ είναι νομικά αδύνατη, βασιζόμενη στο νέο πόρισμα που εκπονήθηκε λίγο πριν το ελληνικό δημοψήφισμα.
Ανέφερε επίσης ότι θα ήταν νομικά αδιανόητη η έξοδος κράτους-μέλους από την ΟΝΕ χωρίς ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διευκρινίζει μάλιστα πως αν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει, η ζημιά και για τις δύο μεριές θα είναι ανυπολόγιστη. Σημειώνεται πως για να έχουμε αποβολή, θα πρέπει να γίνει "αλλαγή δομών των καταστατικών", κάτι που δεν σχεδιάζεται για την ώρα καθώς αντιβαίνει στο πλάνο της Ολοκλήρωσης και σταθερότητας του νομίσματος.
Σε περίπτωση χρεωκοπίας, η ΕΚΤ δεσμεύεται για λόγους ανθρωπιστικούς να συνεχίσει τη χρηματοδότηση με έκτακτα μέτρα, ωστόσο για την ώρα ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά.
Η επιτροπή αναφέρει πως η ελληνική κρίση πρέπει να επιλυθεί σε ευρωπαϊκά πλαίσια. "Η εθελοντική αποχώρηση μέλους δεν είναι λύση για την Ευρώπη", καταλήγει.

Ολόκληρο το πόρισμα εδώ

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί Grexit, ο Έλληνας υπ. Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης είπε άλλωστε χθες στην Telegraph:
"Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει χρήση όλως των ένδικων δικαιωμάτων της. Οι συνθήκες της Ε.Ε. δεν προβλέπουν έξοδο από το ευρώ, και εμείς δεν την δεχόμαστε. Δεν διαπραγματευόμαστε την ιδιότητα του μέλους".
Από τη δική του μεριά άλλωστε, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι, αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, αυτό θα στείλει το μήνυμα ότι το κοινό νόμισμα είναι αναστρέψιμο και συνεπώς άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν.
"Τι μπορεί να συμβεί αν η Ελλάδα βγει από ευρώ; Θα υπάρξει ένα αρνητικό μήνυμα ότι η ιδιότητα του μέλους της ευρωζώνης είναι αναστρέψιμη. Ο κόσμος ίσως νομίσει ότι, εφόσον μια χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ, και άλλες μπορεί να το κάνουν στο μέλλον. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πλέον σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από ένα Grexit", δήλωσε ο Ραχόι σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο Μαριάνο Ραχόι επισήμανε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έσωσαν την Ισπανία από την τύχη της Ελλάδας. "Παλέψαμε σκληρά για να αποφύγουμε ένα σχέδιο διάσωσης. Βλέποντας τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι άξιζε τον κόπο".
Μιλώντας για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο συντηρητικός ηγέτης εκτίμησε αρκετά κυνικά ότι, "αν αυτό διεξαχθεί κι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το χάσει, θα είναι κάτι θετικό για την Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες θα έχουν πει ναι, θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ, και θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε με μια άλλη κυβέρνηση".