Συνεδρίαση, στην οποία θα συζητηθεί ο σχεδιασμός της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιπτώσεων από την ελληνική κρίση συγκάλεσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, στη συνάντηση θα μετάσχουν ανώτεροι υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος επί των Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα στο Radio 4 του BBC, υποστήριξε πως η Βρετανία θέλει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης. Όπως επισήμανε, «είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, η οποία θα φέρει την ασφάλεια που θέλουμε να έχουμε».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήγησε πως, κατά την άποψή του, είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα. Συνεπώς, σημείωσε, ένα «ναι» θα σημαίνει ότι οι Έλληνες θέλουν τη συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά «αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα αποφασίσουν οι Έλληνες και όχι εγώ».
«Δίκαιο το ελληνικό αίτημα»
Επίσης, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της Ελλάδας για ένα πιο ευέλικτο σύστημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως «ως ένα σημείο έχει δίκιο» να το ζητάει.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε πως η Βρετανία έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε κρίση προκύψει με το θέμα της Ελλάδας, σχέδιο το οποίο θα επανεξετάσει σήμερα με ομάδα συμβούλων του για να δουν από κοινού τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Τέλος, τόνισε ότι η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τις ανάγκες των Βρετανών τουριστών που θα επισκεφτούν την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι θα ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα, αν χρειαστεί, για τις τράπεζες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία.
Ο βρετανικός Τύπος
Στο μεταξύ, μερίδα του βρετανικού Τύπου και κυρίως οι εφημερίδες Telegraph και Guardian, τάσσονται υπέρ της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η Telegraph φέρει τίτλο «Η ταπείνωση της Ελλάδας θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους» και σε κύριο άρθρο της τονίζει πως «η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από δύο χιλιετίες δεν ισχύει πλέον, όταν ο έλεγχος επί του νομίσματος και της οικονομικής πολιτικής παραδίδεται σε ένα υπερεθνικό σώμα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ακόμη και σε αυτό το προχωρημένο στάδιο είναι πιθανό να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, παρότι μετά τα γεγονότα του σαββατοκύριακου αυτό είναι όλο και πιο προβληματικό». Εκτιμά βεβαίως ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει αξιόπιστη πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς και στο παρελθόν έγιναν πολλές προβλέψεις που αποδείχτηκαν εσφαλμένες.
Όσον αφορά το δημοψήφισμα, το άρθρο γνώμης υποστηρίζει πως «επί της ουσίας, αυτό που ελέχθη στους Έλληνες είναι να συμφωνήσουν με τους όρους (της συμφωνίας) ή να αντιμετωπίσουν το χάος», κάτι που συνιστά «μία συνηθισμένη ευρωπαϊκή απειλή». Και διερωτάται: «Αυτό είναι το μεγάλο ιδεώδες πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η Ε.Ε.;»
Η Telegraph επισημαίνει ότι ως θεσμός, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχεται ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στις χώρες-μέλη, με αντάλλαγμα το μοίρασμα των εξουσιών της λήψης αποφάσεων μεταξύ των κρατών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, «έκανε το αντίθετο. Όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα δεν θα έπρεπε να έχει εξαρχής μπει στην ευρωζώνη και αφότου μπήκε δεν θα έπρεπε να έχει καταφύγει σε φρενίτιδα δανεισμού».
«Η ελληνική ταπείνωση, χρήσιμο μάθημα για όλους»
Τέλος, ίσως κάνοντας και ένα έμμεσο σχόλιο για τη Βρετανία που επιθυμεί να επανακαθορίσει τη θέση της εντός της Ε.Ε., τόνισε πως «η ταπείνωση, η οποία συσσωρεύεται επί μίας περήφανης και αρχαίας χώρας αποτελεί ένα ωφέλιμο μάθημα για όλες τις χώρες-μέλη, ότι χωρίς την εξουσία να λαμβάνουν οι ίδιες τις αποφάσεις τους, θα είναι μονίμως στο έλεος των μη εκλεγμένων γραφειοκρατών και τραπεζιτών που διοικούν τους θεσμούς. Η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από τουλάχιστον δύο χιλιετίες δεν ισχύει πλέον, όταν ο έλεγχος επί του νομίσματος και της οικονομικής πολιτικής παραδίδεται σε ένα υπερεθνικό σώμα. Το ερώτημα αν αξίζει ακόμη το τίμημα δεν πρέπει να απαντηθεί μονάχα από τους Έλληνες».
Ο Guardian, από την άλλη πλευρά, καλεί τους πιστωτές να ξανασκεφτούν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και με «ταπεινότητα» να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμά τους απέτυχε. Και επισημαίνει πως στην Ελλάδα «Οι αυτοκτονίες εκτινάχθηκαν μεταξύ των ανθρώπων που επλήγησαν και η συλλογική αίσθηση της εθνικής κυριαρχίας συρρικνώθηκε. Το έθνος θυσιάστηκε στον σταυρό ενός νομίσματος στο οποίο δεν θα έπρεπε να του έχει επιτραπεί ποτέ να μπει».