Έλληνας στη "μαύρη λίστα" του Πούτιν

Κατάλογο που περιλαμβάνει τα ονόματα πολλών Ευρωπαίων πολιτικών στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία συνέταξε η Μόσχα και απέστειλε στις ξένες πρεσβείες.


Την «είδηση» αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.


«Η Ρωσία έστειλε χθες σε πολλές ευρωπαϊκές πρεσβείες τον κατάλογο με τα πρόσωπα που δεν μπορούν να εισέλθουν σε ρωσικό έδαφος», είπε ο κ. Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται και τρεις Ολλανδοί βουλευτές, διευκρίνισε.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει απαγορεύσει σε πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς να μπουν στη χώρα. Μέχρι τώρα όμως αρνιόταν να αποκαλύψει τον πλήρη κατάλογο με τα πρόσωπα στα οποία έχει επιβάλει απαγόρευση εισόδου.

Ο Έλληνας της λίστας





Στον κατάλογο των 89 συνολικά ονομάτων συμπεριλαμβάνεται και αυτό του Έλληνα Θεόδωρου Μάργελλου, επιχειρηματία και συμβούλου επενδύσεων που είχε χρηματίσει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. 

Το όνομα του Θ. Μάργελλου είχε εμπλακεί στην υπόθεση των CDS. O Έλληνας επιχειρηματίας, που συνήθως βρίσκεται μεταξύ Γενεύης και Παρισιού είναι επικεφαλής της εταιρείας IJ Partners (Informed Judgment Partners), που διαχειρίζεται χρήματα ιδιωτών μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, Χοσέ Μαρία Φιγκουέρες.

Το 1989 το όνομα του επιχειρηματία ενεπλάκη στο σκάνδαλο της ελληνοποίησης του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, το οποίο κάποιοι «βάφτιζαν» ελληνικό για να παίρνουν τις επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών από την τότε ΕΟΚ. Ο ίδιος απαλλάχθηκε τελικά πανηγυρικά για την υπόθεση του καλαμποκιού με βούλευμα.


http://www.zougla.gr