Τέλος στο ειδύλλιο Τσίπρα - Καραμανλή Η συχνή επίκληση σεναρίων περί αγαστών σχέσεων των δύο ανδρών δημιουργεί αντισυσπειρώσεις στην Κεντροδεξιά

Από μακριά και «αγαπημένοι» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση. Πολλά έχουν γραφεί για τις σχέσεις των δύο πολιτικών, ενώ αρκετά σενάρια έχουν παρουσιαστεί για τον βαθμό επικοινωνίας του νυν με τον πρώην πρωθυπουργό, ακόμη και για πρόταση του πρώτου στον κ. Καραμανλή (αν δεχόταν) για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τα περισσότερα από όσα έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς, ακόμη και για συναντήσεις των δύο, με ευθύνη συγκεκριμένων κέντρων και προσώπων, δεν απηχούν και την πραγματικότητα, όπως τονίζουν στελέχη του «καραμανλικού» συστήματος.

Βέβαια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ίδιοι οι «καραμανλικοί» έδειξαν ότι ήθελαν να κυκλοφορεί πως υπάρχει άριστη σχέση των δύο πλευρών, ακόμη και ταύτιση απόψεων σε ορισμένα θέματα. Μόνο που αυτή η πολιτική ταύτιση άρχισε να δημιουργεί «πολιτική αναφυλαξία» σε πολλούς κεντροδεξιούς και με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι οριακή, επήλθε στροφή ως προς τη σχέση «καραμανλικών» και Μεγάρου Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες καίριες θέσεις στην κρατική μηχανή παραμένουν κεντροδεξιά στελέχη που ομνύουν πολιτική πίστη στον «καραμανλισμό».

Η σεναριολογία εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο. Στόχος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιοποίηση της επιρροής που ασκεί ο «καραμανλισμός» σε ένα μεγάλο τμήμα των κεντροδεξιών ψηφοφόρων που θέλγονται πολιτικά από τον κ. Τσίπρα και τον ψήφισαν ή τον στηρίζουν ακόμη και σήμερα.

«Ο Τσίπρας θέλει να πλαγιοκοπήσει τη ΝΔ και την κτυπά στα... ευαίσθητα σημεία της» λένε οι πιο μυημένοι στα παρασκήνια της Κεντροδεξιάς και σημειώνουν ότι υπάρχει και το αντικειμενικό γεγονός της εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εκ των πιο χαρακτηριστικών προσώπων του «καραμανλισμού».
Ακόμη και η πρόσφατη πρόταση των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο που εξαίρεσε ουσιαστικά την περίοδο 2004-2009 επί κυβερνήσεων Καραμανλή έδωσε λαβή για νέα σενάρια.

Παράλληλα, επιμένουν ότι για αυτόν τον λόγο υπήρξε και η διαρροή από ένα υποσύστημα της κυβέρνησης περί σκέψης του Πρωθυπουργού να παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο που γίνεται για τον «πατριάρχη» της ελληνικής Κεντροδεξιάς Κωνσταντίνο Καραμανλή, την προσεχή Τετάρτη.

Η πληροφορία περί επικείμενης παρουσίας του Πρωθυπουργού στο Ιδρυμα Καραμανλή προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στο οικοδόμημα της Κεντροδεξιάς. Η συχνή επίκληση σεναρίων περί αγαστών σχέσεων των κ.κ. Τσίπρα και Καραμανλή δημιουργεί όμως και αντισυσπειρώσεις στην Κεντροδεξιά.

Και αυτό δεν άρεσε στο «καραμανλικό» σύστημα, που θεωρεί ότι εάν συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι μόνο ζημιά προκαλεί, παρά θετικές συνέπειες έχει. Γι' αυτό και αποφασίστηκε να... «κοπεί μαχαίρι», όπως τονίζει κεντρικό πρόσωπο της ΝΔ, κάθε σχετικό σενάριο. Ως εκ τούτου και υπό τον φόβο νέων σεναρίων αποφασίστηκε το επικείμενο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή να τελεστεί αυστηρά σε «στενό κύκλο».

Ο ίδιος όμως ο Πρωθυπουργός δεν φείδεται, όταν βρίσκει ευκαιρία, θετικών αναφορών για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κώστα Καραμανλή. Ελάχιστοι παρατήρησαν ότι την ημέρα της επετείου της 25ης Μαρτίου ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε το βήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών για να υιοθετήσει μια αναθεωρημένη εκδοχή της πολιτικής Καραμανλή της περιόδου 2004-2009.

Η βαθμολόγηση Τσίπρα
Ο κ. Καραμανλής δεν είναι αφοριστικός για το ΣΥΡΙΖΑ, αν και επιμένει πως πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα για να κλείσει τη συμφωνία με τους πιστωτές καθώς όσο καθυστερεί ζημιώνεται η χώρα με ολέθριες συνέπειες.

Στις συζητήσεις του με πολιτικούς του φίλους, βουλευτές και στελέχη, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το μεγάλο τακτικό λάθος, αλλά διευκρινίζει ότι σε πολλά σημεία εμφανίζεται απροετοίμαστη και αυτό φάνηκε ανάγλυφα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

«Ξύπνιο» χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα και θεωρεί ότι «ξέρει να διαχειρίζεται το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιό του», αλλά είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της χώρας λόγω της παράτασης της αβεβαιότητας που είναι καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία.


Μια άλλη άποψη του κ. Καραμανλή που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά, εάν επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές, θα μετακινηθεί προς τον μεσαίο χώρο. Επιμένει στην πάγια άποψή του ότι το δημοψήφισμα είναι μια καταστροφική επιλογή, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με λίστα που θα βοηθήσει τον κ. Τσίπρα να έχει μια πιο ελεγχόμενη ΚΟ.