Reuters: Ένα Grexit θα κόστιζε δεκάδες δισ. στην ΕΚΤ

Μία αποχώρηση της Ελλάδας από τo ευρώ θα μπορούσε να εκθέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ, μία «τρύπα» που η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να κληθούν να καλύψουν, αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο «πώς ένα Grexit θα μπορούσε θα μπορούσε να σκάψει βαθιά στις τσέπες της ΕΚΤ» σημειώνεται ότι, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα «παγώνει» την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αντλήσει σημαντικά ποσά από την ΕΚΤ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό».
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης αλλά η αβεβαιότητα έχει ωθήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο ενός πιθανού Grexit, αναφέρει στο πρακτορείο πηγή σχετική με το ζήτημα, αποκαλύπτοντας έναν μεγάλο πιθανό «λογαριασμό» για την Φρανκφούρτη και τις χώρες που τη στηρίζουν.


Οποιεσδήποτε τέτοιες απώλειες, θα έρθουν να προστεθούν στην αθέτηση μέρους ή του συνόλου του χρέους της Ελλάδας που ξεπερνάει τα 320 δισ. ευρώ και παρέχει ακόμη ένα λόγο για την διατήρηση της Αθήνας εντός της νομισματικής ένωσης.
Η ανάλυση επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε απώλειες θα είναι επιπρόσθετες από τα όποια χρέη δεν πληρώσει το ελληνικό δημόσιο και θα επιμερισθούν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ ανήκει από κοινού σε όλα τα μέλη της.
«Εάν ένας ωθηθεί εκτός, οι υπόλοιποι θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος» αναφέρει ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. «Αφήνεις αυτούς που μένουν πίσω με ένα ολοένα και μεγαλύτερο φορτίο. Η απώλεια θα απορροφηθεί από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Βρίσκονται σε θέση να απορροφήσουν αυτή την απώλεια;» αναρωτήθηκε.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις όποιες υποχρεώσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, πρόσθεσε το Reuters.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το ακριβές μέγεθος του ρίσκου για την ΕΚΤ δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, καθώς η απόσυρση της στήριξης στην Ελλάδα θα εγείρει μια σειρά από νομικά ζητήματα που θα χρειαστεί χρόνια να απαντηθούν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι η συνολική έκθεση της Φρανκφούρτης στην Ελλάδα ανέρχεται στα 104 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, στο οποίο περιλαμβάνονται τα 38 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και από τον ELA, αυξάνεται διαρκώς. Ωστόσο, υπογραμμίζεται, το νούμερο αυτό δεν αντανακλά το πραγματικό μέγεθος της έκθεσης της ΕΚΤ στην Ελλάδα. Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπάρξει ένα πλήγμα από την «υπερβολική έκθεση» (ovedraft) της Eλλάδας στο ευρωσύστημα μέσω του συστήματος πληρωμών «Target 2».
Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, έχει προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρωζώνη. «Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και πτωχεύσει η μέγιστη απώλεια από το σύστημα Target θα είναι 24 δισ. ευρώ. Η συνολική ζημία της Γερμανίας σε περίπτωση Grexit θα ανέλθει στα 86,2 δισ. ευρώ» τόνισε στο πρακτορείο.
 http://newpost.gr