Τρελά λεφτά για τις ομάδες σε Champions League και Europa! (gTV)

Οι τηλεοπτικές συμφωνίες και τα χρήματα από τους χορηγούς που έκλεισε η UEFA και η TEAM για την επόμενη τριετία είναι πραγματικά εντυπωσιακές και αύξησαν το συνολικό ύψος των εσόδων της κατά περίπου 30%. Πρόκειται για μυθικές συμφωνίες και ασύλληπτα νούμερα, τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε θα εκτοξεύσουν και τα έσοδα των ομάδων που θα μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


Για να έχετε μία συνολική εικόνα των χρημάτων φτάνει να σας αναφέρω ότι οι ομάδες που μετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μοιράζονται από την UEFA το εξωφρενικό ποσό του 1 ,2 δισ ευρώ ανά έτος για την επόμενη τριετία!

Πρόκειται ασφαλώς για το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του θεσμού και φυσικά ανεβάζει κατακόρυφα τα έσοδα των ομάδων που θα συμμετέχουν σε αυτόν. Για να καταλάβετε το μέγεθος της διαφοράς, μέχρι σήμερα το μπόνους για την συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν 8,6 εκατ. ευρώ για την κάθε ομάδα. Από την επόμενη σεζόν αυτό αυξάνεται σε 12 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα θα αυξηθούν τα πριμ πρόκρισης στη φάση των “16”, στην προημιτελική φάση, στα ημιτελικά, στον τελικό και για την κατάκτηση του τίτλου. Μέχρι σήμερα για παράδειγμα ο νικητής του τελικού έπαιρνε ως μπόνους 10,5 εκατ. ευρώ, από την επόμενη σεζόν το μπόνους εκτοξεύεται στα 15 εκατ. ευρώ. Συνολικά η ομάδα που θα κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ θα εισπράττει ως πριμ (είναι ξεχωριστά τα χρήματα από το TV pool) πάνω από 70 εκατ. ευρώ!

Η αύξηση είναι αναλογική σε όλα τα επίπεδα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση και στα μπόνους νίκης και ισοπαλίας στους ομίλους. Σήμερα η κάθε νίκη αντιστοιχούσε σε 1 εκατ. ευρώ και η ισοπαλία 500 χιλιάδες ευρώ. Από την επόμενη σεζόν τα ποσά αυτά αναμένεται να μετατραπούν σε 1,4 εκατ. ευρώ για τη νίκη και 750 χιλιάδες ευρώ για την ισοπαλία. Συνολικά η αύξηση των εσόδων στο Τσάμπιονς Λιγκ αγγίζει το 30% και για να έχετε ένα απτό παράδειγμα του τι σημαίνει αυτό σας δίνω την αντιστοιχία της φετινής σεζόν του Ολυμπιακού και τα έσοδά της σε σχέση με την επόμενη σεζόν, αν έκανε ακριβώς την ίδια πορεία.

Το παράδειγμα...
Ο Ολυμπιακός φέτος εισέπραξε 8,6 εκατ. ευρώ ως μπόνους συμμετοχής στους ομίλους και άλλα 3 εκατ. ευρώ από τις 3 νίκες που πέτυχε στους ομίλους. Συνολικά δηλαδή 11,6 εκατ. ευρώ χωρίς τα χρήματα από το TV pool που θα είναι περίπου αλλά 10 εκατ. ευρώ. Συνολικά κάπου κοντά στα 22 εκατ. ευρώ. Αν την επόμενη σεζόν κάνει ακριβώς την ίδια πορεία τα έσοδα του από 22 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκτοξευθούν στα σχεδόν 30 εκατ. ευρώ. Το μπόνους συμμετοχής θα είναι 12 εκατ. ευρώ και η κάθε νίκη 1,4 εκατ. ευρώ. Αρα οι 3 νίκες θα του αποφέρουν 4,2 εκατ. ευρώ συν τα 12 εκατ. ευρώ της συμμετοχής μας κάνει 16,2 εκατ. ευρώ. Οσο για το TV pool και σε αυτό αναμένεται αύξηση και από περίπου 10 εκατ. που ήταν φέτος θα φτάσει τα 13 εκατ. ευρώ. Αρα τα συνολικά έσοδα θα αγγίξουν τα 30 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. ευρώ που ήταν φέτος αν πετύχει ότι ακριβώς πέτυχε και φέτος.

Μεγαλύτερη εκτόξευση στο Europa League.
Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι όπως όλα δείχνουν η αύξηση των εσόδων του Europa League. Η UEFA σε μία προσπάθεια να τονώσει το θεσμό και σιγά σιγά να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ των δύο διοργανώσεων προχώρησε σε τεράστια αύξηση των εσόδων για τις ομάδες που μετέχουν στο Europa League. Ενώ η αύξηση των εσόδων στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι μικρότερη του 30% αυτή στο Europa League αγγίζει το 50%.
Μέχρι σήμερα η συμμετοχή στους ομίλους του Europa συνοδεύονταν από μπόνους 1,3 εκατ. ευρώ. Από την επόμενη σεζόν το μπόνους αυτό εκτοξεύεται στα 2,4 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα το μπόνους νίκης στους ομίλους του Europa ήταν 200 χιλιάδες ευρώ και το πριμ ισοπαλίας 100 χιλιάδες ευρώ. Από την επόμενη σεζόν αυξάνονται σε 300 και 150 χιλιάδες αντίστοιχα. Οπως αυξάνεται και το πριμ πρόκρισης από τους ομίλους. Ως πρώτος από 400 χιλιάδες που ήταν σήμερα πάει στις 600 χιλιάδες και ως δεύτερος από 200 χιλιάδες που ήταν σήμερα πάει στις 400 χιλιάδες. Αντιστοίχως αυξάνονται τα πριμ πρόκρισης και για την συνέχεια του θεσμού ως τον τελικό και την κατάκτησή του.

Το παράδειγμα...
Πάλι για να γίνει κατανοητή η διαφορά θα χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα. Αν ο ΠΑΟΚ την επόμενη σεζόν έπαιζε στο Europa League και έκανε ότι ακριβώς έκανε στην φετινή σεζόν από άποψη αποτελεσμάτων και προκρίσεων ιδού τι θα άλλαζε για τα ταμεία του.

Φέτος ο ΠΑΟΚ εισέπραξε 1,3 εκατ. ευρώ από την συμμετοχή στους ομίλους κι' άλλα 500 χιλιάρικα από τις δύο νίκες και την μία ισοπαλία που έκανε σε αυτούς. Συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ χωρίς το TV pool. Την επόμενη σεζόν θα εισέπραττε 2,4 εκατ. ευρώ από την συμμετοχή στους ομίλους και 800 χιλιάδες ευρώ από τις δύο νίκες και μία ισοπαλία. Συνολικά λοιπόν ενώ φέτος πήρε 1,8 εκατ. ευρώ του χρόνου θα εισέπραττε 3,2 εκατ. ευρώ και ας αποκλείονταν ακόμη και από την φάση των “32”. Σε αυτά τα χρήματα προσθέστε και τα χρήματα από το TV pool.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα νούμερα για ομάδες του επιπέδου του Αστέρα Τρίπολης. Φέτος οι Αρκάδες για την εξαιρετική πορεία τους στο Europa θα εισπράξουν περίπου 3 εκατ. ευρώ χωρίς τα χρήματα από το TV pool. Αν την επόμενη σεζόν κάνουν ακριβώς την ίδια πορεία, τα έσοδα τους θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ. ευρώ πάλι χωρίς τα χρήματα από το TV pool!

Αύξηση και γι' αυτούς που αποκλείονται...
Μεγάλες διαφορές όμως προκύπτουν και στα χρήματα που μοιράζονται οι ομάδες που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μπαίνουν σε αυτούς του Europa. Μέχρι σήμερα το πριν συμμετοχής στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν 2,4 εκατ. ευρώ. Από την επόμενη σεζόν θα φτάσει τα 3,5 εκατ. ευρώ! Μία νορμάλ πορεία μίας ελληνικής ομάδας που δεν μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να της αποφέρει έσοδα που ποτέ δεν είδε ελληνική ομάδα η οποία δεν κατάφερε να μπει στους “χρυσοφόρους” ομίλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πάνω από 10 εκατ. ευρώ για ελληνική ομάδα χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ!
Πάλι σας δίνω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι ο Παναθηναϊκός τερματίζει πρώτος στα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος και παίζει προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ. Αν περάσει τον πρώτο γύρο και αποκλειστεί στα πλέι οφ συνεχίζοντας στους ομίλους του Europa League. Εκεί στα 6 ματς καταφέρει να πάρει την πρόκριση για τους “32” με 3 νίκες μία ισοπαλία και δύο ήττες και στους “32” του Europa αποκλειστεί θα έχει συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό.

Περίπου 3,5 εκατ. ευρώ ως πριμ για την συμμετοχή στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, άλλα 2,4 εκατ. ευρώ ως πριμ για την συμμετοχή στους ομίλους του Europa, άλλο 1,1 εκατ. ευρώ ως πριν για τις 3 νίκες και την μία ισοπαλία στον όμιλο και άλλες 400 χιλιάδες ευρώ ως πριμ πρόκρισης στους “32” ως δεύτερος. Αυτή η πολύ νορμάλ πορεία για μία ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό ή τον ΠΑΟΚ του προσφέρει δεδομένα 7,5 εκατ. ευρώ χωρίς τα χρήματα από το TV pool που θα είναι κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή πάνω από 10 εκατ. ευρώ, έσοδα που προέρχονται μόνο από την UEFA, χωρίς δηλαδή τα έσοδα από εισιτήρια των αγώνων κ.τ.λ.π.
Εδώ για να καταλάβουμε τα μεγέθη θυμίζω ότι το φετινό συνολικό μπάτζετ του Παναθηναϊκού δεν ήταν 10 εκατ. ευρώ και άρα αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα το μέγεθος των χρημάτων μίας επαναλαμβάνω πολύ νορμάλ πορείας στην Ευρώπη και εκτός Τσάμπιονς Λιγκ.


Διάβασε περισσότερα στο: Τρελά λεφτά για τις ομάδες σε Champions League και Europa! (gTV) | gazzetta.gr 
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook