Εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια

Mε… τηλεοπτική κάλυψη ξεκίνησε την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «Τα μνημόνια τελείωσαν, όσο κι αν αυτό στενοχωρεί την αντιπολίτευση, που μάλλον δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά. Κάποιοι έχουν ποντάρει και δεν το κρύβουν σε ένα τρίτο μνημόνιο τον ερχόμενο Ιούνιο. Θα διαπραγματευθούμε θέτοντας επί τάπητος το αίτημα για απομείωση του ελληνικού χρέους. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη που θα δίνουμε μέρα με τη μέρα, να ξαναστήσουμε στα πόδια της μια χώρα ρημαγμένη».

Ο πρωθυπουργός, με τη στήριξη του κυβερντηικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, για να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες.

«Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτουμε τη Δευτέρα θα αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

-Στο πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για επίδομα στέγασης σε 30.000 δικαιούχους. 

Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε: «Καταθέτουμε νομοσχέδιο ρύθμισης για οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Την επόμενη βδομάδα καταθέτουμε ρύθμιση για προστασία πρώτης κατοικίας». 

-Η ρύθμιση για πρώτη κατοικία θα αφορά ιδιοκτησίες που δεν υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ. 

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ ανέφερε ότι δεν θα υπάρχουν ρεβανσισμοί προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα. Με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως είπε ο πρωθυπουργός:


  • Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική
     αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
  • Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
  • Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
  • Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
  • Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.
«Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας θα συνεχιστεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας.«Προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ». 

«H κυβέρνησή μας, διά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η νέα κυβέρνηση εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν».

http://www.zougla.gr