Liberation: Ο Παπανδρέου βγήκε από την Ιστορία από τη μικρή πίσω πόρτα

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέτυχε στο εγχείρημά του: το νέο του κόμμα ΚΙΔΗΣΟ δεν πέρασε το όριο του 3% για να εκλεγεί στη βουλή, γράφει ο Ζαν Κατρμέρ σε μια βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση για την ελληνική πολιτική κατάσταση στην Liberation.

«Για πρώτη φορά από το 1949 κανένα μέλος της οικογένειας Παπανδρέου δεν έχει εκλεγεί. Ο Παπανδρέου βγαίνει από την Ιστορία από τη μικρή πίσω πόρτα αφού το απεγνωσμένο εγχείρημά του πέτυχε απλώς να αδυνατίσει ακόμη περισσότερο ό,τι απέμεινε απο το ΠΑΣΟΚ» γράφει ο έμπειρος δημοσιογράφος της Liberation, ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες εδώ και 20 χρόνια.
Γράφει για το σκορ των υπολοίπων κομμάτων:
Το αποτέλεσμα του «Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», μια συμμαχία περισσοτέρων κομμάτων που ξεκινάει από τους πρώην ευρωκομμουνιστές ως τους πρώην ΠΑΣΟΚους, περνώντας από τους μαοϊστές και διαμορφώθηκε σε πολιτικό κόμμα το 2013, δεν ξεπέρασε το 36,34% (πήρε 9 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012) και με ψηφίσαντες μόνο στο 64%. Μικρό ποσοστό σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 1981 -που τότε ήταν μαρξιστικό, αντί-ΝΑΤΟ και αντί-ΕΕ- το οποίο είχε πάρει τις εκλογές με 48% και ψηφίσαντες στο 78,6%.
Το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ παίρνει τη δεύτερη θέση με 27,81% των ψήφων, δηλαδή μόνο 2 μονάδες λιγότερες από το 2012.
Πίσω από τη ΝΔ είναι η κατάρρευση. Το σκιάχτρο της Χρυσής Αυγής αποσπά την τρίτη θέση αλλά μόνο με 6,28% των ψήφων που είναι ακόμη λιγότερες από το 2012. Ερχεται τέταρτο το κεντρώο ευρωπαϊκό κόμμα το Ποτάμι με 6,02%, το σταλινικό ΚΚΕ με 5,47%, οι ΑΝΕΛ με 4,75% και το ΠΑΣΟΚ με 4,68%. Η ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα της κεντροδεξιάς, έσβησε από τον χάρτη ενώ το ακροδεξιό ΛΑΟΣ απλώς επιβεβαίωσε την εξαφάνισή του.


http://www.iefimerida.gr/